logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalna długość kabla między palnikiem a płytką w stroboskopie dyskotekowym?

_| Moergan |_ 15 Cze 2003 19:38 2904 22
REKLAMA
  • #1 250722
    _| Moergan |_
    Poziom 12  
    Postanowiłem zrobić stroboskop ale w opisie pisze ze długość kabla miedzy palnikiem a płytką powinna być jak najkrótsza. Jaka moze byc najdłuższa dlugosc tego przewodu??
  • REKLAMA
  • #2 250755
    kkuki
    Poziom 13  
    Ocena: 46
    W opisie jednego ze stroboskopów dyskotekowych przeczytałem, że odległość ta powinna być mniejsza od 10 cm. Zalecam również użyć przewodów o średnicy conajmniej 1,5 mm. P.S. Nie patrz sie długo na błyskającą lampe :-)
  • REKLAMA
  • #3 251333
    Maciej256
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Jak stroboskop jest niewielkiej mocy to i na kablu ok 30 cm bedzie działał ok. Daj jaknajgrubsze kable i napewno zadziała.
  • #4 251675
    Kolek
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Ja mam ten kabelek o dlugosci 30 cm i w dodatku jest to cienki drut, ktorych uzywa telekomunikacja w ziemi, srednica na oko jakies 0,7 mm i wszystko dziala. Oczywiscie zgadzam sie ze powinien byc grubszy, ale jak robilem tego strobola dawno dawno temu to sie z tym nie liczylem :)
  • #5 251685
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    A ja was zadziwie bo lampe stroboskopową mam na przewodzie 5 metrowym.
    Aby to zrobić trzeba wyeleminować transformator zapłonowy i palnik.
    Jak wiemy transformator zapłonowy ma trzy końcówki i 4 podłączoną do lampy
    Więc robimy tak:
    Bierzemy przewód 3 żyłowy i końce przewodów tzreba wlutować w miejsce transformatora, a z drugiej strony przewodów dajemy transformatotr i lampe.

Lampa na 5m działa tak samo jak na kablu 20cm. Jak bym mógł to bym ją dał na 10m ale nie potrzeba mi tak długiego kabla.

Mówie prawdę spróbujcie na kablu od przedłużacza lub innym 3 żyłowym przewodzie :)
  • REKLAMA
  • #6 253674
    _| Moergan |_
    Poziom 12  
    thx wezme wszystko pod uwage :) :) :)

Mam jeszcze jedno pytanie: ta trzecia koncowke transfotmatora jak przylaczyc do palnika.
    Przylutowac do tej blaszki metalowej ??
  • #7 253697
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Lutowanie raczej odpada - daj jakieś dwie blaszki skręcone śrubką. Jak by sie miał palnik uszkodzić przy lutowaniu to lepiej przykręcić.
  • #8 253732
    Kolek
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Palnik raczej wytrzyma, ale gorzej jest z tym ze do tej blaszki jest trudno cos przylutowac, cyna sie jej nie chce trzymac, ale ja nie o tym chcialem ;).
    Jak juz zrobisz to przykrecane to przykrec przy okazji do tego drucik, ktorym wczesniej owiniesz szklana rurke palnika, jesli jest to ten ruski IFK120. Poniewaz po jakims czasie moze sie okazac ze pod wplywem wysokiej temperatury naniesiona srebrzanka, ktora robi za elektrode, odpadnie. Tylko nie za gesto ten drucik, zeby sie swiatlo z palnika przebilo na zewnatrz ;).
  • #9 254836
    ziggi87
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    milik napisał:
    daj jakieś dwie blaszki skręcone śrubką..
    JA zastosowałem odpowiednio przycięty krokodylek, do którego przylutowany jest kawałek drutu 1,5 mm bez izolacji. To wszystko mocowane w kostce zaciskowej.

pozdrawiam
    ziggi
  • #10 254986
    milik
    Poziom 23  
    A co do kabelka ja mam kabelek z trafa wysokiego napięcia z telewizora i bardzo dobrze sie spisuje (ok 30cm). A co do drucika owijanego wokół IFK120 - słyszałem że ten drucik pomaga w szybszym odpaleniu.
  • #11 255673
    _| Moergan |_
    Poziom 12  
    wielkie dzięki :) :) :) :) :)
  • #12 258522
    tchn.tomasz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    gretzky napisał:
    A ja was zadziwie bo lampe stroboskopową mam na przewodzie 5 metrowym.

Chciałem tylko dodać że przeprowadzałem próby z krążkiem 100m kabla 3 żyły 1mm^2 i stroboskop też działał (nie porównywałem jednak jasności takiego błysku). Było to w takiej konfiguracji jaką opisał gretzky czyli: na końcu kabla palnik i trafo wn.
  • #13 261141
    milik
    Poziom 23  
    Wdług mine wysokie napięcie jest tylko poto by palnik odpalić - a jasność zależy od napięcia jekie jest na anodzie i katodzie, stego powodu są terz kondensatory między A i K (najleprze są styrofleksy - są czybkie)
  • #14 261400
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    jak ja budowalem swojego stroba jakies 4 lata temu to nie przejmowalem sie slugoscia kabla i dalem 3m trafo jest na jedmym koncu razem z elektronika a lampa na drugim. blyska pieknie ido dzisiaj.
  • #15 307824
    Adam16l
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    jeżeli masz transformator w wersji "mini" to najlepiej podłaczyć do lampy, a kable połaczeniowe układu z lampą i trafem mogą być już dość długie
  • #16 380769
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    ja widzialem tego strobka na 3m kablu i to bardzo cienkim i chodzil :)
  • #17 399799
    _| Moergan |_
    Poziom 12  
    Zrobiłem stroboskop ale mi nie dziala :( ale postaram sie cos z nim zrobic
  • #18 460057
    Dexter121
    Poziom 12  
    Wracając do tematu o długość kabla ja mam stroba J-23 po tuningu wszystko zamknięte w pudełeczku i poprowadzony 6 m kabla od pudełka do halogenka w którym jest żarnik i super świeci po co wymontowywać trafo nie widze żadnej potrzeby

pozdrowienia
  • #19 460256
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    a to popieram akurat ;) nie ma chyba potrzeby wywomtowywac trafa z tego calego ukladu ;)
  • #20 460546
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    no jeżeli masz dość grube kable aby nie wystąpił przebicie pomiędzy nimi.
    Lepiej dać transformator na samym końcu przy lampie. Wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia przebicia miedzy przewodami (takie jest moje zdanie)
  • REKLAMA
  • #21 460550
    Dexter121
    Poziom 12  
    Ja dałem kabel na 1000V 3 żyłowy
  • #22 520576
    Miprik
    Poziom 15  
    wejdź na pytanie na forum, co ja zadałem. Tam jest opisane jak to zrobić (dokładnie schemat)
    Pozdrawiam
  • #23 520610
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Ja proponuję umieścić oprócz trafa zapłonowego róznież kondensatory jak najbliżej palników - w tej samej obudowie. Poprawi się energia błysku gdyż nie bedzie wtedy spadków napięć na rezystancji i indukcyjności kabla.

Podsumowanie tematu

✨ Długość kabla między palnikiem a płytką w stroboskopie dyskotekowym powinna być jak najkrótsza, zalecana jest długość poniżej 10 cm, aby uniknąć spadków napięcia i zakłóceń. Jednak w praktyce stosuje się kable o długości do 30 cm, a nawet do kilku metrów (np. 3 m, 5 m, a w jednym przypadku 6 m), przy czym ważne jest użycie przewodów o odpowiedniej grubości (minimum 1,5 mm²) i dobrej izolacji, aby zapobiec przebiciom. W przypadku dłuższych kabli zaleca się umieszczenie transformatora zapłonowego jak najbliżej lampy, a także stosowanie kondensatorów (np. styrofleksowych) blisko palnika, co poprawia energię błysku i minimalizuje straty na rezystancji i indukcyjności przewodów. Do połączeń z palnikiem lepiej stosować mocowania śrubowe niż lutowanie, ze względu na trudności z lutowaniem do metalowych blaszek i ryzyko uszkodzenia. Dodatkowo, owijanie drucikiem elektrod palnika (np. typu IFK120) może poprawić zapłon i trwałość elektrody. W praktyce stroboskopy działają poprawnie nawet przy dłuższych kablach, jeśli zastosować odpowiednie środki konstrukcyjne i materiały.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA