logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Zanussi ZC2300/2T- ciepło w części chłodziarkowej

jacino 03 Lip 2006 17:32 2887 7
REKLAMA
  • #1 2787054
    jacino
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Pozdrawiam wszystkich!!!
    Mam lodówko-zamrażarkę Zanussi ZC2300/2T-jednoagregatowa.Problem polega na tym że zamrażalnik,który jest u góry jest w porządku,natomiast w głównej komorze mam temperaturę ...pokojową...
    Jedyne co mogłem sprawdzić to termostat miernikiem-jest OK,sprężarka reaguje niby na termostat,ele ten chodzi jakby za cicho-no i oczywiście ta temperatura...SZROT???

Pozdrawiam...

Moderowany przez skryn:

Treść tematu zmieniłem.

• REKLAMA
  • #2 2787491
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    Z tym tylko do chłodnika. Ucieka gaz, albo przytkała się. Teoretycznie może być nawet sprężarka, ale tylko teoretycznie.
  • REKLAMA
  • #3 2787651
    jacino
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzięki za odpowiedz...
    jeszcze trochę grzebałem,sprężarka się nie wyłącza,skraplacz- więcej jak ciepły...chyba już się z tym pogodziłem...arivederci!
    Sprawa nieopłacalna bo lodówka ma chyba z 7 lat...dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam...
  • #4 2787911
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    jacino napisał:
    Sprawa nieopłacalna bo lodówka ma chyba z 7 lat...

No i prawie Ameryka. Prawie, bo tam statystyczny okres wymiany sprzętu wynosi chyba 5 lat. Wygląda na to, że u nas sprzęt jeszcze jest lepszy :D
  • REKLAMA
  • #5 2791108
    servisant
    Specjalista AGD
    Ocena: 199
    zayzayer napisał:
    jacino napisał:
    Sprawa nieopłacalna bo lodówka ma chyba z 7 lat...

No i prawie Ameryka. Prawie, bo tam statystyczny okres wymiany sprzętu wynosi chyba 5 lat. Wygląda na to, że u nas sprzęt jeszcze jest lepszy :D

Ja slyszalem ze na sprzet w stanach PODOBNO daja min 10 lat gwarancji! ;)
  • #6 2791194
    jpxx
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    jacino napisał:
    ... zamrażalnik,który jest u góry jest w porządku,natomiast w głównej komorze mam temperaturę ...pokojową...

A czy komora jest szczelna? Warto sprawdzić uszczelkę w drzwiach, szczególnie, jeśli jest to dwudrzwiowa lodówka.
  • REKLAMA
  • #7 2791280
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    jpxx napisał:
    jacino napisał:
    ... zamrażalnik,który jest u góry jest w porządku,natomiast w głównej komorze mam temperaturę ...pokojową...

A czy komora jest szczelna? Warto sprawdzić uszczelkę w drzwiach, szczególnie, jeśli jest to dwudrzwiowa lodówka.

Mhm, pewnie świstak Ci to podpowiedział ;)
  • #8 2791495
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    elektryk2000 napisał:
    jpxx napisał:
    jacino napisał:

Mhm, pewnie świstak Ci to podpowiedział ;)

a może światełko się pali cały czas :?: :D:D:D

Podsumowanie tematu

✨ Lodówko-zamrażarka Zanussi ZC2300/2T z jednym agregatem ma problem z utrzymaniem niskiej temperatury w części chłodziarkowej, podczas gdy zamrażalnik działa prawidłowo. Termostat został sprawdzony i działa poprawnie, sprężarka reaguje na termostat, jednak pracuje cicho i nie chłodzi wystarczająco. Możliwe przyczyny to nieszczelność układu chłodniczego (ucieczka czynnika chłodniczego) lub zatkanie chłodnicy. Skraplacz jest ciepły, a sprężarka nie wyłącza się, co wskazuje na problem z obiegiem czynnika. Warto również sprawdzić szczelność komory chłodziarki, w tym uszczelkę drzwi, oraz czy nie świeci się światło wewnętrzne, co mogłoby podnosić temperaturę. Ze względu na wiek urządzenia (około 7 lat) naprawa może być nieopłacalna.
REKLAMA