logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux jako drugi. Domyślne uruchamianie Linuksa. Co muszę wiedzieć?

jurek 71 04 Kwi 2006 09:32 969 4
REKLAMA
  • #1 2491015
    jurek 71
    Poziom 11  
    witam
    przymierzam się do instalacji Mandrivy na dysk z Win XP. Utworzyłem dodatkową partycję dla Linuxa z FAT32. Po instalacji chciałbym aby domyslnie uruchamiał się linux, z tego co wyczytałem w archiwum zrealizuje to podczas instalacji - czy napewno?
    Dodatkowo chciałbym aby oba systemy korzystały z plików na trzeciej partycji - rozumiem że muszę ją zamienić też na FAT32 (np pliki Exel do zapisu i odczytu)?
    Czy o czymś jeszcze muszę wiedzieć aby dobrze zainstalować?

Z góry dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2491072
    nerevarine
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Generalnie linux korzysta z partycji ext2 lub ext3 - to właściwy system plików :)
    Podczas instalacji Mandrivy będziesz także konfigurował lilo - to boot loader - i tam można sobie ustawić, który system ma być domyślny.
    A partycję dla obydwu systemów możesz mieć w dowolnym systemie plików - czy to fat32 czy ntfs. Obecnie nie ma problemów z odczytem czy zapisem na takie partycje z poziomu systemów linuksopodobnych.
    Co jeszcze musisz wiedzieć - czy Twój sprzęt ma wsparcie w postaci istniejących sterowników ;)
  • REKLAMA
  • #3 2491103
    jurek 71
    Poziom 11  
    wydaje mi się że ma - uruchamiając z płytki live wszystko chodziło.
  • REKLAMA
  • #5 2492653
    jurek 71
    Poziom 11  
    bardzo dziękuję

pozdrawiam
REKLAMA