logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc i poprawić tuning wzmacniacza PW3015?

Xyrovaqs 15 Cze 2003 15:24 2957 17
REKLAMA
  • #1 250491
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Więc chciałbym zwiększyć moc tego sprzętu ale nie bardzo wiem co moge zrobić i żeby to wszystko chciało działać. Myśle że na początek zmiana trafa ale na jakie? I co z końcówką i z resztą układu?
  • REKLAMA
  • #2 250534
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    Jeżeli chcesz tylko zwiększyć moc wyjściową tego wzmacniacza to musiałbyś zainwestować w odpowiedni stopień końcowy oraz układ zasilania. Cała reszta mogłaby pozostać bez zmian. Wymiana samego transformatora na niewiele się zda. Musisz się liczyć z tym, że podniesienie napięcia zasilania dla obecnych układów wzmacniaczy mocy może spowodować ich uszkodzenie...
    Proponowałbym zastąpienie obecnych stopni wyjściowych przez wzmacniacze mocy oparte o układy TDA7294. Pozwalają one na uzyskanie mocy wyjściowej do 100W (przy THD+N<=10%).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 250848
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Ja uważam ,że wymiana wzmacniaczy na scalone to niepotrzebny wydatek i kupa roboty . Zmiana trafa to jest dobre rozwiązanie , tylko czy w obudowie 3015 można zmieścić większe trafo ? Poza tym można się pobawić w zmianę tranzystorów mocy na MOSFETY - ja zrobiłem to w PW 9010 . Miejsca na większe trafo też nie było - zrobiłem więc zasilacz zewnętrzny . Wskazówki co do MOSFET'ów znalazłem na stronie www.passlabs.com a konkretnie po odnośniku DIY . Jest tam artykół Nelsona Passa o upgrade jakiegoś wzmacniacza . Topologia układu jest standardowa - więc nie powinno być większych problemów z wykorzystaniem oryginalnej PCB . Jest to dużo tańsze niż przeróbka na TDA , a efekt kto wie czy nie lepszy .
  • #4 250869
    nico45
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Można wymienić trafo i tranzystory w stopniu końcowym [oraz oczywiście elementy bierne]ale radiatory mogą i pewno okażą się za malo wydajne. Przeróbka raczej skomplikowana i raczej pozbawiona większego sensu przktycznego. Jak dla mnie wyższąść formy nad treścią! :roll:
    Pozdarwiam
  • #5 251634
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Ja bym proponował zrobic sobie odzielną końcówkę mocy w jakiejś innej obudowie.To za duzo "paprania" się z tym.
    Proponuje tanim kosztem zbudować koncówkę na IRF-ach sparowanych
    IRF 530 i IRF9530
    zbacz wzmacniacz nord elektronik NE65A on naprawde fajnie brzmi jak za takie pieniadze....
    Pozdrawiam!
    www.nordelektronik.pl
  • #6 252595
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Eee ja wiem czy "za dużo babrania"? Wzmak jest fajny bo niewiele miejsca zajmuje a co do wydajności radiatorów to dodam 2 wiatraki i styknie :). Co z tego że szumią jak przy 10W i tak ich nie usłysze. Ale przy przeróbce stopnia końcowego na jakieś mosfety dojdą jeszcze pewnie modyfikacje innych elementów więc jeżeli ktoś to zrobił to prosze o dokładniejsze info. Dzięki za zainteresowanie :)
  • #7 253758
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    zrób mniej więcej tak jak ja ... wywal płytke starego wzmaka, wrzuć inną mniejszą wtedy będziesz mógł wrzucić do środka inne trafo, radiatory powinny się nadawać. U mnie to był piecyk 100W mono, zrezygnowałem ze stereo, bo padnięte było pół przedwzmacniacza. - przypadkowe zwarcie... to własciwie nie był juz PW ...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 253781
    henryk61
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    Dokładasz kondensator na zasilaniu np.2*10000uF,prąd spoczynkowy na 5mV i końcówka prawie na maxa fiuka aż miło,daje to niewielki przyrost mocy ale napięcie zasil. nie przysiada .
  • REKLAMA
  • #9 253839
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    zamien koncowke na STK i bedziesz mial miejsce na wieksze trafo
  • REKLAMA
  • #10 253889
    cidzej
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    henryk61 napisał:
    Dokładasz kondensator na zasilaniu np.2*10000uF,prąd spoczynkowy na 5mV i końcówka prawie na maxa fiuka aż miło,daje to niewielki przyrost mocy ale napięcie zasil. nie przysiada .

Ty ... stary ... a od kiedy to prad sie w mV mierzy ?? :D
  • #11 254002
    henryk61
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    Zamiast mierzenia prądu płynącego przez opry umieszczone w emiterach tranzystorów mocy mierzysz na nich spadek napięcia właśnie w mV.Tak masz podane w serwisówce.Fabrycznie te napięcie jest określane na 15-25mV w zależności od konstrukcji końcówki np.w RADMORZE 5412 ten prąd określany jest na 50mV .Robiłem takiego na którym w restauracji robiono dyskoteki 4 kolumny 100W i na maxa plus wentylator na radiator bo się grzał mocno i w końcu padał przegżewały się końcówy.Po ostatniej naprawie zrobiłem j/w chodzi do dziś(historia z przed 6-7 lat). Pod koniec 2002 przestrajałem w nim FM. Używano go dlatego że jako jedyny posiada regulowane wej. mikrofonowe. Właściciel używa go teraz jako awaryjnego gdy pada mu nagłośnienie.
  • #12 258082
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Aha no i jeszcze w woli ścisłości moc to mi wystarczy 2 x 30 - 2 x 40 - coś koło tego, a nie TDA7294...
    Zresztą bardziej myśle o wykorzystaniu oryginalnej płytki a nie robieniu wszystkiego od nowa. A trafo toroid 150W sie tam zmieści bez problemu.
  • #13 258285
    ranger
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    wiec przede wszystkim postaraj sie o trafo toroidalne o napieciu wuzszym o jakies 30% od oryginalnego , porzadny mostek prostowniczy-najlepiej jakis firmowy co najmniej 10A, elektrolity co najmniej 10000mikro, troche kabelkow 2.5mm kw. , tranzystory bd 249/bd250 lub lepiej jakies darlingtony np:tip146?tip147 . wsadz to wszystko zamiast starych elementow, mozesz zmienic tez wszystkie elektrolity w ukladzie, i jesli rezystory emiterowe sa wieksze od o.2 oma, to tez je zmien na 0.2oma.Ja to jeszcze sie bawilem w wymiane wszytkich rezystorow na metalizowane, i kondzioly stale na mkt. tranzystory tez mozna zmienic na bc 557/567. Ale wystarczy zmienic to co naapisalem wczesniej, aby stary wzmacniaczyk nabral solidnego kopa i ogolnej poprawy brzmienia
  • #14 258292
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 82
    :arrow: cidzej twoja uwaga odnosnie
    henryk61 jest nie na miejscu zapoznaj sie z metodami ustalania pradu spoczynkowego w wzmacniaczach mocy a pozniej dokuczaj innym :)
  • #15 258299
    cidzej
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Krzysiek ... ta uwaga nei byla do Ciebie, to raz ...

dwa ... po prostu smiesznie to brzmi jak ktos mowi o pradzie i podaje go w mV ;D
  • #16 258312
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 82
    :arrow: cidzej najwyrazniej widze ze nierozumiesz o czym pisze henryk61 wiec nie bede wdawal sie z toba w dyskusje ktora jak widze do niczego nie prowadzi za nastepny kasliwy post i "niewiedze"dostaniesz upomnienie a poprawonosc mojej decyzji zweryfikuja sami uzytkownicy :)
  • #17 258433
    smakismaki
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    nie lepiej wykorzystać obudowę i zasilacz a resztę zrobić sensownie :?: jeśli uzywasz barwy dźwięku to przydało by się zwiększenie kondensatorów odpowiedzielnych za podbicie basu ok. 3 krotnie i zmniejszenie tych od sopranów też ok. 3 razy, ponieważ większość naszych konstrukcji ma nieciekawą barwę po podbiciu- wpływa nawet na średnie tony :?
  • #18 264352
    adam69
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jedna mala uwaga. Po zmniejszeniu pradu spoczynkowego do 5mA (5mV na rezystorze 1 ohm) doprowadzi sie niewatpliwie do powstania znieksztalcen skrosnych.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy metod zwiększenia mocy i tuningu wzmacniacza PW3015. Podstawowym problemem jest konieczność wymiany stopnia końcowego oraz układu zasilania, gdyż sama zmiana transformatora niewiele da. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę tranzystorów mocy na MOSFET-y (np. IRF530 i IRF9530) lub zastosowanie scalonych wzmacniaczy mocy TDA7294, choć autor preferuje zachowanie oryginalnej płytki i moc około 2x30-40W. Zalecane jest użycie transformatora toroidalnego o mocy około 150W i napięciu wyższym o około 30% od oryginalnego, solidnego mostka prostowniczego (min. 10A) oraz kondensatorów elektrolitycznych o pojemności co najmniej 10000µF. Wskazane jest także zastosowanie tranzystorów BD249/BD250 lub darlingtonów TIP146/TIP147, wymiana rezystorów emiterowych na 0,2Ω oraz poprawa jakości elementów biernych (rezystory metalizowane, kondensatory MKT). Wzmacniacz wymaga odpowiednio wydajnych radiatorów, a przy zwiększonej mocy pomocne mogą być dodatkowe wentylatory. Alternatywnie sugerowano budowę osobnej końcówki mocy w innej obudowie, np. wzmacniacza Nord Elektronik NE65A. Dyskusja porusza także kwestie pomiaru prądu spoczynkowego poprzez pomiar spadku napięcia na rezystorach emiterowych (w mV). Dodatkowo, tuning barwy dźwięku można osiągnąć przez zwiększenie pojemności kondensatorów odpowiedzialnych za bas i zmniejszenie tych od sopranów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA