logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD800JB zgrzyta i nie jest wykrywany jako SLAVE - co robić?

extrime 18 Kwi 2006 13:29 2151 24
  • #1 2539918
    extrime
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam mam problem z dyskiem WESTERN DIGITAL Caviar 800JB, a mianowicie dysk po podłączeniu i włączeniu kompa zaczyna zgrzytać (trzy razy zaraz po włączeniu i trzy razy jak wykrywa urządzenia podłączone do EIDE). Dysku nie wykrywa, pracuje on jako dysk SLAVE z drugim tym samym dyskiem ustawionym na MASTER. Proszę o porady za udaną pomoc wynagradzam 50-cioma punktami :D:D. Informacje o tym ze nie da sie go naprawic mnie nie interesują :D:D...
  • Pomocny post
    #2 2540015
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Wiec tak... najprawdopodobnej padlo ci cos z mechaniki dysku... glowica, talerze, lub lozysko... chcesz naprawic? trzeba wymienic mechanike :p
  • #3 2540115
    extrime
    Poziom 16  
    Gdzie wymienić?? Byłem w takim niby serwisie to powiedział (bez oglądania dysku) że moge go wyżucić...
  • Pomocny post
    #4 2540154
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    no wcale sie nie dziwie bo koszty wymianych taki czesci wyniesie min tyle ile kosztuje nowy dysk, pozatym skoro go nie wykrywa to raczej elektronika dysku, podlacz go na osobnej tasme bez pozostalych urzadzen jesli efektow nie bedzie to mozesz go juz przerobic na popielniczke ;]
  • #5 2540211
    extrime
    Poziom 16  
    A jak poodmienie elektronike z tego drugiego to powinien ruszyc?? To są te same modele i jak rusze to gdzie moge taką elektronike kupić??
  • Pomocny post
    #6 2540243
    Exodos
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Allegro.pl tam możesz kupić, ale to raczej padła CI mechanika, spróbuj dać jakieś chłodzenie na ten dysk, miałem tak samo w moim samsungu 30 GB, bez chłodzenia to stukał, pyrczał, skwierczał, i wogóle go nie wykrywało, ale z chłodzeniem jak ręką odjął.
  • Pomocny post
    #7 2540369
    qluk
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    zgrzytanie:
    - zatarty glowny silnik dysku
    - nie tworzy sie poduszka magnetyczna i glowice sobie oraja po talerzach
    - ramie glowicy jest "nadmienir"wychylane i obija sie o bloki

nie wykrywanie dysku:
    - elektronike zostala uszkodzona
    - dysk nie przechodzi self testu i dlatego elektonika nic nie podaje na wyjscie ( elektronika sprawna )

Jdnym slowem dysk mozna ocalic tylko jesli to elektronika. Wymiana mechanik ( lol co za pomysl ) to wymiana zespolu napedowego z talerzami oraz zespolu glowic. Jakby nie bylo malo to musi byc wykonana w zerowej klasie powietrza, ktotre na dodatek trzeba zdejonizowac :). Jednym slowem lepij kupic w tym przypadku nowy dysk :P.
  • #8 2540373
    Linoge
    Poziom 27  
    gdyby mechanika padla dysk byl by wykrywany
  • #9 2540445
    qluk
    Poziom 13  
    I tutaj sie mylisz, mam dwa takie dyski z padnieta mechanika i ich nie widzi bo mechanizm POST uniemozliwia to. Dzieje sie tak dlatego, ze elektonika robi test sprawnosci dysku i wiekszosc dyskow ( nawet starszych ) jesli nie przejdzie tego testu, ma go wznawiany nawet po kilka razy. W tym czasie juz dawno bios moze zrezygnowac z czekania na odpowiedz od dysku, ktory jej nie wysly gdyz nie zakonczyl jeszcze wlsnej procedury rozruchu. Czasem tez elektonika "odlacza si", tzn. nie moga zainicjowac mechaniki nie odesle potwierdzeni gotowosci do BIOS'u, gdyz nastepne odwolania do niespranego dysku spowoduja bledy.
  • #10 2540576
    extrime
    Poziom 16  
    Więc co zrobić, co radzicie, jak sprawdzić dokładniej co padło??
  • #11 2540627
    Linoge
    Poziom 27  
    oddac do serwisu sprawdza za ok 50-100zl
  • Pomocny post
    #12 2540630
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    qluk :

Zatarte głowne łożyko wiesz jak brzmi ?? chyba nie.. Mam takiego pacjenat WD80BB to to tak szwiszczy jak by ktos odpalal szlifierkę kątowa. kilku ludzi ktorzy słyszeli ten dysk powiedzieli ze to szlifiera sie włacza :D

2
    Cytat:
    - nie tworzy sie poduszka magnetyczna i glowice sobie oraja po talerzach

No soory ale widze ze nie wiesz w którym kosciele dzwoni to ci powiem :D

Masz racje ze tworzy się poduszka ale nie magnetyczna a powietrzna o grubosci kilku µm.. sa czasami przyadki ze głowica "ryje lepsze określenie to orze jak może " :P

Extrime zastosuj programy do diagnostyki dysku np :

Western Digital DATA LIFEGUARD DIAGNOSTIC.
  • #13 2540675
    extrime
    Poziom 16  
    Dysk na pewno nie chodzi jak szlifierka... to są takie ciche krótkie bzyczenia choćby...
  • Pomocny post
    #14 2540764
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    @extrime
    W serwisie prawdę Ci powiedzieli - jeśli już nie masz gwarancji na ten dysk to możesz go wyrzucić albo sprzedać na allegro w kategorii uszkodzony. Elektronika tego dysku najprawdopodobniej jest sprawna, spotkałem się kilka razy z przypadkami podobnymi do Twojego i podmiana płytki z innego sprawnego dysku nic nie dawała.
  • #15 2541300
    qluk
    Poziom 13  
    Kwazor,
    Z tym zatarciem to bylo uogolnieni, wszystko zalezy od zawieszenia silnika. I tak na Fluidach jak sie cos dostanie do srodka to bedzie odglos obijania sie i czasem szlifowania.
    Poduszka powietrzna? No to proponuje wyciagnac zespul glowicowy i wlaczyc go. Poduszka powietrzna a raczej nadcisnienie moze sie tworzyc pod glowica, co jest spowodowane duza predkoscia obrotowa talerzy. Ale przy tych predkosciach mozemy gaz traktowac jak ciecz jesli chodzi o dynamike. Czyli najmnijsze przesuniecie spowodowalo by zawirowania i zaburznia w calej objetosci dysku. A co zatym idzie glowica zaraz zaczela by galopowac nad powierzchnia talerzy. Ale taka poduszka powietrzna jest mozliwa. Lecz teraz wchodza dyski z glowica o przesowie wzdluz promienia talerzy. I w tym wypadku takie cos by nie zadzialalo ( czyste prawa fizyki ). A jka dotad kazdy dysk ktory rozlozylem mial glowice zawieszone na poduszkach magnetycznych.
    A zatarty silnik napedowy nie brzmi wogole, bo jak sama nazwa wskazuje jest zatarty czyli nie wykonuje ruchow. A to ze piszczy jka szlifirka to wina przemiszczenia sie plynow smarujacych, ktore defacto nie sa magnetycznie obojetne i za pomoca mocnego magnesu mozna je rozsmarowac na nowo, ale trzeba rozkrecic dysk.
    "Extrime zastosuj programy do diagnostyki dysku np :

Western Digital DATA LIFEGUARD DIAGNOSTIC.

" I czytaj posty do konac, bo softem nie sprawdzi czegos co BIOS nie zadresuje. Bo gdzie sie ma soft odwolac? conajwyzej do dev/null.

Nie ma co oddacw do serwisu, gdyz nie zrobia tam nic wiecej niz to co mozesz zrobic w domu. Chyba ze oddasz do firmy ktora sie zajmuje odzyskiem danych z dyskow ( bardzo drogo ), ale maja sprzet ktory zdjagnozuje dysk. Tyle ze za ta kase mialbys macierz dyskow w kompie.
  • #16 2541547
    extrime
    Poziom 16  
    Dalej nie wiem co zrobić prosze o dokładne instrukcje, programem nie moge zdjagnozować ponieważ komputer z tym dyskiem zawiesza sie podczas POST-a, wykrywa wszystkie dyski (teko zepsutego nie pisze "none", ale chodzi mi o CD-ROMY itd..) po czym nic.. nie wiem czy mam czekać czy co, ale jak naciśnie sie klawisz DEL 9żeby do Biosa wejsć) to po jakimś czasie wejdzie więc może zaskoczy po jakimś czasie.. Co ciekawe kiedy dysko chodzi sam bez tego drugiego to procesor wykrywa mi zamiast Athlon 1700 to Duron 1400...
  • #17 2541658
    Linoge
    Poziom 27  
    jak nie wykrywa dysku to raczej nie ma szans na jakikolwiek soft, no chyba ze jakis pro w co watpie bo tutaj juz trzeba sie troche znac a dostep do czegos takiego jest mocno utrudniony ;] zreszta nie widze juz sesnu tutaj walczyc jesli i tak w najblizszym czasie mial by pasc szkoda czasu allegro i skladka na nowy ;]
  • Pomocny post
    #18 2541674
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Na początek proponuję podać dokładne oznaczenie dysku (np. WD800JB-00JJC0), lub podać na jakim procesorze jest elektronika dysku... (WDC/Marvell)
    Dyski WDC w zależności od procesora na jakim zbudowana jest elektronika różnią się bardzo i mają różne zestawy kodów serwisowych...
    Następnie proponuję sprawdzić zasilanie dysku (zasilacz i połączenie pomiędzy wtykiem zasilania i gniazdem w dysku...)
    Nowe dyski są bardzo wrażliwe jeżeli chodzi o zasilanie... w szczególnie te o dużych pojemnościach i te na procesorze Marvell...

Mikippp
  • Pomocny post
    #19 2542333
    lukiifaz
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam wszystki po 1 Poste nie w tym dziele ! po 2 czasmi jak padl dysk tzn stukal pukal i warczal podlaczalem go na na wlaczonym systemie (winXP) i musze powiedziec ze 4/10 dyskow wykryl i udalo sie zgrac to co bylo wazne ale strasznie wolno , moze to pomoze ale nie biore odpowiedzialnosci za uszkodzenia powstale podczas podlaczania sprzetu w tracie pracy !!!!! . pozdro
  • #20 2542778
    qluk
    Poziom 13  
    lukiifaz,
    Pomysl niezly, ale roznica potencjalow wywola przeskok iskry przy wpinaniu zasilania ( w 70% ) co w przypadku dobrego zasilacza poskutkuje jego wylaczeniem i zablokowaniem do momentu odpiecia kabla zasilajacego i wpiecia go na nowo.

Kody serwise ma kazdy z dyskow i sa one duzym plusem, a sprzet do takiego serwisowania mozna zbudowac samemu wystarczy np. ATMEL 90S8515. Ale to juz inna historia.

Swoja droga dalbym sobie na wstrzymanie z takim dyskiem i zaczal sie rozgladac za nowym.
  • #21 2542875
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    wiec jak rada radzi... zezlomuj to co masz... talerze (fajnie wygladaja, podstawka pod kubel) obudowa to aluminum (zlom, popielniczka)... silniczek fajna sprawa, ale np. ja nie umiem go podlaczyc do niczego (moze padniety) Elektronika ---> allegro na czesci...

i szukaj nowego dysku :D Ja 80 kupilem za 80 zl... 1 zl, za 1GB... bo pisalo, ze nie da sie zainstalowac systemu... LO Format szybko rozwiazal sprawe :D

I... mysle, ze to juz konied :p
  • Pomocny post
    #22 2542953
    popo73
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Witam.

Miałem kiedyś podobny przypadek z dyskiem Segate Barracuda. Pracował jako pojedyńczy dysk systemowy i zaczął się wieszać . Po zrestartowaniu kompa objawy tak jak u kolegi extrime ,dziwne odgłosy z dysku, brak wykrywania postu i niemożność wejścia w ustawienia biosu. Odpiąłem HDD z IDE, odpaliłem komputer bez jakichkolwiek napędów, w biosie wyłączyłem wszystkie kontrolery oprócz IDE 1 master, który ustawiłem na auto, zapisałem i wyłączyłem. Podłączyłem HDD (zworka master) i odpalałem do skutku. Po około 10 próbach zaskoczył i działał jakieś 2 miesiące. Sytuacja powtarzała się może 4 razy i dysk padł całkowicie ale dane które były na nim przegrałem wcześniej na płytki więc strata tylko materialna. Jeśli masz na tym twardzielu jakięś ważne dane to warto próbować ale zgadzam się z poprzednikami, czas na wymianę.

Powodzenia.
  • #23 2543672
    extrime
    Poziom 16  
    No ok chyba tak zrobie i tak planowałem kupić cos na SATA... A teraz nagroda, ale moge ją obdarować tylką jedną osobe... Więc kto pierwszy napisz (z tych wyżej wymienionych, któży coś dobrego poradzili) ten otrrzyma 50 pkt...
  • #24 2543733
    Linoge
    Poziom 27  
    no to czekam ;)
  • #25 2543909
    extrime
    Poziom 16  
    No to już posłane (47+3za pomógł). Reszcie też bardzo dziękuje za pomoc, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Western Digital Caviar WD800JB zgłasza problemy z zgrzytaniem i nie jest wykrywany jako urządzenie slave w konfiguracji z drugim dyskiem tego samego modelu ustawionym jako master. Objawy wskazują na uszkodzenie mechaniki dysku, takie jak zatarty silnik, uszkodzone łożysko lub głowice, co powoduje charakterystyczne dźwięki i brak wykrywania dysku przez BIOS. Wymiana mechaniki jest praktycznie niemożliwa bez specjalistycznego serwisu w warunkach bezpyłowych, a koszty takiej naprawy przewyższają cenę nowego dysku. Uszkodzenie elektroniki również może powodować brak wykrywania dysku, jednak podmiana elektroniki z innego egzemplarza często nie przynosi efektu. Zalecane jest podłączenie dysku na osobnej taśmie IDE, sprawdzenie zasilania oraz diagnostyka programowa (np. Western Digital Data Lifeguard Diagnostic), choć w przypadku braku wykrywania dysku podczas POST programy diagnostyczne mogą być nieskuteczne. Próby uruchomienia dysku jako pojedynczego urządzenia master czasami pozwalają na tymczasowe odzyskanie danych. Ostatecznie rekomendowane jest rozważenie zakupu nowego dysku, najlepiej z interfejsem SATA, gdyż naprawa uszkodzonego WD800JB jest nieopłacalna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA