logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta GA-8PE667 - jak zaktualizować błędnie wgrany BIOS?

psychoarti 03 Lip 2006 20:14 1980 6
REKLAMA
  • #1 2787530
    psychoarti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam!

Wszedłem ostatnio w posiadanie płyty głównej gigabyte GA-8PE667 ze źle zaktualizowanym BIOS'em.
    Przeważnie w takich przypadkach wyjmuję BIOS, wkładam do programatora, programuję - i po problemie.

Tutaj jednak pojawiły się małe schody. Okazało się, że kośc BIOS'u wlutowana jest w płytę główną :-(. w dodatku w tak wredny sposób że za diabła nie mam pojęcia jak ją wylutować :/.

Mam więc pytanie o to w jaki sposób przeprogramować taki BIOS.
    Miałem taki jeden pomysł (ale nie wiem czy słuszny), aby po prostu przylutować druciki do nózek kości BIOS'u (bo to w miarę łatwo mozna uczynić), a następnie drugie końce tych drucików włozyć w podstawkę ZIF programatora. No i w ten sposób zacząć ją programować. Tylko pytanie, czy taki zabieg nie zniszczy mi płyty głownej/kości BIOS'u ? Próbował już ktoś czegoś takiego? A może są jakies lepsze alternetywne rozwiazania tego problemu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2787644
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Mialem kiedyś podobny problem. Obcięłem nóżki biosu (jak najwyżej) i dolutowałem postawkę. Nową "kość" zamówiłem na Allegro i działało. Trzeba tylko mieć małą i ostrą obcinarkę.
    Wykorzystałem jakieś stare narzędzie chirurgiczne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2787654
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Pod kością przełóż drucik lub jeśli masz taka to chwyć w pensetę i podgrzej dookoła aż kość "puści".Zoapatrz się w podstawkę i wlutuj.Zaprogramujesz i po problemie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2787680
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Z dolutowaniem przewodów nie wyjdzie ponieważ kość będzie dalej w "układzie". Ja w takiej sytuacji wylutowuję pamięć gorącym powietrzem. Na płytę wstawiam podstawkę i po problemie.
  • #5 2787992
    psychoarti
    Poziom 15  
    Dzięki za sugestie!
    Spróbuję z tym obcinaniem + dolutowywaniem podstawki :-). podstawkę i kośc BIOS'u znajdę, gdyż mam na składzie kilka starych uszkodzonych płyt na części.

A co do tego gorącego powietrza to niestety nie mam czegos takiego :-(. Mam zwykłą lutownice punktową. A dużo kosztuje taki sprzęt który to umozliwia? Bo może bym się w niego zaopatrzył?
  • REKLAMA
  • #6 2788480
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Nie radzę obcinać nużek bo zrobi się "kaszana" na płycie naprężenia i takie tam nie ciekawe zjawiska. Z hotem rozejrzyj się na allegro albo na www.hotair.pl. A na szybko jak potrzebujesz to zabierz płyte do jakiegoś lepszego serwisu GSM tam Ci ją wylutują.
  • #7 2797748
    psssik
    Poziom 13  
    mozesz zrobic tak:nagraj na nowa kosc biosa, potem wloz ja w podstawke w podstawce poodginaj piny od spodu tak zeby dało sie nałozyc te podstawke na biosa wlutowanego w plycie(chodzi o to zeby stykały sie te piny z pinami biosa w plycie).odpal plyte(zostanie zaczytany bios z podstawki) gdy sie uruchomi sciagnij te podstawke i naraj biosa z dysku na wlutowana kosc.powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz płyty głównej Gigabyte GA-8PE667 napotkał problem z błędnie wgranym BIOS-em, którego kość jest wlutowana na stałe, co uniemożliwia standardowe wyjęcie i programowanie w programatorze. Proponowane rozwiązania obejmują: obcięcie nóżek kości BIOS i dolutowanie podstawki ZIF do programowania nowego układu, podgrzanie gorącym powietrzem w celu wylutowania kości i zamontowanie podstawki na płycie, a także próbę podłączenia przewodów bezpośrednio do nóżek kości wlutowanej, co jednak jest odradzane ze względu na ryzyko uszkodzenia płyty i układu. Zalecane jest użycie narzędzi do precyzyjnego lutowania lub skorzystanie z serwisu GSM dysponującego sprzętem do hot air. Alternatywnie można nagrać nowy BIOS na kość, umieścić ją w podstawce i nałożyć na wlutowaną kość tak, aby styki się zetknęły, co pozwoli na uruchomienie płyty i ponowne zaprogramowanie wlutowanego układu. Koszt i dostępność sprzętu do hot air można sprawdzić na aukcjach internetowych lub specjalistycznych stronach.
REKLAMA