logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór IDE: Microsoft Visual C++ 2008 czy C++ Builder 2007 dla Windows?

bbxb 18 Mar 2008 23:02 8116 16
REKLAMA
  • #1 4925828
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Witam Kolegów!
    Od jakiegoś czasu piszę pod najnowszym DevC++ ale chcę się przesiąść na coś poważniejszego. Rozważam produkt Microsoftu albo Borlanda.
    Myślałem nad:
    1) Microsoft Visual C++ 2008
    2) Borland C++Builder 2007

Od paru lat już nie śledzę tych nowości [wyleciałem gdzieś w momencie kiedy .NET wchodził więc już kawał czasu] i nie bardzo wiem na co się zdecydować. Jak już coś wybiorę to chciałbym w tym środowisku pracować dłuższy czas a nie co chwilę zmieniać.
    Będę pisał aplikacje tylko pod Windowsa, oprogramowanie dla małych firm w formie bazy danych do obsługi klientów itp.

Które z tych narzędzi wybrać?? Jeśli już ktoś się wypowie za czymś to proszę o kilku zdaniowe uzasadnienie :)

Pozdrawiam.

Moderowany przez Marek_Skalski:

Zamykam.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4926253
    KeinXor
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Witam,
    w przypadku Microsoft Visual C++ 2008 przemawia możliwość kompilowania kodu do postaci 64bit-owych plików wynikowych, natomiast za C++Builder 2007 technologie dostępu do baz danych do wyboru BDE, dbexpress, dbGO (ado) i większa liczba darmowych komponentów.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4926510
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Polecam Borlanda, na BDE zrobisz proste bazy bez problemów.
  • Pomocny post
    #4 4927111
    KeinXor
    Poziom 24  
    Osobiście też skłonił bym się w stronę środowisk CodeGear-a (Borlanda)
    z uwagi właśnie na obsługę bazy danych, mamy do wyboru trzy technologie na "dzień dobry" a jeżeli nam mało to do dyspozycji są darmowe lub płatne komponenty firm "zewnętrznych".
    Co do BDE to CodeGear zaleca przejście/wykorzystanie technologi dbexpress, tłumacząc to szybkością i mniejszą zajętością pamięci...
    no i tym że BDE już nie jest rozwijane (jedynie przenoszone do nowszych wersji środowisk w celu kompatybilności wstecznej).
    Jednak ja osobiście namiętnie wykorzystuje sprawdzone BDE, jest dobrze
    dopracowane i proste w użyciu, jeśli chodzi o szybkość BDE to też wydaje mi się wystarczająca (sprawdzone przy zapisie obrazów w formie jpg).
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 4927737
    Biegal
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam!
    Z najnowszym C++ Builderem nie miałem przyjemności, korzystałem chwile z wersji 6 i było to dobre, przyjazne środowisko. W tej chwili pracuje w VS 2008 i musze przyznacz, że wręcz nie mam się do czego przyczepić - świetne środowisko i genialny debugger.
    Co do pisania aplikacji dla małych firm, to myśle że naprawdę warto zainteresować się c# i .net.
    Z początku sam z rezerwą do tego podchodziłem, a w tej chwili piszę w nim wszystko co mogę. Do tego dokładamy ado.net, czyli warstwe pośredniczącą między bazą danych a kodem i cieszymy się łatwością programowania. Obecnie większość popularnych baz danych udostępnia connectory do ado.net.
    Poszperaj troche w necie, a nuż Cie zainteresuje.

Pozdrawiam!
  • #6 4927833
    bbxb
    Poziom 31  
    Dziękuję za wypowiedzi.
    C# odpada. Chcę to napisać tylko i wyłącznie w C++. W sumie to każdy radzi mi co innego :-) Jedni Buildera, drudzy Visuala a trzeci Code::Blocks Studio 8.02. Wypróbuję też i to środowisko.
    Wczoraj pobrałem Visuala C++ 2008 Express Edition i chwilkę się nim pobawiłem. Fakt, dosyć przyjemnie. Jednak ja już kiedyś pisałem coś w Delphi [wersje 6 i 7] i samo środowisko Borlandowskie jest mi ,,bliższe". Jakoś tak... przyjemniej mi się tam pracuje.

Sam nie wiem co wybrać... są i tacy, którzy radzą mi to wszystko pisać w Javie :-) Ilu specjalistów tyle opinii :-)

Pozdrawiam.
    P.S. Proszę jeszcze o wypowiedzi.
  • Pomocny post
    #7 4928196
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6413
    Jeśli C++ do frontendów baz danych to tylko Borland/CG. Zdecydowanie najlepsze IDE, najlepszy system pomocy i trafne lokalizowanie błędów w kodzie i podpowiedzi. Niestety w darmowej wersji Explorer nie można używać komponentów innych niż te dostarczone z pakietem.

Niemniej typowymi językami do aplikacji biznesowych są Delphi i teraz coraz popularniejszy C#, w tych językach po prostu trudniej pozostawić w kodzie niezauważony błąd.
  • #8 4929161
    bbxb
    Poziom 31  
    Cytat:
    Niestety w darmowej wersji Explorer nie można używać komponentów innych niż te dostarczone z pakietem.

Ja kupię oryginalne oprogramowanie Borlanda. Najpierw popiszę sobie jakieś głupoty w darmowej wersji tak aby zapoznać się z IDE a jak mi się spodoba to kupię najwyższą wersję do tworzenia oprogramowania komercyjnego.

Cytat:
    Niemniej typowymi językami do aplikacji biznesowych są Delphi i teraz coraz popularniejszy C#

Znając dobrze C++ będzie mi łatwiej przejść na C# jeśli na prawdę będzie taka potrzeba. Narazie C# jest zbyt egzotyczny jak dla mnie :)
    Co do Delphi to jakoś nie wyobrażam sobie Object Pascala w zastosowaniach biznesowych :-) Poza tym, kiedyś słyszałem oficjalny komunikat, że Borland rezygnuje z Delphi i rozwijania tego środowiska. To było parę lat temu ale coś było na rzeczy :( Nie wiem jak jest teraz.

Już postanowiłem - C++. Co do środowiska to raczej Borland ale jeszcze chętnie posłucham opinii Kolegów.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4929594
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Jeżeli myślisz tylko o aplikacjach okienkowych to moim zdaniem pisz w czym ci wygodniej.

Jeżeli jednak myślisz o czymś więcej, to Visual Studio oferuje praktycznie to samo środowisko do aplikacji okienkowych, ston internetowych - ASP.NET, aplikacji mobilnych (do palmtopów) oraz baz danych.
  • Pomocny post
    #10 4937572
    KeinXor
    Poziom 24  
    Witam,
    chciałem naprostować moją wcześniejszą wiadomość na temat BDE, napisałem iż BDE już nie jest rozwijane i nie do jest to prawdą, przekazałem informację jaką podali "ostatnio" na konferencji/prezentacji delphi 2007 ewangeliści z BSC.
    Natomiast wyczytałem na blogu Marco Cantù że w nowej wersji ...2008 będzie rozszerzone BDE.
    Wydaje mi się to bardzo rozsądnym rozwiązaniem, jest dużo firm/deweloperów co nie zamierzają rezygnować BDE.
    link do bloga http://blog.marcocantu.com/blog/ekon_nick_roadmap.html

W wersjach 2008 Delphi i C++ bedzie natywna kompilacja pod 64Bit i wbudowana w środowisko możliwość tworzenia oprogramowania na procesory ARM i systemy win ce i mobile co osobiście mnie bardzo cieszy, bo niestety z żalem przyznaje ze tego brak w środowiskach 2007.
    Pozdrawiam.

----edit----
    Jeszcze chciałem się ustosunkować do wypowiedzi autora tematu
    Cytat:
    Delphi to jakoś nie wyobrażam sobie Object Pascala w zastosowaniach biznesowych Smile Poza tym, kiedyś słyszałem oficjalny komunikat, że Borland rezygnuje z Delphi i rozwijania tego środowiska

Nie zgadzam się, Delphi właśnie bardzo dobrze sprawdza się jako język do zastosowań biznesowych jest bardziej czytelniejszy a niżeli język C++,
    coś w tym jest chyba że na uczelniach zaczynają od Pascala i broń Panie Boże nie chcę tu wojny na temat wyższości jednego języka nad drugim.
    A co do zarzucenia projektu Delphi to jakaś kompletna bzdura, kiedyś Borland a teraz CodeGear jedynie co zarzucił to projekt Kylix, było to środowisko na systemy Linux z kompilatorem Delphi i C++ i myślę że właśnie o to Ci chodziło.
    Jeszcze raz pozdrawiam hej.
  • #11 4937845
    bbxb
    Poziom 31  
    Dzięki!
    A powiedz mi jeszcze... bo teraz na borland.pl dostępna jest wersja 2007 C++Buildera... a kiedy wejdzie wersja 2008?? Mówili jakieś terminy na tej konferencji??

Pozdrawiam.
  • #13 4945519
    bbxb
    Poziom 31  
    Witam ponownie!
    Ja nie jestem znawcą i super fachowcem jeśli chodzi o środowiska i postanowiłem taki sam temat napisać na innym forum.
    Tam zdania uczestników są inne i prosze o jakiś komentarz :)
    Teraz to ja już w goóle nie wiem co robić :) Kto ma rację?

http://forum.ks-ekspert.pl/index.php?showtopic=115906

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #14 4945599
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam,

Nie przepadam za żadnym z wymienionych środowisk, zdecydowanie wolę coś lżejszego. Ale jeśli już miałbym wybrać, to Visuala, lecz w starszej wersji. W tych nowych IntelliSense czuje dziwną potrzebę aktualizowania się co kilkanaście sekund, blokując cały program. Jedyną metodą na rozwiązanie tego problemu było całkowite wyłączenie IS. Również całe środowisko zrobiło się bardzo ociężałe, skutecznie mnie to zniechęciło do tego programu.

Myślę że powinieneś dać jeszcze jedną szansę Code::Blocks.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • Pomocny post
    #15 4946590
    deadeye
    Poziom 12  
    krzychoocpp napisał:
    Witam,

Nie przepadam za żadnym z wymienionych środowisk, zdecydowanie wolę coś lżejszego. Ale jeśli już miałbym wybrać, to Visuala, lecz w starszej wersji. W tych nowych IntelliSense czuje dziwną potrzebę aktualizowania się co kilkanaście sekund, blokując cały program. Jedyną metodą na rozwiązanie tego problemu było całkowite wyłączenie IS. Również całe środowisko zrobiło się bardzo ociężałe, skutecznie mnie to zniechęciło do tego programu.

nie wiem jakiego masz kompa, ale prawdopodobnie bardzo slabego - bo na moim p4 2,4 ghz z 1 gb ramu wszystko chodzi bezproblemowo na windows xp, i po zaladowaniu sie visual w ogole sie nie przycina (z wyjatkiem laczenia sie z baza danych, ale to normalka). no i nie rozumiem, jak mozna rezygnowac z bardzo wielu udogodnien tylko dlatego ze cos wolniej chodzi (choc jesli te przyciecia byly naprawe uciazliwe, to ja bym zmienil kompa... ).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 4947481
    KeinXor
    Poziom 24  
    Cytat:
    Nie ma 3ech technologii dostepu do baz danych, jak chwala buildera ludzie z elektrody, ale to dlatego ze ADO.NET jest jedno i wystarcza do wszystkiego

Czego można się spodziewać bo literaturze ks ekspert ... właśnie tego samego co po ich forumowiczach...
    Bark znajomości innych technologi dostępu do baz danych nie usprawiedliwia wypisywania takich bzdur :!:
    Czytanie ze zrozumieniem nie boli, tak właśnie ja napisałem że w C++Builder
    jest możliwość wyboru między trzema technologiami dostępowymi do baz danych i między innymi ADO (w tym środowisku znana jako dbgo) więc jak widać CodeGear nie ogranicza się tylko do opracowanych przez siebie technologi ale też integruje w swoich środowiskach technologie opracowane przez ms. Mając możliwość wyboru programista nie jest zmuszony korzystać z narzuconej technologi dostępowej. I tu jest na pewno niepodważalna wyższość narzędzi programistycznych CodeGear-a.

Wszystko już chyba w tym temacie napisałem w postach wyżej,
    Pozdrawiam 3mta się hej.
  • Pomocny post
    #17 4956185
    deadeye
    Poziom 12  
    KeinXor napisał:
    Cytat:
    Nie ma 3ech technologii dostepu do baz danych, jak chwala buildera ludzie z elektrody, ale to dlatego ze ADO.NET jest jedno i wystarcza do wszystkiego

Czego można się spodziewać bo literaturze ks ekspert ... właśnie tego samego co po ich forumowiczach...

oż XD jakbyś nie zrozumial - to akurat byl żart. czytanie ze zrozumieniem to cos wiecej niz zrozumienie co znaczą literki. i kto ci powiedzial, ze visual studio blokuje inne mozliwosci korzystania z baz danych? :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru środowiska IDE do programowania w C++ pod Windows, z uwzględnieniem Microsoft Visual C++ 2008 oraz Borland C++Builder 2007. Visual C++ 2008 oferuje m.in. kompilację 64-bitową oraz rozbudowane możliwości tworzenia aplikacji okienkowych, webowych (ASP.NET) i mobilnych, a także zaawansowany debugger. C++Builder 2007 wyróżnia się szerokim wsparciem technologii dostępu do baz danych, takich jak BDE, dbExpress i dbGo (ADO), oraz bogatą biblioteką darmowych i komercyjnych komponentów. BDE, choć nie jest już aktywnie rozwijane, pozostaje popularne i stabilne, a w wersji 2008 planowane jest jego rozszerzenie. Użytkownicy cenią C++Builder za przyjazne środowisko i łatwość pracy, zwłaszcza dla aplikacji bazodanowych, natomiast Visual Studio bywa krytykowane za obciążenie systemu i problemy z IntelliSense w najnowszych wersjach. Wskazano także alternatywne IDE, takie jak Code::Blocks, choć opinie na jego temat są mieszane. W dyskusji pojawiła się sugestia rozważenia C# i .NET jako nowoczesnej platformy do aplikacji biznesowych, jednak autor preferuje czysty C++. Wersja C++Builder 2008 ma wprowadzić natywną kompilację 64-bitową oraz wsparcie dla ARM i systemów mobilnych. Ostatecznie autor planuje zakup oryginalnego Borland C++Builder, po wcześniejszym zapoznaniu się z darmową wersją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA