Zrobiłem symulację w LTSpice tego układu ze sprzężeniem zwrotnym i optoizolatorem do stabilizacji napięcia. Rzeczywiście:
1. jeżeli napięcie spawania spadnie poniżej zadanego progu, to układ generuje napięcie 5V na pinie 8, co spowoduje zwiększenie napięcia spawania w kierunku maksymalnym
2. jeżeli napięcie spawania wzrosnie powyżej zadanego progu, to układ generuje napięcie 0V na pinie 8, co spowoduje spadek napięcia spawania w kierunku 0V
Potencjometrem reguluje sie napięcie spawania w zakresie od 20 do 40V.
Tego układu nie testowałem w praktyce. Udało mi sie natomiast przetestować mój pomysł z potecjometrem 100k wpiętym pomiędzy masę i pin 8 układu SG3525. Do testów zbudowałem prowizoryczny uchwyt typu spool-gun (testy robiłem spawając drutem proszkowym), akurat żaden znajomy nie trudni sie spawaniem więc nie miałem od kogo wypożyczyć. Zdjęcie ustrojstwa poniżej:
Pierwsze testowe spoiny jak na zdjęciu poniżej:
Próby od 1 do 5. Zacząłem przy ograniczonym prądzie spawania 100A i napięciu obniżonym do 35V (Uwaga: pomiar napięcia robiony na biegu jałowym. Nie jest on zbyt dokładny, gdyż spawarka była wstępnie obciążona żarówką o zbyt dużej rezystancji, co powoduje, że wyjście spawarki może nie rozładowywać się zbyt szybko i multimetr wskazuje zbyt duże średnie napięcie). Widać brak wtopienia w materiał podstawowy. Przy próbie 5 zwiększyłem nastawę prądu do maksymalnych 200A a napięcie do 54.4V. Było to na tyle niskie napięcie, że drut nie upalał się już przy końcówce prądowej uchywtu. Prędkość wysuwu drutu to 200 cm/min.
Kolejne próby były już przy zwiększonej prędkości wysuwu drutu, od 400 do 500 cm/min. Zdjęcie poniżej:
Tu już było dużo lepiej. Odnoszę wrażenie, że spoiny sa wtopione w materiał podstawowy. Układu anty-stick w spawarce nie odłączałem; wydaje się, że nie ma takiej potrzeby. Spawanie szło łatwo ale odpryski są duże. Każda ze spoin testwych ma długość około 3cm i była kładzona "na jeden raz". Generalnie nastawa prądu była ustawiona na max, czyli 200A. W próbie 3 postanowiłem zmniejszyć nastawę prądu do 100A i wyczuwałem odpychanie uchwytu od materiału, tak jakby zbyt niski prąd nie nadążył stapiać tak szybko wysuwającego się drutu.