logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ATX - główna przetwornica nie startuje po wymianie elementów

Emilus20 04 Lip 2002 22:05 3041 21
REKLAMA
  • #1 23827
    Emilus20
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Trafila do mnie cala seria zasilaczy. W wiekszosci byly typowe usterki przetwornicy od STANBY i spalone uklady TL494. Zostaly mi sie jednak jeszcze trzy sztuki... Wymieilem w nich elementy ktore zwykle sie pala pojawilo sie napiecie z przetwornicy STANDBY ale nie startuje glowna przetwornica. Czy ktos moze spotkal sie z takim czyms. Dodam ze wymienione sa: tranzystory mocy wulad tl494 tranzystory kluczujace trafo sterujace kondensatory w okolicy tl494 trafo sterujace ...
    Prosze o jakies sugestie bo nie mam pojecie co dalej z tym.
  • REKLAMA
  • #2 23831
    Sadi
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    posprawdzaj wszystkie tranzystory i diody malej mocy kolo tl494 , to tez czasami potrafi zdechnac :)
  • #3 23832
    Emilus20
    Poziom 18  
    Sprawdzalem i wszystko wydaje sie byc oki. A co ciekawe miedzy glownym trafem a malym sterujacym jest rozpuszczony klej, tak jakby cos sie znacznie nagrzalo i on splyna nie moge dojsc skad on pochodzi i w tym egzemplarzu wysadzony byl kondensator 470u/16V w galezi -12V.
    Wyglada mi na to ze na moment przed "smiercia" glowna przetwornica musiala znacznie zawyzyc napiecie lub cos innego bylo przyczyna rozerwania kondensatora.
  • #4 23838
    Sadi
    Poziom 15  
    a czy wszystkie diody prostownicze po wtornej sa ok? szczegolnie te na -12V oraz miedzy +12V a zasilaniem tl494. Jezeli napiecie przy zalaczaniu nawet ci minimalnie nie skacze na wyjsciu to masz uszkodzenie przy kontroli napiecia i zalaczaniu. Chyba bedziesz musial posprawdzac wszystkie rezystory i kondensatory po wtornej
  • #5 23839
    Sadi
    Poziom 15  
    co do tego kleju to moze jest to wyschniety elektrolit z wysadzonego kondensatora?
  • REKLAMA
  • #6 23843
    Emilus20
    Poziom 18  
    Jest to zdecydowanie klej. Typowy klej na goraco.
  • REKLAMA
  • #7 24137
    Emilus20
    Poziom 18  
    Znalazlem wysadzony elektrolit w galezi -5V. Co moglo byc przyczyna ich eksplozji i tego ze teraz zasilacz wogole nie startuje. Wymienilem wszystke kondensatory elektrolityczne na plytce. Za wyjatkiem 330u/250v x 2
  • #8 24141
    Sadi
    Poziom 15  
    a diody prostownicze po wtornej ok?
  • #9 24149
    Emilus20
    Poziom 18  
    niestety oki ale nie wymienialem. W jednym z taych przypadkow pomogla wymiana kondensatorow, ale nie wiem dokladnie ktorych bo to kumpel robil a mi jeszcze zostaly dwa :( dzieki za zainteresowanie i prosze o jakies podpopwiedzi schematy bo uklad tego zasilacza nie jest typowy :(
  • #10 24152
    Sadi
    Poziom 15  
    sterowanie jest na uc3842 lub podobnym?
  • #11 24155
    Emilus20
    Poziom 18  
    sterowanie jest na tl494 ale jakas dziwna aplikacja. Mozliew jest ze to nie byl lt494 ale to musze sprawdzic w poniedzialek. Zastanawia mnie napiecie na 4 pinie tego ukladu. W dzialajacym zasilaczu w momencie wyzwolenia spada ono do 0V. W uszkozonym sa dwie diody podlaczone do 4pinu. (po ich rozlaczeniu) na jednej nap spada z 3.36 (tyle co w dobrym) do zero a na drugiej pojawia sie okolo 4.6 v. Tadruga prowadzi z ukadu LM393.
    pozdrawiam zycze milego weekendu
  • REKLAMA
  • #12 24157
    Sadi
    Poziom 15  
    dziwna aplikacja , a co w niej takiego dziwnego? nie zalacza ci sie zasilacz bo napiecie z tego lm393 ci blokuje tl494 musisz posprawdzac wszystkie elementy kolo tych komparatorow , czy podmieniales lm393?
  • #13 24231
    Emilus20
    Poziom 18  
    LM jest nowy a plikacja tl494 jest nieco inna niz zwykle. Przewaznie pin 13,14,15 sa zwarte a 16 na masie w tym zasilaczu jest to inaczej rozwiazane. Pin 16 jest podlaczony pod 13,14 a 15 jest podlaczony razem z 12 do zasialania +23V.
  • #14 24232
    Emilus20
    Poziom 18  
    a jeszcze jedno najdziwniejsze jest dla mnie to ze wszystkie pozostale napiecia sa takie same jak w sprawnym zasilaczu. CZy istnieje mozliwosc uszkodzenie trafa? Nie wykazuje przerwy ale moze ma zwarcie, moze ktos sie spotkal z czyms takim.
  • #15 24278
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 72
    Miałem kiedyś coś podobnego i uszkodzony był rezystor na wtórnym, zamiast 330K miał 305K.
  • #16 24287
    Emilus20
    Poziom 18  
    Lucom to mnie teraz pocieszyles :) Ja mam wszystkie rezystory w wersj smd. Chyba czeka mnie straszna przeprawa z tym zasilaczem. Dzieki Pozdrawiam.
  • #17 24606
    Emilus20
    Poziom 18  
    W miedzyczasie wpadl mi w rece kolejny zasilacz z seri "min". Identyczne objawy jak w pierwszym przypadku, jendak zamiast ukladu lm393 byly tranzystory. Uszkodzony okazal sie jeden z tranzystorow 2SA1015. Taksamo na 4p TL494 napiecie wzrastalo do 5V i byl brak startu. Mimo ze udalo mi sie go naprawic nadal zastanawiam sie co moze byc uszkodzone w tym pierszym. Rezystorow SMD jeszcze nie sprawdzilem.
  • #18 281499
    RZezniol
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam ...

Dopiszę sie do teog postu ... podarowano mi zasilacz z padnieta przetwornica St-by usterce ulegly elementy termistor bezpiecznik tranzystor sterujacy przetwornica mostek prostowniczy rezystor pobierajacy zasilanie zmostka na przetwornice.... wszystkie uszkodzone elementy wymienilem na nowe podmienilem tez nanowy tl494 sprawdzilem wiekszosc elementow po stronie wtornej glownych tranzystorow mocy i wymienilem większość na przetwornicy ST BY i...

ZASILACZ NIE STARTUJE

jest 5v na st-by jest okolo 4,5 na ps ON po zwarciu do masy echo pin 12 na TL 33V transformator ST BY jest OK napięcie na kodensatorach wejsciowych filtrujacych OK....
    co naj ciekawsze grzeje mi się tranzystor przetwornicy ST BY dlaczego ?

siedze juz nad nim calutki dzień i nad nim mysle ...

Za pomoc bede wdzięczny ...

Pozdro RZezniol
  • #19 281595
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 72
    A elka na wtórnej obok tl494 wymieniłeś ?
    Szczególnie 47uF/50V) i 100uF/16V) i opór (220 Ohm) obok tl494.

Sprawdź również diodę schottkiego !!!
  • #20 282460
    djroman
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jak mocno sie grzeje ten tranzystor? Moze on sie lekko grzac. Sprawdz wczsenij wspomniane diody oraz tranzystory (2sc945) sterujace trafem sterujacym tranzystory mocy. Napiecie 33V wydaje mi sie troszke zawysokie upewnij sie czy przetwornica stby pracuje poprawnie.
  • #21 282469
    RZezniol
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    UFF nareszcie ;)

pomioeżyłem napiecia na TLq i sie okazalo ze byl uszkodzony ( nowy i uszkodzony :/ ) uszkodzone wyście C2 na pinie 11

Pozdro RZezniol

Witam

więc tak ... wymienilem wszystkie elki dokola TL`a ... sprawdzilem wszystkie tranzystory ... większość diod.... wszystko OK jak po stronie pierwotnej tak i po wrórnej ... jestem zimny .. wszystkir trafa sterujace sa OKI bo dzis dorwalem identyczny zasilacz i mam z czego podstawiac ....

co do 33V an 12 pinie .... to dzis pomierze napiecia na sprawnym i idniose to do uszkodzonego ....

Co do grznia sie tranzystora ... grzeje sie na tyle ze po podlaczeniu zasilania po okolo 10 - 20 sekundach da sie odczuc wzrost temperatury radiatora.

Może po dzisiejszej nocy cos sie ruszy mam taka nadzieję.

Pozdro RZeznio

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zasilaczy ATX, w których po wymianie typowych uszkodzonych elementów przetwornicy STANDBY (m.in. tranzystory mocy, układy TL494, kondensatory, transformatory sterujące) główna przetwornica nie uruchamia się. Zauważono obecność rozpuszczonego kleju termicznego między głównym a małym transformatorem sterującym, co wskazywało na przegrzanie i uszkodzenie kondensatorów elektrolitycznych, m.in. 470uF/16V i 330uF/250V, a także eksplozję kondensatora w gałęzi -5V. Sugerowano sprawdzenie wszystkich tranzystorów, diod małej mocy, diod prostowniczych po wtórnej stronie, rezystorów SMD oraz kondensatorów filtrujących, szczególnie w okolicy TL494. Wskazano na nietypową aplikację układu TL494, gdzie piny zasilania i sterowania różnią się od standardowych, a także na obecność układu LM393 lub tranzystorów sterujących zamiast LM393 w niektórych egzemplarzach. W jednym przypadku uszkodzony okazał się tranzystor 2SA1015, który powodował brak startu i nieprawidłowe napięcia na pinie 4 TL494. Zwrócono uwagę na możliwość uszkodzenia rezystorów SMD o nietypowych wartościach oraz na konieczność sprawdzenia diod Schottky'ego i termistora. W jednym z przypadków uszkodzony był pin 11 TL494 (wyjście C2). Pomimo wymiany większości elementów problem z uruchomieniem głównej przetwornicy utrzymywał się, co sugeruje konieczność dokładnej diagnostyki układu sterowania i elementów wtórnych. Wskazano również na dostępność podobnych zasilaczy do testów i podmian elementów. W dyskusji pojawił się link do forum z doświadczeniami dotyczącymi napraw zasilaczy ATX 250W.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA