logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie diody do alternatora w Felicji? Symbole i dostępność w sklepach

marek310 04 Lip 2006 15:26 2795 8
REKLAMA
  • #1 2789882
    marek310
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam. Naczytałem sie sporo na forum o wymianie i mozliwych skutkach uszkodzenia diody w alternatorze. Wychodzi na to, ze jest uszkodzona, ale czy moze mi ktos powiedziec jakie modele tych diod tam ida? najlepiej symbole i gdzie mozna je dostac, bo w 2 sklepach powiedzieli, ze tylko sa cale mostki.... a nie chcialbym, rozkrecic alternator i dopiero pozniej szukac diody dzieki za odpowiedzi. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2790145
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2792103
    marek310
    Poziom 13  
    dzieki. tak tez zrobie. ale te male, we wzbudzeniu chyba... co to jest (symbol/ parametry) i od czego pasuje.
  • REKLAMA
  • #4 2792351
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    A może bys je sprawdził miernikiem , to tak cieżko?
  • #5 2795340
    marek310
    Poziom 13  
    ale co mam sprawdzic miernikiem? jaki jest symbol diody?czy na jaki prad jest? tylko ciekawe jak, bo chyba sie nie da.... a co do diod to na 100% jedna jest uwalona, na zrobiee tego mam czas od 17 do 6 rano, wiec nie wchodzi w gre rozkrecanie, sprawdzanie i dopiero szukanie w sklepach diod, bo wszystko jest juz pozamykane... jak ktos sie tym zajmuje, to chyba nie jest problemem powiedziec na jaki prad sa te diody, czy od czego pasuja... szczegolnie, ze przynajmnije u mnie w miescie "diod do skody" jest bardzo ciezko dostac. kolega powyzej napisal (dzieki mu za to), ze pasuja od poloneza, poszedlem do sklepu, kupilem i juz. chodzi mi teraz o wzbudzenie, bo tu alurat nie wiem, jaki prad ma byc, jak tyle bede wiedzial, to mysle, ze diode juz sobie jakas dobiore. rozumiem, ze miernikiem mozna sprawdzic diode, ale zeby jej parametry, szczegolnie spalonej.... nono ciekawe
  • #6 2795400
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Do wzbudzenia daj 3A/400V 3 sztuki.
  • REKLAMA
  • #7 2795763
    marek310
    Poziom 13  
    własnie o to mi chodziło. dzieki wielkie wszystkim za odpowiedz. temat chyba zamkniety.
  • REKLAMA
  • #8 2795852
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2816313
    marek310
    Poziom 13  
    jeszcze tego nie robilem wiec nie wiem, ale jak nie sprawdze, to sie nie dowiem, czy potrafie. co do diod, to sprawdzilem na www.skoda.autokacik.pl, ale niestyty nei napisali jakie diody sa potrzebne. w zadnym sklepie skody nie dostalem diod do skody wiec kupilem od poloneza. z tego co zorientowalem sie z foto na ww stronie roznia sie troche wyprowadzeniem anody/katody, ale mam nadzieje, ze sobie z tym jakos poradze. skoro innym sie udowalo, to moze i mi sie uda. napisz, jak juz bedzie po wszytskim

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany uszkodzonych diod w alternatorze samochodu Felicja. Zalecane jest stosowanie diod dostępnych w sklepach motoryzacyjnych, często kompatybilnych z alternatorami Poloneza, kosztujących około 4-5 zł za sztukę. Szczególną uwagę zwrócono na diody do wzbudzenia, które powinny mieć parametry około 3A/400V i być stosowane w trzech sztukach. Podkreślono znaczenie prawidłowego oznaczenia diod: diody z czerwonym napisem to plusowe, a z czarnym to minusowe, co jest kluczowe dla poprawnego montażu. Wskazano trudności z dostępnością oryginalnych diod do Skody, dlatego użytkownicy często korzystają z zamienników od Poloneza, mimo różnic w wyprowadzeniach anod i katod. Zalecane jest sprawdzenie diod miernikiem, choć parametry spalonej diody trudno jest określić w ten sposób. Całość wymiany wymaga rozkręcenia alternatora, co najlepiej wykonać w dogodnym czasie, gdy sklepy są otwarte, aby od razu dobrać odpowiednie diody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA