logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WITRYNA CHŁODNICZA Wch3 BOCHNIA -problem a moze i nie?????

wolf1 07 Lip 2006 15:03 7227 11
REKLAMA
  • #1 2799417
    wolf1
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    witam posiadam sklepik a w nim lodówke BOCHNIA jest ona wokoło przeszklona tak iz 70 procent to szkło na zewnatrz lodówki czyli w sklepie jest ok 30-36stopni czyli bardzo goraco i mam pytanie termometr pokazuje mi przy zewnetrznej temp otoczenia 35stopni a w lodówce 10stopni i lodówka nie da rady nagonić nizej!! tylko pracuje ,pracuje bezprzerwy normalnie jak jest na zewnatrz w sklepie 25stopni lodówka jak najbardziej wyłacza sie i schładza do 5stopni a nawet do -5 wiec powiedzcie mi czy to jest normalne ze w otoczeniu 35stopni ta lodówka nie dobija do np5stopni tylko max 10 i ciagle pracuje jej oznaczenie WITRYNA CHŁODNICZA Wch3 BOCHNIA ,nastepne pytanie posiada ona agregat i jest on goracy jak długo pracuje czy powinno byc tak? posiada też ona na dole chłodnice gdzies ok 40cm na 40cm i jest ona czasami letnia a czasami ciepła czy powinno byc tak?co zrobic z tym fantem aby ta witryna chodnicza przy zewnętrznej temp 35stop schłodziła mi do 5stopni??pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
    ps.dodam iz termostat elektroniczny jaki ona posiadała zepsuł się i zasdtąpiłem tradycyjnym mechanicznym wiec wadliwosc termostatu odpada chociażby z tego wzgledu iz przy temp otoczenia 20-25stopni potrafi ona nawet zamrozic a termostat jak najbardziej włacza i wyłacza chłodnię
  • REKLAMA
  • #2 2799469
    jesta19
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    To wszystko jest normalne przy tak wysokiej temperaturze otoczenia.
    W celu obnizenia temperatury sprezarki zastosowalbym dodatkowy wentylator,ktory dmuchalby zimniejsze powietrze na agregat
  • REKLAMA
  • #3 2799580
    wolf1
    Poziom 15  
    zapewne odpowiedz 100 procentowa poprosze o wiecej opinii szanowne grono ,pozdrawiam
  • #4 2799628
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1494
    wolf1 napisał:
    zapewne odpowiedz 100 procentowa poprosze o wiecej opinii szanowne grono ,pozdrawiam

trzeba założyć w sklepie klimatyzację bo to przy coraz większej ilości sprzętu w sklepie zaczyna być koniecznością.

Pozdrawiam eeban
  • #5 2799645
    Kristo
    Poziom 17  
    Ocena: 130
    Zajrzyj do agregatu, czy nie jest przypadkiem zanieczyszczony skraplacz. Wydmuchaj go dokładnie bo prawdopodobnie przy wysokiej temperaturze otoczenia nie jest w stanie skroplić freonu.
  • #6 2799800
    wolf1
    Poziom 15  
    z tej racji iz jest to chłodnia sklepowa 500L a nie zwykła lodówka domowa ma ona przy agregacie chłodnicę jak w samochodzie przyniej bezposrednio jest wiatrak wentylator który nie dmucha na chłodnicę tylko dosłownie z niej śśie powietrze!!! i daje ja na przykrecony obok agregat czyli ciepłe powietrze daje z chłonicy wentylator na agregat czy tak powinno byc ??szanowni państwo?chłodnice wyczyściłem bo było tam brudu kłaków włosów i innego badziewia za przeproszeniem,, ale czy sie pytam normalne jest aby z chłodnicywiatrak nie dmuchał ale ssał powietrze i owiewał agregat tym ciepłym powietrzem?!!? podkreslam iz nie jest to zwykła lodówka domowa ale chłodnia bochnia Wch3! podpowiem iz całe chłodziwo czyli rzeberka chłodnicze posiada u samej góry lodówki czyli na samej górze jest schładzany płyn czekam na odpowiedz drodzy koledzy bo jak narazie wszystkoz tą chłodnia jest ok ale zadaje pytania czy takowa temperatura jest normalna przy takich upałach i przeszkleniu lodówki? i czy budowa na dole układu chłodzenia i nadmuchu jak określiłem wyzej jest ok??? pozdrawiam czekam na odpowiedzi.

Ortografia!
    O interpunkcji i zaczynaniu zdań z małej litery nie wspomnę.
    <skryn>
  • REKLAMA
  • #7 2800379
    Kristo
    Poziom 17  
    Ocena: 130
    Jest to normalna konstrukcja układów chłodniczych. Głównie chodzi tu o wydajność skraplacza więc musi on zasysać chłodniejsze powietrze z zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #8 2800425
    rychomuch
    Poziom 29  
    Ocena: 692
    Witam.
    Uczyń tak jak podpowiedział Ci " eeban " czyli załuż klimatyzację.
    Sprzęt chłodniczy będzie prawidłowo chodził. Będziesz miał większy utarg bo ludzie będą wchodzić z uliczy żeby się ochłodzić i jednocześnie kupić coś tam np. schłodzony napój.
  • #9 2800861
    lidmar
    Specjalista AGD
    Ocena: 98
    wyczysc dobrze skraplacz ale nie szczotka tylko przedmuchaj go powietrzem z kompresora.
    sprawdz tez czy te zeberka ktore chlodza nie sa za bardzo oszronione(tak ze nie widac przerw pomiedzy nimi) bo jezeli wymieniles termostat z elektronicznego na mechaniczny to prawdopodobnie nie ma odszraniania i nalezalo by jeszcze zalozec zegar do odszraniania.
  • #10 2801476
    wolf1
    Poziom 15  
    na żeberkach jest ale to znikomo troszke lodu ale wiem z doświadczenia iż wyłaczam lodówkę co jakis czas i odszraniam je zamieniam je poprostu w wodę potem są czyste co do skraplacza bo nieznam budowy lodówki gdzie w tym modelu jest skraplacz jak wyglada??chetnie go wyczyszczę podpowiedzcie chociaz jaki ma kształt jak wyglada pozdrawiam
  • #11 2802364
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2802444
    wolf1
    Poziom 15  
    ok temat zamykam wszystko wyczysciłem jednak chłodnia przy 35stopniach otoczenia nie wyrabia lecz max 25stopni otoczenia daje rade czyli dodac jeszcze oszklenie 70procentowe lodówki to mamy wynik iz chłodnia nie daje rady schładzac ponizej 10stopni pozdrawiam idziekuję.

Podsumowanie tematu

✨ Witryna chłodnicza Wch3 BOCHNIA, używana w sklepie przy wysokiej temperaturze otoczenia około 35°C, nie jest w stanie schłodzić wnętrza poniżej około 10°C i pracuje ciągle bez wyłączania. Przy niższej temperaturze otoczenia (około 25°C) urządzenie działa prawidłowo, osiągając temperatury nawet do -5°C. Konstrukcja chłodnicy obejmuje agregat z chłodnicą (skraplaczem) o wymiarach około 40x40 cm, który jest czasami letni, czasami ciepły. Wentylator przy agregacie zasysa powietrze z chłodnicy i kieruje je na agregat, co jest normalne w tego typu układach chłodniczych. Zalecane działania to dokładne oczyszczenie skraplacza (chłodnicy) sprężonym powietrzem, sprawdzenie odszraniania żeber chłodniczych oraz rozważenie instalacji klimatyzacji w sklepie, aby obniżyć temperaturę otoczenia i poprawić efektywność chłodzenia. Przy tak dużym przeszkleniu (70% powierzchni) i wysokiej temperaturze otoczenia ograniczenia wydajności są naturalne. Wymiana termostatu na mechaniczny bez funkcji odszraniania może pogarszać efektywność. Skraplacz to chłodnica przy agregacie, którą należy regularnie czyścić, aby zapewnić prawidłową kondensację czynnika chłodniczego. Pomimo czyszczenia i konserwacji, przy 35°C otoczenia witryna nie schładza poniżej 10°C, co jest typowe dla tego modelu i warunków pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA