logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować zamkiem elektromagnetycznym w systemie kontroli dostępu?

bartek_zet 12 Maj 2007 11:42 2933 14
  • #1 3876126
    bartek_zet
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!
    Nigdzie nie mogę znaleźć takich informacji. Chciałbym się dowiedzieć jak steruję się zamkiem elektromagnetycznym. Czy są takie układy, do których wystarczy doprowadzić krótki impuls a one przez powiedzmy kilka sekund będą otwarte, czy należy wysłać impuls ciągły i przez cały czas jego trwania będą otwarte drzwi.

Buduję system kontroli dostępu. Część sprzętową i programową na PC. Jest to praca magisterska i nie obejmuje konstrukcji zamków. Symulowane są one diodami. Jeżeli dioda się świeci to oznacza że zamek jest otwarty. Nie wiem czy powinienem te diody zapalać na chwilkę czy na cały czas otwierania drzwi.

Wolałbym rozwiązanie z krótkim impulsem.

No i jeszcze wszelkie informacje o napięciach też mi się przydadzą. Mikrokontroler daje impulsy 5V ale nie wiem czy dla zamka nie będą potrzebne większe.
  • #3 3876357
    bartek_zet
    Poziom 17  
    ducker1 napisał:
    Zamek działa na 12V
    W zamku jest tylko cewka, nie ma żadnej elektroniki także jest otwarty tylko gdy podajesz mu zasilanie.

A jaki układ mógłbym zastosować aby po podaniu krótkiego impulsu 5V wysyłał dłuższy 12V. Chcę wysłać impuls z mikroprocesora i więcej się nim nie przejmować.
  • #4 3876373
    shulc
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    zastosuj wyłącznik czasowy do podtrzymania zamka
    pozdrawiam
  • #6 3876428
    bartek_zet
    Poziom 17  
    ducker1 napisał:
    A dlaczego nie wyślesz z procka impulsu 5V trwającego powiedzmy 5s na jakiś przekaźnik lub tranzystor który załączy te 12v na zamek??

A dlatego że jak będę z procka wysyłał impuls na 5s to przez te 5 sekund nikt nie wejdzie do innego pokoju. System obsługuje ich 8.
  • #7 3878267
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    to zastosuj przerzutnik monostabilny (n.p w TTL-u 74121,74123 lub inne)
    Wyzwalasz któtkim impulsem a on steruje podaniem napięcia na zamek.
    W tym wypadku czas 5 sek. nie jest krytyczny.
  • #8 3878906
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    bartek_zet napisał:
    ducker1 napisał:
    A dlaczego nie wyślesz z procka impulsu 5V trwającego powiedzmy 5s na jakiś przekaźnik lub tranzystor który załączy te 12v na zamek??

A dlatego że jak będę z procka wysyłał impuls na 5s to przez te 5 sekund nikt nie wejdzie do innego pokoju. System obsługuje ich 8.

Co ty pleciesz ? Przeciez mozesz wysterowac zamek, ustawic jakis timer na 5s i dalej robic inne rzeczy. Jak przyjdzie przerwanie to wylaczasz i juz.
  • #9 3879058
    bartek_zet
    Poziom 17  
    fantom napisał:
    Co ty pleciesz ?

Nic nie pletę. Otwieraniem zamków steruje u mnie dekoder 3 na 8, jeżeli zrobię tak jak to opisałeś to w czasie gdy będą otwarte jedne drzwi procek będzie gotowy przyjąć polecenie otwarcie innych, a dekoder 3 na 8 to dekoder 3 na 8 i nie może mieć aktywnych więcej niż jedno wyjście. Sytuacja w której komuś otwierają się drzwi przez 0,005sek bo jednocześnie kto inny chciał otworzyć swoje mnie nie zadowala.
  • #10 3879958
    fantom
    Poziom 31  
    W takim razie musisz zastosowac uklad z kondensatorem ktory bedzie trzymal otwarcie na okreslony czas (regulowany pojemnoscia kondensatora). Trzeba by zastosowac uklad ladujacy kondensator duzym pradem (co by sie szybko ladowal) i uklad rozladowujacy malym pradem (aby robil to okreslony czas). Potrzebne sa ci do tego dwa tranzystory: jeden bedzie ladowal kondensator i bedzie sterowany z procka a drugi bedzie rozladowywal bedac podlaczonym do zamka. Wowczas wystarczy puscic krotki impuls na noge procka trzeba to jednak wszystko dobrze wyliczyc.
  • #11 3879984
    bartek_zet
    Poziom 17  
    Pomysł ciekawy. Mógłbyś podać jakiś schemat? Wykonywał już tego nie będę ale w dokumentacji projektu można by to opisać.
  • #12 3880039
    fantom
    Poziom 31  
    Wedlug mnie mogloby to wygladac mniej wiecej tak. Byz moze potrzebny bylby jakis rezystor rownolegle do kondzia. R2 powinien byc w miare maly, R1 w miare duzy, C1 w miare duze ale nie za bardzo.
    Załączniki:
    • noname.ps (22.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 3880100
    bartek_zet
    Poziom 17  
    A czym ten plik otworzyć?
  • #14 3880139
    fantom
    Poziom 31  
    T o jest postscript mozna z niego wydrukowac pdf-a lub otwrzyc bezposrednio w np: GhostView. Postaram sie podrzucic pdf-a w takim razie.

Tak jak obiecalem.
    Załączniki:
    • noname.pdf (14.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 3992702
    bartek_zet
    Poziom 17  
    Jeszcze jedno pytanie. W mojej pracy zamek symulowany jest za pomocą diody LED. Zapalam ją poziomem niskim. Jak zrobić (może być połączenie ze schematem przesłanym przez fantom) żebym ustawiając stan niski mógł otwierać zamek, sterowany przykładowo 10 czy 12V

Podsumowanie tematu

✨ Zamek elektromagnetyczny w systemie kontroli dostępu działa na napięciu 12V i jest otwarty tylko podczas podawania zasilania na cewkę, która nie zawiera elektroniki. Sterowanie zamkiem wymaga podania napięcia przez określony czas. Aby umożliwić otwarcie zamka na kilka sekund po krótkim impulsie sterującym 5V z mikrokontrolera, można zastosować układ wyłącznika czasowego lub przerzutnik monostabilny (np. TTL 74121, 74123). Alternatywnie, można użyć układu z kondensatorem i dwoma tranzystorami – jeden do szybkiego ładowania kondensatora sterowanego z mikrokontrolera, drugi do powolnego rozładowywania i podtrzymania napięcia na zamku przez określony czas. W systemie z dekoderem 3 na 8, który nie pozwala na aktywację więcej niż jednego wyjścia jednocześnie, takie rozwiązanie pozwala uniknąć blokowania procesora podczas trwania impulsu. Symulacja zamka za pomocą diody LED sterowanej poziomem niskim wymaga dodatkowego układu umożliwiającego sterowanie napięciem 10-12V przy sygnale logicznym 5V. Schematy układów czasowych mogą zawierać rezystory i kondensatory dobrane do wymaganego czasu podtrzymania napięcia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA