logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Daytek G701PF /1772ED/ - Identyfikacja tranzystora Q307 w korekcji E-W

praktyk 03 Lip 2006 08:40 3519 10
REKLAMA
  • #1 2785562
    praktyk
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Mam uszkodzony tranzystor Q307 w korekcji E-W.
    Na obudowie napisana centralnie litera K a pod spodem C2026.
    Nie jest to 2SC2026 bo to tranzystor do głowic UHF,może 2SK2026 ale nic takiego nie mam na próbę.
    Podstawiałem IRFS 640 ale zmienia mi się szerokość obrazu nawet wtedy gdy zbliżam końcówkę miernika do bramki.
    Próbowałem 2SC3852 ale się mocno grzeje.
    Proszę kolegów o zidentykowanie co to za tranzystor i czym ewentualnie można go zastąpić.
    Oprócz w/w tranzystora uszkodzony był też Q306-Hout /J6812/.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2865374
    praktyk
    Poziom 23  
    Chciałbym wrócić do tematu ponieważ nie mogę sobie poradzić z nadmiernym grzaniem się tranzystora Q306 /J6812/.
    Miałem jeszcze uszkodzony tranzystor Q307 /KTC2026/,zamieniłem na BD911 i jest OK, oraz kondensator C326-220nF.
    Za Q306 próbowałem podstawiać:BU2527AX,2SC5048,2SC5905 i BU4530AL z podkładką mikową.
    Tranzystory te tak się nagrzewają,że już po 2 minutach trudno je dotknąć.
    Żeby się za dużo nie rozpisywać co wymieniłem to dołączam odręczny schemat z takim kluczem:
    1/ Kondensatory impulsowe przy których jest podana wartość wylutowałem i sprawdziłem.
    2/ Kondensatory elektrolityczne które mają podaną wartość wymieniłem.
    3/ Diody sprawdziłem miernikiem a D311 i D312 zamieniłem miejscami-są identyczna.
    4/ Zaznaczone napięcia są dla sytuacji gdy monitor nie jest połączony z komputerem
    Przy podłączeniu komputera obraz jest prawidłowy tylko to nadmierne grzanie się tranzystora Q306.
    Proszę o wszelkie możliwe uwagi i sugestie bo praktykiem to ja jestem w naprawie telewizorów a monitory to naprawiam sporadycznie.
    Załączniki:
    • Monitor Daytek G701PF /1772ED/ - Identyfikacja tranzystora Q307 w korekcji E-W DAYTEK.jpg (107.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2865944
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Niema tam kondensatora między C a E tego J6812?? napewno jest...sama dioda sobie nieporadzi z przepięciami...może niezauważyłeś go? a ta dioda sprawna jest?...i kiedy te 103V? nominalnie kiedy monitor się wlączy bez komputera jest 55-60V (typowo jak mówie-we wszystkich) a te 103 to chyba za dużo...no chyba że to wtedy kiedy pracuje z kompem... ;) Napisz czy reg. B+ dziala? bo to ważne...narazie tyle by bylo...Pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #6 2867116
    praktyk
    Poziom 23  
    Trochę to dziwne bo napięcia 51V i 103V mam zarówno przy włączonym monitorze bez sygnału /na ekranie napis "no signal"/ i takie same przy podłączonym komputerze pracującym na rozdzielczości 1024x768.
    W obydwóch też przypadkach aktywny jest tylko tranzystor Q312.
    Między C-E tranzystora Q306 nie ma na pewno kondensatora,myślę,że jego rolę spełnia C325-5,6nF.
    Jest to pierwsza naprawa tego monitora.
    W monitorze nie ma nawet jednego PR-ka do regulacji,więc regulację +B nie jestem w stanie sprawdzić,a wejścia w serwis nie znam.
    Czy może to być wina procesora lub układu STV6888?
  • #7 2867154
    lukashb
    Poziom 39  
    Wyjmij tą grzałke (J6812) i zapodaj żarówke za jego E i C i wlącz...powinna się zmieniać jasność świecenia (oczywiście komputer też włączony)...jak sie niebędzie zmieniać to naprawiaj reg. B+ czyli ten układ gdzie jest Q304..chyba tu leży problem..odpisz ;) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2868218
    praktyk
    Poziom 23  
    Tranzystora nie mogę odłączyć bo wtedy nic nie zobaczę na ekranie,więc jak mam zmieniać rozdzielczość?
    Zrobiłem takie pomiary napięć jak w załączniku /przy załączonym tranzystorze Q306/ i myślę,że układ z tranzystorem Q304 pracuje poprawnie.
    Załączniki:
    • Monitor Daytek G701PF /1772ED/ - Identyfikacja tranzystora Q307 w korekcji E-W Napięcia.jpg (57.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 2868488
    lukashb
    Poziom 39  
    Jak wyjmiesz tranzystor to Twoim ekranem wtedy jest żarówka..i to ją musisz obserwować...ale patrząc na spis napięci wychodzi że jest ok...powiem tak...widocznie tak ma być..ja bym zamknął obudowe i czekał co będzie...nie raz sie zdarzało że monitorami można ogrzewać pokój ;). Pozdrawiam
  • #10 2868872
    praktyk
    Poziom 23  
    lukashb napisał:
    Jak wyjmiesz tranzystor to Twoim ekranem wtedy jest żarówka..i to ją musisz obserwować...ale patrząc na spis napięci wychodzi że jest ok...powiem tak...widocznie tak ma być..ja bym zamknął obudowe i czekał co będzie...nie raz sie zdarzało że monitorami można ogrzewać pokój ;). Pozdrawiam

I tak też zrobiłem z tym,że wydam ten monitor klientowi,niech sam obserwuje.
    Poinformuję po kilku dniach kolegów na forum jaki będzie wynik tego testu.
    A swoją drogą to poddaję pod rozwagę,czy nie przydałby się na forum taki temat ogólny o grzaniu się elementów,być może też ktoś próbował już poprawić konstruktorów i zechciałby się podzielić osiągnięciami?
    W telewizorach np. firma Daewoo tak dopracowała układ WN,że tranzystor Hout nie potrzebuje żadnego radiatora w sprzęcie 21 cali!
    Dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie moim postem a zwłaszcza lukashb.
    Monitor do dzisiaj /13.09.2006/ nie wrócił więc myślę,że to grzanie się tranzystora jest chyba normalne w tym modelu.
    Zamykam temat i mam nadzieję,że załączony przeze mnie odręczny fragment schematu może się komuś przydać bo na elce i w necie takiego nie znalazłem.
  • #11 2869320
    lukashb
    Poziom 39  
    No pomysł dobry z tym działem, bo np. ktoś naprawił WN w TV ale grzeje mu sie radiator...i kolejny post czy tak ma być...a jak by był dział to myśle że o polowe mniej postów by było na temat grzania...a to nie tylko Daewoo zrobił taki myk...Samsung też w chassis KS1A..klucz ma tam 40°...tylko ciekawe jak to jest zrobione...na schemacie widać typowy układ...a i zasilanie duże też bo 130V...tego nie moge rozpracować...chyba że cały sekret kryje sie w tranzystorze 2SD2499 bo taki sam pracuje w tym Daewoo i w tym Samsungu bez blach..ale nie wiem, no nic będe kończył bo się troszke rozpisałem ;) Pozdro ;)

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze Daytek G701PF /1772ED/ uszkodzony został tranzystor Q307 w korekcji E-W, oznaczony jako K/C2026, który nie jest typowym 2SC2026 ani 2SK2026. Próby zastąpienia go tranzystorami IRFS 640 i 2SC3852 nie powiodły się ze względu na zmiany szerokości obrazu i nadmierne grzanie. Sugerowano zastosowanie tranzystora 2SD2061, stosowanego w korekcji w Hyundaiach oraz KTC2026 (60V, 3A) używanego w BRIDGE BM17HF. Wymiana Q307 na BD911 okazała się skuteczna. Problemem pozostaje tranzystor Q306 (J6812) w układzie Hout, który nadmiernie się grzeje mimo prób podstawienia BU2527AX, 2SC5048, 2SC5905 i BU4530AL z podkładką mikową. Pomiar napięć wskazuje na prawidłową pracę układu z Q304, a brak kondensatora między C a E tranzystora Q306 sugeruje, że rolę tłumika pełni kondensator C325 (5,6nF). Dyskusja poruszała także kwestie regulacji napięcia B+ i możliwy wpływ procesora lub układu STV6888 na problem. Zalecano test z zastąpieniem tranzystora żarówką w celu obserwacji jasności i ewentualnej regulacji B+. Ostatecznie nadmierne grzanie tranzystora Q306 uznano za możliwe zjawisko normalne w tym modelu monitora. Wątek podkreślił potrzebę utworzenia ogólnego działu dotyczącego problemów z grzaniem elementów w sprzęcie RTV, z przykładami rozwiązań stosowanych przez firmy Daewoo i Samsung, które stosują tranzystory 2SD2499 bez radiatorów w układach WN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA