logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki proszek do tonera BROTHER HL 2030 i jak zresetować licznik stron?

stachu_poznan 29 Cze 2006 13:44 6915 10
REKLAMA
  • #1 2774509
    stachu_poznan
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam

Posiadam drukarkę laserową BROTHER HL 2030

Czym jakim proszkiem mogę go zasypać?

No i jeszcze jedno ten toner posiada 3 korki jeden duży 2 małe którym wsypać proszek do niego.

No i chyba ma on układ zliczania stron czy idzie jakoś zresetować ten chip.

Pozdrawiam

i proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2779999
    stachu_poznan
    Poziom 11  
    Napełniłem proszkiem od HP 1200 i drukuje ale strasznie brudzi kartkę wygląda na to że to nie ten proszek.

Proszę o pomoc jakim proszkiem napełnić.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2783599
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 839
    Z tego co kojarzę to możesz zasypać go LEXMARK OPTRA E-310/312 lub XEROX P8E powinien pasować i nie brudzić.
    Zasypki do tego modelu też powinny być dostępne w www.agawa.pl

C.
  • #4 2783667
    Siebda
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    W ostateczności używałem proszku do HP 8000,8100.Brother i xerox i lexmark miały wtedy ciemniejsze wydruki.
  • REKLAMA
  • #5 2784357
    copyman
    Problem w tym że HP-8000 ma taki sam proszek jak HP-1200 którym kolega zasypał no i syfi ...

C.
  • REKLAMA
  • #6 2799485
    Przemek26
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Generalnie tonerów do Brother'a z doświadczenia nie polecam napełniać ... niby są dostępne na rynku dosypki różnej maści .. ale nie udało mi się ani razu uzyskać zadowalającej jakości wydruku :(
  • #7 2800306
    copyman
    W starszych drukarkach był to feler i druki faktycznie nie wyglądały za dobrze. Ale te nowe to już inna bajka.

C.
  • #8 2816889
    stachu_poznan
    Poziom 11  
    Kupiłem proszek specjalny do tego modelu na www.agawa.pl

Nasypie i sprawdzę dam wam znać.

Zapłaciłem za niego 80zł starcza na 2 napełnienia.

Pozdrawiam
  • #9 2856307
    Intel
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    i jak teraz drukuje ??
  • #10 2856837
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Proszek do tej drukarki mozna dostac na allegro. Nie wiem jaka jest jego jakosc bo sam nie stosowalem, ale jest.
    Korek jest latwy do zlokalizowania - taki spory, bialy, oryginalnie zaklejony taka naklejka (robi chyba za plombe).
    Co do kasowania licznika bebna nie pamietam w tej chwili jak to robic, ale poszukaj manuala do tej drukarki (znalazlem chyba na stronie producenta, niestety nie mam pod reka), tam jest to opisane.
  • #11 2882437
    stachu_poznan
    Poziom 11  
    Witam

Napełniłem wspomniany toner proszkiem z agawy kupiłem go za 80zł
    Jak ktoś potrzebuje taki proszek taniej mogę wystawić na allegro za cenę 80zł za butelkę starcza na 2 napełnienia.
    Na agawie ten sam proszek kosztuje 109zł brutto.

Przed napełnieniem wyczyściłem toner ze starego proszku od hp1200 który strasznie brudził.

Rozebrałem go i dopatrzyłem się że wałek podający zrobiony jest ze szwamki nie jest to wałek magnetyczny. Dlatego też proszek od hp1200 strasznie brudził ponieważ osadzał się w dużych ilościach na tym wałku.

Odnośnie resetu nie trzeba resetować tych wkładów ponieważ poprzez 2 oczka z dwóch stron drukarka sprawdza poziom toneru.

Jeżeli go nie ma to przez te 2 otwory przechodzi światło a co za tym idzie drukarka pokazuje brak toneru.

A teraz efekt końcowy.

Włożyłem toner do drukarki i efekt bardzo dobry!!

Drukuje tak samo jak bym kupił nowy toner.

Proszek jest bez zastrzeżeń.

Pozdrawiam

Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka laserowa Brother HL 2030 może być napełniana tonerem kompatybilnym, jednak proszek od HP 1200 i HP 8000 powoduje silne zabrudzenia wydruków ze względu na nieodpowiednią formułę i konstrukcję wałka podającego wykonanego ze szwamki, a nie wałka magnetycznego. Zalecane są proszki kompatybilne z modelami Lexmark Optra E-310/312 lub Xerox P8E, które zapewniają lepszą jakość wydruku i nie brudzą. Specjalny proszek dedykowany do Brother HL 2030 można zakupić m.in. na www.agawa.pl lub Allegro; koszt około 80-109 zł za butelkę wystarczającą na dwa napełnienia. Toner wymaga napełnienia przez duży korek, który jest oryginalnie plombowany. Resetowanie licznika stron w tonerze nie jest konieczne, ponieważ drukarka monitoruje poziom toneru przez dwa otwory kontrolne, które przepuszczają światło w przypadku braku proszku. Po zastosowaniu dedykowanego proszku jakość wydruków jest porównywalna do nowego tonera, a problem z zabrudzeniami zostaje wyeliminowany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA