logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ulepszyć wzmacniacz PW-3015? Wymiana komponentów.

AccepT2020 20 Kwi 2020 13:23 4356 29
  • #1 18632989
    AccepT2020
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam dostałem od kolegi wzmacniacz PW-3015 i jest taka sprawa strasznie słabo on gra, trzeszczy i traci moc przy basie. Dlatego piszę ten temat czy dało by się tego trupa ulepszyć. Mam taki pomysł aby wymienić mostek prostowniczy na 10a 1kV, elektrolity 10000mikro, wywalić te bd 249 i bd 250 na tip 146 lub tip 147. Wszystkie elektrolity na większe, rezystory emiterowe większe od 0,2Ω wymienię na 0,2Ω. Wszystkie rezystory będą wymienione na metalizowane. Tranzystory na bc557
    Załączniki:
    • PW 3015.pdf (1.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 18633048
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 273
    AccepT2020 napisał:
    Witam dostałem od kolegi wzmacniacz PW-3015 i jest taka sprawa strasznie słabo on gra, trzeszczy i traci moc przy basie.

Jest uszkodzony i trzeba go naprawić, nie zaczynać od D... strony!

AccepT2020 napisał:
    Mam taki pomysł aby wymienić mostek prostowniczy na 10a 1kV, elektrolity 10000mikro, wywalić te bd 249 i bd 250 na tip 146 lub tip 147. Wszystkie elektrolity na większe, rezystory emiterowe większe od 0,2Ω wymienię na 0,2Ω. Wszystkie rezystory będą wymienione na metalizowane. Tranzystory na bc557

Zbuduj zatem nowy wzmacniacz w tej obudowie, ten (obecny) jest prymitywny układowo i nic mu za bardzo nie pomoże,
    no może wydane pieniądze na części wpłyną pozytywnie na odczuwalną-subiektywną jakość dźwięku.
  • #3 18633126
    AccepT2020
    Poziom 7  
    Włodzimierz Wojtiuk napisał:
    AccepT2020 napisał:
    Witam dostałem od kolegi wzmacniacz PW-3015 i jest taka sprawa strasznie słabo on gra, trzeszczy i traci moc przy basie.

Jest uszkodzony i trzeba go naprawić, nie zaczynać od D... strony!

AccepT2020 napisał:
    Mam taki pomysł aby wymienić mostek prostowniczy na 10a 1kV, elektrolity 10000mikro, wywalić te bd 249 i bd 250 na tip 146 lub tip 147. Wszystkie elektrolity na większe, rezystory emiterowe większe od 0,2Ω wymienię na 0,2Ω. Wszystkie rezystory będą wymienione na metalizowane. Tranzystory na bc557

Zbuduj zatem nowy wzmacniacz w tej obudowie, ten (obecny) jest prymitywny układowo i nic mu za bardzo nie pomoże,
    no może wydane pieniądze na części wpłyną pozytywnie na odczuwalną-subiektywną jakość dźwięku.
    Dzięki też tak myślałem dlatego zostawiam samą obudowę a właduję tam TDA8954TH i trafo TDS16/300 dzięki temu tuningowi będę miał 2*210 przy 4Ω, w mostku 1*420 przy 8Ω

Dodano po 2 [minuty]:

Czekam też na inne propozycje
  • #4 18633418
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1195

Akurat tu mam odmienne zdanie: -proste nie znaczy złe, a nawet może lepsze pod każdym względem. Do dziś ta niby prymitywna aplikacja ceniona jest na świecie przez wielu melomanów, choćby w naszych wyrobach na rynek zachodni w tamtych czasach (marki: Tompshon, Marconi, Continental-Edison-PA), ale także w wyrobach vintage Sony, Sanyo, Panasonic, JVC, Onkyo, Sansui.

Problem nie stanowi jak większości konstrukcji sama aplikacja, ale zastosowanie odpowiednich elementów(sprawnych) i umiejętność dopasowania wszystkiego pod względem elektronicznym (wzmacniacz musi być odpowiednio uruchomiony, aby poprawnie pracował).

AccepT2020 napisał:
    Dzięki też tak myślałem dlatego zostawiam samą obudowę a właduję tam TDA8954TH i trafo TDS16/300 dzięki temu tuningowi będę miał 2*210 przy 4Ω, w mostku 1*420 przy 8Ω

Całkowicie pozbawione sensu działanie. Prościej jest dopasować odpowiednią obudowę do elektroniki niż elektronikę do wnętrza małej, ograniczonej obudowy. Szczególnie jak się aspiruje do "więcej, więcej mocy, więcej watów". proponuję sprzedać posiadany wzmacniacz jakiemuś pasjonatowi takiej elektroniki , a za uzyskane środki stworzyć swój pożądany egzemplarz wzmacniacza na "sterydach" jak masz taką potrzebę.

Ale przestrzegę cię zwykle takie poerwsze amatorskie konstrukcje, nawet w oparciu o gotowe kity zamiast mieć mnóstwo wat mają zwykle mnóstwo wad.
    I taka uwaga :-na ile posiadasz stosowne umiejętności do stworzenia takiego wzmacniacza? Skoro dla ciebie dławik TDS16/300 jest transformatorem?

Zapoznaj się również z tym, może ci się trochę wyjaśni w temacie mocy zestawów nagłośnieniowych:

• #5 18634141
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 168
    Cóż - 420W na wyjściu to nawet w klasie D najmniej trafo o mocy oddawanej 450W, jeżeli znajdziesz takie które wejdzie w obudowę PW3015 chętnie obejrzę. A już bardziej na serio - ten wzmacniacz fajnie da sie poprawić, nawet w RE z lat 90tych była dwuczęściowa publikacja na ten temat. Popełniłem wtedy te modyfikację i coś tam w dźwieku sie poprawiło, był jakby bardziej przejrzysty ale basów subiektywnie było mniej (przynajmniej na moich kolumnach, wtedy Space'86). Bardziej słyszalny efekt dała wymiana tranzystorów na bardziej niskoszumowe niż w oryginale i podwyższenie napięcia zasilania przedwzmacniacza z poprawą filtracji tego napięcia.
  • #6 18634629
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    aaanteka napisał:
    Do dziś ta niby prymitywna aplikacja ceniona jest na świecie przez wielu melomanów, choćby w naszych wyrobach na rynek zachodni w tamtych czasach

Ja przymusowo uczyłem się j. rosyjskiego, i też przymusowo miałem lekturę takiego propagandowego pisemka z ZSRR p.t. "Sputnik" - taki wschodni "Reader's Digest".
    W tymże znalazł się artykuł p.t. "Англичане выбирают ладу"
    a w nim jaka to ta ich Łada jest fajna.
    Już wtedy było wiadomo że jest wyjątkowo tania dla anglika (czego jakoś specjalnie nie ukrywano), ale
    co wiem od niedawna pozwalała się najbiedniejszemu anglikowi pokazać z nowym autem (p. tablice rejestracyjne w GB).
    No i na tym zalety tego czegoś się kończyły. (Jakby komuś mało było o Ładzie to przykład z mojego podwórka: jakoś tak w drugiej połowie lat 80-tych do Białej P. zawitał pewien Belg, wyjaśnił że przyjechał Ładą ponieważ słyszał że drogi naszym kraju są złe, tak więc samochód pozostawił w domu).

I mam nieodparte wrażenie, że nasza ówczesna produkcja na rynki zachodnie była ceniona z bardzo podobnych jak te wyżej wymienione, powodów.
  • #7 18634900
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Ocena: 343
    aaanteka napisał:
    Do dziś ta niby prymitywna aplikacja ceniona jest na świecie przez wielu melomanów, choćby w naszych wyrobach na rynek zachodni w tamtych czasach (marki: Tompshon, Marconi, Continental-Edison-PA), ale także w wyrobach vintage Sony, Sanyo, Panasonic, JVC, Onkyo, Sansui.

Tego typu apliakcje układowe były stosowane przez w/w firmy tylko w swoich najniższych i najtańszych modelach, poważniejsze sprzęty marek takich jak Sony czy Sansui to inna liga

Tutaj dobre Sansui z lat 90, pierwsza wersja układu Alpha Balanced, przez kilka lat ten układ miał 14 kolejnych rozwinięć

Na zdjęciach tylko 1 kanał Jak ulepszyć wzmacniacz PW-3015? Wymiana komponentów. Jak ulepszyć wzmacniacz PW-3015? Wymiana komponentów.
  • #8 18636388
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9452
    AccepT2020 napisał:
    trafo TDS16/300
    To dławik nie transformator.
    aaanteka napisał:
    proste nie znaczy złe, a nawet może lepsze pod każdym względem.
    Zgodzę się - nie zawsze to co wygląda bardzo skomplikowanie zagra lepiej - a zwłaszcza gdy trzeba będzie np. zastosować odpowiedniki tranzystorów. Pomijam już fakt, że taki np. Alpha Balanced zajmie zdecydowanie więcej miejsca wewnątrz i tak już ciasnego wzmacniacza.
    Z drugiej strony wzmacniacz o mocy 2x15W w wielu wypadkach jest niewykorzystywany (pod względem mocy) nie ma więc żadnego sensu wtedy pakować w niego wzmacniaczy 2x100 i więcej watów, bo i tak nie wykorzystasz ich nigdy w praktyce, a zniekształcenia przy ułamku mocy będą większe.
    AccepT2020 napisał:
    jest taka sprawa strasznie słabo on gra, trzeszczy i traci moc przy basie
    Może inaczej podejdź do sprawy... Najpierw doprowadź ten wzmacniacz do stanu pełnej sprawności, a potem oceniaj, czy w ogóle jakiekolwiek przeróbki będą Ci potrzebne. Akurat dość długo miałem ten wzmacniacz (wraz z resztą klocków tej serii) i byłem z niego bardzo zadowolony. Może i Ty będziesz, ale pod waru7nkiem jaki przedstawiłem wcześniej - po doprowadzeniu go do pełnej sprawności.
  • #9 18636715
    aaanteka
    Poziom 42  
    I mam nieodparte wrażenie, że nasza ówczesna produkcja na rynki zachodnie była ceniona z bardzo podobnych jak te wyżej wymienione, powodów.

Nic mylniejszego i według mnie w obu przypadkach. Łada (WAZ 2101-Łada 1200 ) została oceniona jako najlepsza konstrukcja licencyjna/policencyjna
    (to już dalsze modele) przez samego Fiata. Jak do tego dołożymy silnik o bardzo dobrych osiągach w swojej klasie łatwy do tuningu nawet przez amatora, rajdową historię w bloku RWPG i nie tylko, mamy odpowiedź. Do tego mój wpis brzmiał:
    aaanteka napisał:
    Do dziś ta niby prymitywna aplikacja ceniona jest na świecie przez wielu melomanów, choćby w naszych wyrobach na rynek zachodni w tamtych czasach (marki: Tompshon, Marconi, Continental-Edison-PA), ale także w wyrobach vintage Sony, Sanyo, Panasonic, JVC, Onkyo, Sansui.

Na rynku francuskim produkty z tamtych lat pojawiają się rzadko w obiegu wtórnym ze względu na ich walory. Jak się już pojawiają to ceny wcale nie są jakieś niskie, wręcz przeciwnie.

Uzytkowinik19 napisał:
    Tutaj dobre Sansui z lat 90,

Tak tylko kolego spójrz na opracowania z lat 70-tych, w których też powstało opracowanie tytułowego modelu (nie mylić z latami wdrożenia do produkcji i kontynuacji jej). Proszę porównać Sansui AU-999,Sansui AU-666, SansuiAU- 101,Sansui B-55.
  • #10 18637910
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    Kiedyś też miałem ten wzmacniacz. To mój pierwszy wzmacniacz w dodatku. Był u nas w domu odkąd pamiętam i ja go przejąłem w spadku.
    Byłem z niego bardzo zadowolony. Jako młody eksperymentowałem i często podłączałem do niego co było pod ręką. O impedancji to ja wtedy nie wiele wiedziałem. Służył wiernie, aż do momentu kiedy zamiast głośnika podłączyłem żarówkę halogenową H4 i obserwowałem jej pracę (błyski). W ten spsób doprowadziłem do uszkodzenia tranzystorów.
    Wymieniłem tylko tranzystory stopnia mocyBD911/BD912 i sterujące BD139/BD140 kondensator elektrolityczny w zasilaczu i mostek prostowniczy. Nic więcej z nim się nie działo.
  • #11 18691197
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18691314
    aaanteka
    Poziom 42  
    toffffik napisał:
    To jest kompletny zestaw zm3000 jeżeli naprawisz pw 3015 i skonfigurujesz to do takiej postaci...
    Zestaw "ZM 3000" posiadał zamiennie dwa wzmacniacze UNITRA PW3015 lub UNITRA PW-3017. Czyli kolegi konfiguracja jest na wyrost.
  • #13 18691334
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18691362
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ale nikt tu nie mówi o "psuciu", tylko o przeznaczeniu i składzie podstawowym zestawu. Dwa wzmacniacze w jakiej konfiguracji? Tworzenie co najwyżej "kakofonii dźwięków", bo to nie jest już z pewnością stereo.
  • #15 18691449
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18691476
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 168
    To postaw sobie jeszcze takich z 10. Będziesz miał 1100% procent normy i kosmiczna jakość.
  • #17 18691490
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 18691541
    nici
    toffffik napisał:
    temat jak ulepszyć pw 3015.
    Wymień elektrolity na nowe, wyczyść płytkę, styki potencjometry i tyle.
    Więcej nie zdziałasz sensownego. To zbyt prymitywne urządzenie.
  • #19 18691602
    ojciec
    Poziom 34  
    Ocena: 210
    Jedyne sensowne ulepszenie do dodanie cichego/szybkiego włączania/wyłączania aby nie było stuków w kolumnach i jednoczesne zabezpieczenie przed składową stałą na wypadek uszkodzenia stopnia końcowego.
  • #20 18691824
    nici
    ojciec napisał:
    Jedyne sensowne ulepszenie do dodanie cichego/szybkiego włączania/wyłączania aby nie było stuków w kolumnach i jednoczesne zabezpieczenie przed składową stałą na wypadek uszkodzenia stopnia końcowego.
    Masz rację, zupełnie wyleciało mi to z głowy. To również bardzo dobry pomysł.

Ja u siebie kiedyś pamiętam, że zmieniłem diody na mostek prostowniczy i ten podwójny kondensator na dwa pojedyncze większej pojemności.
  • #21 18692000
    zulusj23
    Poziom 25  
    Ocena: 103
    Wydaje mi się, że w Radioelektroniku był dwuczęściowy artykuł poświęcony modyfikacjom tego modelu wzmacniacza. Może warto poszukać i sprawdzić co to zmienia w brzmieniu.
  • #22 18692521
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    toffffik -> A po co Ci dwa wzmacniacze?
    Lub inaczej - w jaki sposób je łączysz ze sobą? (oczywiście o ile to również nie jest "tajemnicą")
  • #23 18692636
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    398216 Usunięty napisał:
    toffffik -> A po co Ci dwa wzmacniacze?

Będzie brzmienie PRL do 2 == Korea Płn.
  • #24 18692641
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 18692669
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    toffffik napisał:
    Wyjście głośników bla bla bla nie ma...

Przykro mi, ale po tej porcji bełkotu nie ma sensu się dalej wypowiadać.
  • #26 18692675
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 18692998
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Błędy można popełniać, tak jak można z niewiedzy palnąć głupotę. Ale tkwić z uporem w tej głupocie to grzech.

Proszę Autora tematu o wybaczenie, ale biorąc pod uwagę fakt, że te posty (kol.toffffik) mogły by zostać wprowadzone w życie, przez innych czytających wątek, czuję się zobligowany by wyjaśnić w czym tak naprawdę leży "pies pogrzebany" i ... no trudno, muszę nazwać rzecz po imieniu ; głupota.

Przede wszystkim:
    toffffik napisał:
    Wyjście głośników (B) pw 3015 podłączyłem przez chinch do lini rec w pw 3017.
    Tu kilka spraw wbrew rozsądkowi, logice i zasadom;
    A/ Nie wolno podłączać WYJŚCIA GŁOŚNIOWEGO do wejścia sygnałowego (nie ważne magnetofonowego czy innego) bo:
    1/Rożnica poziomów może spowodować przesterowanie wejścia. Nawet "niechcący".
    2/ Sumują się korekcje barwy - co też prowadzić może do przesterowania (w niektórych wypadkach nawet uszkodzenia ) wzmacniacza sterowanego takim sygnałem ( o kolumnach nie wspomnę...)
    3/ Sumują się szumy - szumy wzmacniacza "A" podane na wejście wzmacniacza "B" nie dość, że (jak sam sygnał) zostaną wzmocnione, to jeszcze zsumują się z szumami wzmacniacza "B".
    4/ W niektórych wzmacniaczach połączenie takie (wyjście głośnikowe wzmacniacza "A" z wejściem sygnałowym wzmacniacza"B" ) powodować może uszkodzenie wzmacniacza "A".
    Ad.2 - Cytuję
    toffffik napisał:
    potrzebuję uzyskać wysokie tony zarówno jak korzystan z decka i czasem gramofon... niestety oryginalne nagrania mają sygnał poniżej wartości odsłuchu co przy jednym wzmacniaczu się gubi
    Problemem nie jest zbyt mała korekcja (co wynika z 2 punktu), ale kiepska jakość źródła sygnału - albo magnetofonu (źle wyregulowany, uszkodzona lub zużyta głowica, kiepska taśma, źle wykonane nagranie). W wypadku gramofonu podobnie - albo same płyty zniszczone, albo wkładka uszkodzona, albo źle podłączona w główce ramienia).
    Czyli Autor (toffffik) zamiast zająć się źródłem problemu usiłuje ( i to bez skutecznie - wbrew temu co pisze!) poprawić spartolenie partoli jeszcze bardziej... (wyjaśnienie wyżej)
    To tak jak ze słynnym teleskopem Hubble’a - miało być dobrze, ale ktoś nie pomyślał na ziemi (u źródła) i nie skalibrował przyrządów pomiarowych w efekcie zamiast uzyskać poprawny obraz na poprawnie wykonanym lustrze trzeba było korygować (w kosmosie!) błędy wynikające z uszkodzenia lustra - zmianą programu sczytującego odebrany obraz. A wystarczyło tylko zadbać o poprawność wykonania lustra na ziemi...
    Gdyby te korekcje wynikały np. z chęci uzyskania jeszcze lepszych osiągów niż planowano na początku - OK. Byłbym w stanie zrozumieć, ale nie; trzeba było wydać milion dolarów żeby to co z założenia działało źle doprowadzić do jako takiego stanu.. Żeby w ogóle doprowadzić do działania... Przecież to głupota?
    Dalej:
    toffffik napisał:
    efekt tego jest taki że jedna kolumna ma inny przydźwięk od drugiej... dopiero po podłączeniu drugiego wzmacniacza efekt jest zminimalizowany
    Tu już za cholerę nie rozumiem o co Autorowi chodzi. Bo tak ; jeśli chodzi o "przydźwięk" jest to zjawisko wynikające z braku lub niewłaściwego prowadzenia masy - zakłócenie sygnału muzycznego sygnałem zakłócającym jego jakość. Czyli co? Jedna kolumna gra gorzej niż druga (patrz A 3), ale w sumie dźwięk jest dobry/lepszy??? Jakim cudem ? To nie matematyka gdzie dwa minusy dają plus!
    toffffik napisał:
    ale ma taki... w każdym razie "ściany" nie ma...
    Nie rozumienia ciąg dalszy... Jakiej ściany? Ściany dźwięku? Nie ma? I to ma być dobrze? Obawiam się, że:
    Albo Autor używa słów, których znaczenia nie rozumie,
    Albo nie słyszał nigdy dobrego (jakościowo) dźwięku i kakofonia jest dla niego ideałem...
    A tak nie jest i być nie będzie. Wypadałoby najpierw podszkolić się teoretycznie, poczytać o akustyce i elektroakustyce, potem wybrać się np. do Filharmonii, by mieć punkt odniesienia (czyli usłyszeć jak muzyka brzmi i jak brzmieć powinna), lub chociaż dobrze nagłośnionego recitalu jakiegoś piosenkarza z górnej półki (na pewno nie mam na myśli żadnego Hip-Hopu czy czegoś takiego - "MUZY" tworzonej przez ignorantów)., a dopiero potem posłuchać swojego sprzętu, pomyśleć gdzie tak naprawdę leży przyczyna, i doprowadzić swój sprzęt do stanu sprawności - nie tylko z wierzchu. Nie da się poprawić kiczowatego obrazu wstawiając go w złocone ramy.

Ufff... Mam nadzieję mimo wszytko, ze ktoś kto kiedyś przeczyta ten post, spróbuje się do niego zastosować. A może nawet sam Kolega toffffik ?...? To byłby chyba największy sukces.
  • #28 18693067
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1854
    Wzmacniacz końcowy PW 3015 ma małą moc wyjściową, a dzięki prostej stabilizacji diodą Zenera zasilania wejściowego stopnia różnicowego - ma małe TIM.
    Przez wielu jest uznawany za sprzęt dobry w swojej klasie cenowej (to nie sprzęt-dziwak dla milionera-dziwaka).
    Pisanie o tej konstrukcji, jak wręcz o "syfie" nie nadającym się do słuchania - to wielka nadużycie a przede wszystkim manifestacja własnych fobii i uprzedzeń do polskich konstrukcji.
  • #29 18693135
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 18957596
    AccepT2020
    Poziom 7  
    Wyrzuciłem go i kończę z domowym nagłośnieniem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące ulepszenia wzmacniacza PW-3015, który ma problemy z jakością dźwięku, trzeszczeniem i utratą mocy przy basie. Proponowane modyfikacje obejmują wymianę mostka prostowniczego na 10A 1kV, kondensatorów elektrolitycznych na 10000µF, oraz tranzystorów BD249 i BD250 na TIP146 lub TIP147. W odpowiedziach pojawiły się różne opinie na temat sensowności modyfikacji, z sugestiami, aby najpierw doprowadzić wzmacniacz do pełnej sprawności, a następnie ocenić potrzebę dalszych przeróbek. Niektórzy użytkownicy polecali również wymianę diod w mostku prostowniczym oraz kondensatorów, a także czyszczenie płytki i styków. Wskazano, że wzmacniacz PW-3015, mimo swojej prostoty, może być ceniony przez audiofilów, a jego modyfikacje mogą poprawić jakość dźwięku, ale nie zawsze są konieczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA