logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Interphone con - jak podłączyć słuchawkę z wieloma przewodami?

Mackie_b 15 Cze 2003 23:09 2806 4
REKLAMA
  • #1 251043
    Mackie_b
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam urządzonko które wyposażone jest w opcję podłączenia "interphone". Złącze ma dwa przewody "voice+" i "voice-". Kupiłem w sklepiku słuchawkę, taką jak do domofonu i tu mnie spotkał zonk. Słuchawka ta ma kilka przewodów oddzielnie: wywołanie, mikrofon, słuchawka, masa, itp.
    Czy ktoś mi może wytłumaczyć co mogę podłączyć pod takie wyjścia lub jak podłączyć do tego interkom czy cóś? Może to jakiś standart w telekomunikacji? Niestety w tym temacie jestem cienki.

Pozdr

Maciek
  • REKLAMA
  • #2 255028
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 257833
    Mackie_b
    Poziom 11  
    No właśnie dużo więcej nie wiem. Jest to system do identyfikacji odciskiem palca Virdi-300N. Urządzonko montuje się na ścianie przy drzwiach jak domofon, łączy z ryglem elektromagnetycznym w drzwiach, z sewerkiem po sieci. Żeby wejść do pomieszczenia trzeba zweryfikować swój odcisk paluszka. Istnieje możliwość pociągnięcia 'interphone' do pani Zosi, która może przyciskiem otworzyć rygiel. I właśnie do tego wyprowadzone są dwa przewody 'voice +' i 'voice -'. W urządzeniu jest mikrofon, głośnik oraz przycisk 'Call' (którym można wywołać panią Zosie). Dodatkowo wychodzą dwa przewody do przycisku otwierającego elektromagnes przez panią Zosie. Także te dwa przewody 'voice +' i 'voice -' powinny służyć do komunikacji w obydwie strony oraz do wywołania pani Zosi przyciskiem 'Call'.
    Zapytując producenta o jakieś szczegóły otrzymałem tylko schemat wyprowadzeń z urządzenia (to co opisałem powyżej) oraz info, iż łącze to jest analogowe, a nie cyfrowe.
    No i nie wiem jak się do tego zabrać. Może to jest takie łącze jak do zwykłego telefonu??
  • REKLAMA
  • #4 258553
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 260636
    Mackie_b
    Poziom 11  
    No właśnie o to chodzi, że nawet producent nie udostępnia nic ciekawego (rzadnego schematu). W Polsce nikt tego nie sprowadza, ani tym nie handluje. W necie są tylko powierzchowne info o urządzeniu i jego zaletach, rzadnych schematów. Dlatego pytam na forum fachowców w tej dziedzinie jak się za to zabrać bo nigdy taką dziedziną telekomunikacji się nie bawiłem. Może coś pomierzyć, podłączyć i sprawdzić. Tylko co i jak (tak żeby przypadkiem nic nie zjarać). Jak chcesz poszukać to na google najlepiej wpisz VIRDI-300N, Fingerprint. Tylko tyle jest słów kluczowych.
REKLAMA