logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo MK1 – własny kabel OBD II, nie działa, szukam sprawdzonego schematu

hki 16 Cze 2003 16:01 11676 6
REKLAMA
  • #1 251831
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Siemanko. Zrobilem sobie kabelek OBD II wg. schematu ktory zalaczam. Niestety nie chce mi on chodzic. Mam forda mondeo MK I. Z tego co sie doczytalem to fordy mają trochę inna zasade transmisji (J1980 PWM). Testowalem swoj kabel na Audi A4 i tez nie chcial chodzic. Vag-Com wywala mi blad podczas testu OBD II - blad bitu synchronizacji.

Na podanym schemacie optoizolatory zastąpilem CNY17 i z tego co sprawdzalem wszystko dziala jak nalezy.

Jeśli ktos ma inny (sprawdzony) schemat takiego kabelka to byl bym bardzo wdzieczny za podeslanie.

Nie wiem jaki konkretnie program jest do fordow, jak ktos przeprowadzal diagnostyke fordow to prosze o opis. Z gory dzieki.

sweemx(_at_)wp.pl
    Załączniki:
    • schematic_b1.pdf (35.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 251990
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 252080
    hki
    Poziom 20  
    niestety na tej stronce nie ma tego czego szukam. potrzebny mi jest sprawdzony schemat kabla do diagnostyki. na 100% ktos juz to robil. prosze o kontakt na mail.

chodzi mi tez o to ze w u mnie w fordzie nie ma w gniezdzie diagnostycznym nozki (L-line). Czy to bedzie chodzic na tym samym kabelku co VW,Audi itd.

Moze ktos robil ten kabelek na MAX232???

sweemx(_at_)wp.pl

Posty scaliłem. H(k)
  • #4 252283
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 252869
    hki
    Poziom 20  
    no dobra, a audi a4? tez nie chce chodzic ten kabelek
  • REKLAMA
  • #6 252967
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 253087
    hki
    Poziom 20  
    a moglbys podeslac swoj schemat na maila. byl bym bardzo wdzieczny.

sweemx(_at_)wp.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik stworzył własny kabel diagnostyczny OBD II według załączonego schematu, jednak kabel nie działa poprawnie z Fordem Mondeo MK1 oraz Audi A4. Ford Mondeo MK1 wykorzystuje specyficzny protokół transmisji J1980 PWM, różniący się od standardowego OBD II, a w gnieździe diagnostycznym brakuje pinu L-line, co może wpływać na kompatybilność kabla. Próby użycia optoizolatorów CNY17 w interfejsie nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. W dyskusji podkreślono, że Ford Mondeo MK1 nie stosuje standardowego protokołu OBD II, a diagnostyka silnika odbywa się na pinach 2, 10 i 13, natomiast pin 7 służy do diagnostyki ABS i PATS. Jeden z uczestników wspomniał o własnym, stabilnym schemacie interfejsu opartego na optotranzystorach, który działa bez problemów, jednak nie udostępnił go publicznie. Pojawiło się również pytanie o możliwość wykonania kabla z wykorzystaniem układu MAX232. Poszukiwane są sprawdzone schematy kabli diagnostycznych kompatybilnych z Fordem Mondeo MK1 oraz informacje o dedykowanym oprogramowaniu diagnostycznym dla Fordów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA