logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie w Krakowie wgrać BIOS do płyty GA 8I945P-G po nieudanej aktualizacji?

mcy 31 Sie 2006 23:47 1995 5
REKLAMA
  • #1 2975169
    mcy
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam
    Potrzebuję pomocy. Wgrałem bios F10. Po aktualizacji biosu komputer nie daje znaku życia. Ponieważ bardzo zależy mi na czasie zwracam się z prośbą o wskazanie kto w Krakowie mógłby mi wgrać bios do scalaka (chyba nie obejdzie się bez wylutowania). Mam stary bios F6 (taki był przed aktualizacją) ze strony gigabyte oraz nowy F10. Gdyby można było dokonać aktualizacji jutro byłoby super!!

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Mariusz
  • REKLAMA
  • #2 2975501
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Trochę to dziwne u kolegi bo wydawało mi się ze te płyty mają tzw. dual bios i w razie "padu" wystarczy przełożyć zworkę żeby zaprogramować flash spowrotem, oczywiście pewności nie mam. A może flop działa? Można spróbować zrobić dysk startowy z autoexec`em i programem flaszującym oraz biosem i spróbować "na ślepo" zaprogramować. jeśli stacja ruszy.

Przepraszam, sprawdziłem. Dual bios jest w modelu 8I945P-Pro.
  • REKLAMA
  • #3 2975614
    mcy
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Niestety nie. Pomoże tylko wymiana kostki biosu (przeprogramowanej).
    Szlag mnie trafia, bo robiłem to setki razy i nic się nie stało. Ale jak mówią zawsze jest ten pierwszy raz. Może plik był walnięty? Wgrało się ok., po resecie głucha cisza, oprócz wentylatora procka.
  • REKLAMA
  • #4 2976913
    hamergranit
    Poziom 11  
    na każdej stronie producenta podają że jeśli nie trzeba wymieniać biosu to lepiej go zostawić ;) bez lutownicy na gorąco powietrze nie ruszysz kości spróbuj zewrzeć nóżki ;) czasem pomagało (na własne ryzyko)
  • REKLAMA
  • #5 2976926
    ParanoiK
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    A nie da się go zflashować z automatu z dyskietki? Na niektórych płytach była taka opcja awaryjnego wgrania biosu.
REKLAMA