Witam. Aktualnie mam Windows XP na pierwszej partycji na pierwszym dysku (są na nim dwie partycje FAT32) i na drugim dysku mam Mandrake 10.1 i jeszce partycje FAT32. Mam zainstalowane Lilo i jak wyciągnę dysk z Linuxem to Windows sie nie chce włączyć, dlatego chcę Lilo odinstalować, bo to chyba jego wina, no i przy okazji zainstalować Ubuntu 5.10 zamiast Mandrake.
Jak to mam sensownie zrobić żebym miał Windowsa oraz Ubuntu i mógł wyciągać ten dysk z Linuxem z kieszeni?
Zeby pozbyć się Lilo znalazłem że musze wpisać w konsoli coś takiego:
to w moim przypadku będzie
lilo -u /dev/hda
lilo -u /dev/hda1
lilo -u /mnt/hda
czy lilo -u /mnt/hda1
czy jak?
I rozumiem, że jak już Lilo nie bedzie będę mógł normalnie już zainstalować Ubuntu formatując drugi dysk itd..
Tylko jak to teraz skonfigurowac żebym mógł wyciągać dysk z Linuxem?
Proszę pomóżcie...
Jak to mam sensownie zrobić żebym miał Windowsa oraz Ubuntu i mógł wyciągać ten dysk z Linuxem z kieszeni?
Zeby pozbyć się Lilo znalazłem że musze wpisać w konsoli coś takiego:
Cytat:
Jeśli program LILO jest zainstalowany w rekordzie MBR dysku głównego podłączonego do podstawowego kontrolera IDE, wpisz polecenie:
lilo -u /dev/hda
gdzie dev to katalog urządzenia, hd oznacza dysk twardy IDE, a opcja a wskazuje dysk główny w podstawowym kanale IDE.
to w moim przypadku będzie
lilo -u /dev/hda
lilo -u /dev/hda1
lilo -u /mnt/hda
czy lilo -u /mnt/hda1
czy jak?
I rozumiem, że jak już Lilo nie bedzie będę mógł normalnie już zainstalować Ubuntu formatując drugi dysk itd..
Tylko jak to teraz skonfigurowac żebym mógł wyciągać dysk z Linuxem?
Proszę pomóżcie...