logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JDM - Jakie napięcie na diodzie Zenera 5V1 w programatorze?

ToMo6 16 Cze 2003 19:43 2653 9
REKLAMA
  • #1 252064
    ToMo6
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam !!!

Włąśnie zrobiłęm sobie programator JDM i mam problem bo nie działa :?

Czy ktoś mógłby mi podać jaki napięcie powinno być na katodzi i anodzie diody zenera 5V1 ???

Tutaj macie schemat żebyście nie musieli szukać
    JDM - Jakie napięcie na diodzie Zenera 5V1 w programatorze?
  • REKLAMA
  • #2 253663
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 112
    Ten programator to chyba ściema zastanawiam się jak działają diody bo to dolne połączenie jest albo przez kondensatory albo przez diody w jednym kierunku więc tam chyba prąd nie płynie . A RTS przez diodę do masy to już chyba przesada.
  • #3 253711
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Programator jest jaknajbardziej poprawny, ale... nie działa ze wszystkimi komputerami.
  • REKLAMA
  • #4 253736
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 744
    Cześć !

Mam uruchomiony taki programator. Sprawuje się super. Do obsługi używam programu icprog ver. 1.05 . Istotne jest ustawienie parametrów programu. I tak :

W zakładce USTAWIENIA \ SPRZET wybrany jest " JDM programmer"
    Interfejs - Windows API
    W zakładce USTAWIENIA\ OPCJE \ I,C włączony zapis pakietowy
    W zakładce USTAWIENIA\ OPCJE \ RÓŻNE włączony sterownik NT/2000 ( dla systemu WINDOWS 2000 )

Pozostaje tylko wybrać typ układu do zaprogramowania i gotowe.
  • REKLAMA
  • #5 254286
    ToMo6
    Poziom 15  
    No to teraz jest jush troche lepiej :)

Gdy odpale IC-Prog ver. 1.05 i nic nie zmieniam to gdy wcisne programuj albo weryfikacja to na końcu pokazuje mi że programowanie sie powiodło a jak zmienie coś to jush jest lipa i wyskakuje jakiś błąd przy weryfikacji .....

Cz ma ktoś jakieś pomysły jak to rozwiązać ???

P.S Na które nóżki w PIC 16F84A podawane są dane do zaprogramowania ..... bo wygląda na to że przy nich są jakies błedy .....
  • #6 254376
    Jarooo!!!
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!!!
    Moj kolega mial takie problemy. Poszukalismy troszke na jego sprzecie i wyrzucilem wszystkie zbedne programy zasmiecajace system. Po tej operacji programator pracowal juz poprawnie. Zobacz tez czy nie masz wlaczonej Irdy czesto sterownik Irdy "kladzie lape" na driver'a IC-proga.
  • #7 254381
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Ja mam programator MacRob i jest zarombisty, jdm'a nie udaBo mi si uruchomi i nie chce go widzie na oczy, zrobienie MacRoba nie powinno przekroczyc 20zl, jak ktos chce to mu schemat przesle.
  • #8 254393
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    ToMo6 napisał:
    P.S Na które nóżki w PIC 16F84A podawane są dane do zaprogramowania ..... bo wygląda na to że przy nich są jakies błedy .....
    Zasilanie +5V na Vdd(14)
    Masa na Vss(5)
    +12 na ~MCLR(4)
    dane RB7(13)
    zegar RB6(12)
  • REKLAMA
  • #9 254475
    ToMo6
    Poziom 15  
    @iNTELL wżuć ten schemat może pomyśle nad nim ale w sumie to nie wiem czy warto bo potrzeba mi zaprogramować 1 PICa a potem to raczej nie bedzie mi on potrzebny ....
  • #10 285011
    ToMo6
    Poziom 15  
    Teraz troche pomyślałem nad tym programatorem i mam taki pytanko.

Gdybym włożył diode Zenera 8V2 (D6) to PIC16F84A mógłby ulec uszkodzeniu ???

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z działaniem programatora JDM oraz pytania o napięcie na diodzie Zenera 5V1 w tym układzie. Schemat programatora został udostępniony dla ułatwienia analizy. Użytkownicy wskazują, że programator JDM jest poprawny, lecz może nie działać z wszystkimi komputerami. Zalecane jest używanie programu IC-Prog w wersji 1.05 z odpowiednimi ustawieniami, takimi jak wybór "JDM programmer", interfejs Windows API oraz włączenie zapisu pakietowego i sterownika dla systemów NT/2000. Problemy z programowaniem mogą wynikać z konfliktów sterowników, np. IrDA, lub zanieczyszczenia systemu zbędnym oprogramowaniem. Podano podstawowe podłączenia do PIC16F84A: +5V na Vdd (pin 14), masa na Vss (pin 5), +12V na ~MCLR (pin 4), dane na RB7 (pin 13) i zegar na RB6 (pin 12). Pojawiło się pytanie o możliwość uszkodzenia PIC16F84A przy zastosowaniu diody Zenera 8V2 zamiast 5V1. Jeden z użytkowników poleca alternatywny programator MacRob, który jest prostszy i tańszy w wykonaniu. Wątpliwości dotyczą również działania diod w układzie i poprawności schematu, zwłaszcza w kontekście połączeń z RTS i masą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA