logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ do migomatu ułatwiający start łuku – napięcie powyżej 45V, testy TIG

SP8JUX 30 Cze 2006 08:08 9175 7
REKLAMA
  • #1 2776788
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Wykonałem prosty układ umożliwiający łatwiejszy start przy spawaniu migomatem.
    W momencie startu spawania na elektrodach jest napięcie powyżej 45V a nawet do 90V.

Zainstalowałem już dwa takie układy, jeden w migomacie jednofazowym a drugie w trójfazowym.
    W obu przypadkach koledzy-mechanicy samochodowi są bardzo wdzięczni. W trakcie użytkowania wyszedł jeszcze jeden pozytyw - spawając zardzewiałe blachy nie zrywa łuku!!!
    Przeprowadziłem próby metodą TIG, też łatwiejszy start.

W załącznikach:
    -foto płytki
    -schemat

Pozdrawiam,
    Marek
    Załączniki:
    • STARTER.PDF (22.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Układ do migomatu ułatwiający start łuku – napięcie powyżej 45V, testy TIG potrajacz mig.jpg (51.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2781956
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Można zastosować w spawarce zmiennoprądowej?
  • REKLAMA
  • #3 2782477
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    romoo napisał:
    Można zastosować w spawarce zmiennoprądowej?

Nie, tylko w spawarkach z prostownikami.

Marek
  • REKLAMA
  • #4 5538742
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Omyłkowo podałem wartości kondensatorów w nF, mają być w µF,
    przepraszam,
    Marek
  • #5 6020422
    staniekkk
    Poziom 12  
    Witam!

Na wstępie z góry przepraszam za śmieszne-lamerskie pytania, ale z elektroniką to ja jednak do czynienia zbyt wiele nie miałem niestety.
    1.Jakie parametry mają zastosowane diody (przyznam, że szukałem na necie, ale żadnych data sheets nie znalazłem, czy są na 20A 600V), czy są łatwo dostępne, a jesli nie to jakimi można je zastąpic?
    2.Wartośc rezystora to jak mam rozumiec 2,2kohma?
    3.Kondesatory mają po 1,5 mikroF?
    4.Podłączenie dla 3 faz będzie takie samo?
    5.Jak ewentualnie zmniejszyc wartośc napięcia gdyby okazało się zbyt wysokie?
    6.Jak rozumiem układ podbija napięcie jedynie w momencie startu-zajarzania łuku?

Pozdrawiam i byłbym wdzięczny za odpowiedź ;)
    Czarek
  • REKLAMA
  • #6 6026918
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    staniekkk napisał:

1.Jakie parametry mają zastosowane diody (przyznam, że szukałem na necie, ale żadnych data sheets nie znalazłem, czy są na 20A 600V), czy są łatwo dostępne, a jesli nie to jakimi można je zastąpic?

Wystarczą jedno amperowe np 1N4007
    staniekkk napisał:

2.Wartośc rezystora to jak mam rozumiec 2,2kohma?

zgadza się
    staniekkk napisał:

3.Kondesatory mają po 1,5 mikroF?

zgadza się
    staniekkk napisał:

4.Podłączenie dla 3 faz będzie takie samo?

minus do minusa, plus do plusa a przemienne z dowolnej gałęzi z przed diod prostownika
    staniekkk napisał:

5.Jak ewentualnie zmniejszyc wartośc napięcia gdyby okazało się zbyt wysokie?

wykonać układ podwajacza, tu jest potrajacz
    staniekkk napisał:

6.Jak rozumiem układ podbija napięcie jedynie w momencie startu-zajarzania łuku?

podbija napięcie jeśli nie ma łuku spawu, każda przerwa w łuku jest automatycznie "podbita" napięciem
  • #7 10163034
    slawek87
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    Czy istnieje możliwość podłączenia tego ukłądu do migomatu 3-fazowego czy trzewo mieć 3 takie układy
  • #8 10163088
    Przepraszamy, ale ta nazw
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Wystarczy jeden.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono prosty układ elektroniczny do migomatu, który ułatwia start łuku spawalniczego poprzez podniesienie napięcia na elektrodach powyżej 45V, nawet do 90V, co poprawia zapłon łuku i stabilizuje go podczas spawania zardzewiałych blach. Układ został zainstalowany zarówno w migomacie jednofazowym, jak i trójfazowym, z pozytywnym odbiorem wśród mechaników samochodowych. Testy metodą TIG również wykazały łatwiejszy start łuku. Układ działa tylko w spawarkach z prostownikami, nie w spawarkach zmiennoprądowych. Zastosowano diody 1N4007 (1A, 600V), rezystory 2,2 kΩ oraz kondensatory o pojemności 1,5 µF (poprawka z nF na µF). W przypadku spawarek trójfazowych wystarczy zastosować jeden układ, podłączając go do dowolnej gałęzi przed diodami prostownika. Układ działa jako potrajacz napięcia, podbijając napięcie tylko w momencie braku łuku, co zapobiega jego zrywaniu. Możliwe jest zmniejszenie napięcia poprzez zastosowanie układu podwajacza zamiast potrajacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA