logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie skasowanych nagrań z dyktafonu cyfrowego – jak to zrobić samodzielnie?

fluorescent 28 Cze 2006 17:16 3975 12
REKLAMA
  • #1 2771816
    fluorescent
    Poziom 11  
    W jaki sposób można odzyskać skasowane dane z dyktafonu cyfrowego (po skasowaniu nic nie zostało jeszcze nagrane). Próbowałem programem Easy Recovery, ale dyktafon nie jest rozpoznawany jako nośnik i nic z tego nie wyszło. Pytałem w firmie odzyskującej dane i powiedzieli mi, że jest taka możliwość, ale: „ceny odzyskania danych z dyktafonu w naszym laboratorium mieszczą się zazwyczaj w przedziale cenowym od 400 do 1 500 zł netto, wszystko zależy od charakterystyki sprzętu, a przede wszystkim od technologii wykorzystywanej podczas procesu DR”. Po takiej informacji podziękowałem i wyszedłem. Proszę o poradę.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2772322
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Czy kolega uważa, że w całym znanym nam wszechświecie jest jeden i tylko jeden dyktafon cyfrowy?
  • REKLAMA
  • #5 2777466
    fluorescent
    Poziom 11  
    Niestety NIE można używać go jako przenośnego twardego dysku, ponieważ nie jest on rozpoznawany jako napęd (dysk).
  • REKLAMA
  • #6 2777666
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2237
    Na podanej stronie przez Ciebie pisze
    "Istnieje możliwość nagrywania własnych plików na dyktafon lub stosowania dyktafonu jako przenośnego twardego dysku" więc coś nie tak jest ! Masz dograne sterowniki do niego ?
  • #7 2779808
    fluorescent
    Poziom 11  
    Witam. Faktycznie, przy pomocy dołączonego do niego programu można coś na niego zapisać. Jednak bez pomocy tego samego programu nie da się tego odczytać, a po skasowaniu danego pliku nie da się już go odzyskać. Program typu Easy Recovery aby coś mógł zrobić, musi zobaczyć go jako napęd. Niestety tak się nie dzieje.
  • #8 2788875
    fluorescent
    Poziom 11  
    Zapomniałem dodać: programik dołączony do dyktafont nazywa się "DVR-008"
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2798541
    fluorescent
    Poziom 11  
    Musi być jakiś sposób, przecież firmy zajmujące się tym chcą się tego podjąć.
  • #11 2809513
    fluorescent
    Poziom 11  
    Niestety, ten programik nic nie daje. Uaktywnił się tylko antywirus.
  • #12 2833085
    fluorescent
    Poziom 11  
    Czy ktoś coś wie?
  • #13 2856420
    fluorescent
    Poziom 11  
    Czy na tym forum jest osoba która coś wie?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odzyskania skasowanych nagrań z dyktafonu cyfrowego FORUS FSV1640 (64MB), który nie jest rozpoznawany przez system jako nośnik danych (dysk). Próby użycia programów do odzyskiwania danych, takich jak Easy Recovery, nie powiodły się, ponieważ urządzenie nie jest widoczne jako dysk twardy. Dyktafon posiada dedykowane oprogramowanie DVR-008, które umożliwia zapisywanie plików, lecz bez tego programu nie można ich odczytać ani odzyskać po skasowaniu. Sugerowano możliwość odzyskania danych poprzez fizyczne wyjęcie pamięci FLASH i specjalistyczne odzyskiwanie w laboratorium, co wiąże się z wysokimi kosztami (400–1500 zł netto). Próby instalacji sterowników USB dla systemu Windows XP nie przyniosły efektu, a programy te wywołały jedynie reakcję antywirusa. W dyskusji podkreślono, że dyktafon nie działa jako przenośny dysk, co ogranicza zastosowanie standardowych narzędzi do odzyskiwania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA