logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CHŁODNIA 3.5M3 - CHŁODNIA NIE OSIĄGA ZADANEJ TEMPERATURY

wow999 27 Gru 2015 14:04 7758 13
REKLAMA
  • #1 15272986
    wow999
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    Witam

Posiadam nową chłodnię - 3 miesiące.
    W dniu dzisiejszym zauważyłem ,że nie osiąga ona zadanej temperatury czyli 0oC?
    Urządzenia są nowe. Co może byc przyczyną.
    Jedno co zauważyłem to nie ma charakterystycznego huczenia przy chłodzeni.
    W początkowej fazie tj.kilkunastu sekundach pracy jest słyszalne to huczenie a później zanika. Temperatura spadała bardzo powoli aż do +7,4.

Co może byc powodem.

Podobno wszystko było dobrane prawidłowo do tych wymiarów chłodni oraz ilości artykułów w niej składowanych.

Pozdrawiam
    M.
  • REKLAMA
  • #2 15273335
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    Daj foto parownika i urządzeń.
  • REKLAMA
  • #3 15274244
    wow999
    Poziom 14  
    Postaram się zrobic i podpiąc.
    Generalnie układ pracował i dawał sobie radę.

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Wcześniej podam co za urządzenia są zamontowane.
    Chłodnia ma chodzic od 0-10 ale mogła miec również możliwośc od -5-10.
    Takie były ogólnie moje wymagania.

Agregat TECUMESH CAE 9470ZMHR,
    Sterownik DANFOSS AK-RC 101 OPTYMA+
    Chłodnica ECO EVS 180
    Sterownik wentylatora DANFOSS XGE-4CB
    DUAL PRESSURE SWITCH RANCO 017-H4759
    Filtr CASTEL 4305/2
    Zawór rozprężny DANFOSS TS2 R404A/R507
    Wziernik GAR
    Zawór elektromagnetyczny CASTEL 1/4 SKRĘCANY 1020/2
  • #4 15284386
    wow999
    Poziom 14  
    Więc przy okazji robienia zdjęc i mycia skraplacza okazało się ,że w jednym
    połączeniu lutowanym była nieszczelnośc.Także problem się znalazł i rozwiązał:)

Dzięki serdeczne za dobrą wolę!
  • #5 15284459
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    wow999 napisał:
    Więc przy okazji robienia zdjęc i mycia skraplacza okazało się ,że w jednym
    połączeniu lutowanym była nieszczelnośc.

Tak myślałem.
  • #6 15287366
    wow999
    Poziom 14  
    Zastanawiam się tylko dlaczego do samego końca pracy nie było objawu braku czynnika i do końca było słychac w pomieszczeniu charakterystyczne huczenie z rur przy pracy sprężarki? Czy nie powinno to się objawiac stopniowym spadkiem wydajności układu itd?
  • REKLAMA
  • #7 15288283
    wow999
    Poziom 14  
    Mam jeszcze jedno pytanie.

W układzie tym jest presostat czyli zabezpieczenie przed niskim i wysokim ciśnieniem? W jakim przypadku ciśnienie może wzrosnąc a w jakim spaśc poniżej
    nastawów?Bo to również może wyłączyc sprężarkę.
  • Pomocny post
    #8 15320038
    lopp
    Poziom 20  
    Ocena: 138
    Presostat zabezpiecza przed wzrostem ciśnienia (nastawa zazwyczaj ok. 20 do 25 bar) spowodowanym przez brak pracy wentylatora skraplacza bądź mocno zanieczyszczony skraplacz. Zabezpieczenie przed spadkiem ciśnienia obejmuje przypadek ubytku czynnika bądź niezadziałanie zaworu elektromagnetycznego. Nastawa niskiego ciśnienia zależna od warunków pracy (zazwyczaj ok. 1,0 bar z histerezą 0,5 bar).
  • REKLAMA
  • #9 15359187
    snoze
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    Dodam małe sprostowanie. Mianowicie mamy tu czynnik R404, gdzie presostat wysokiego ciśnienia to 28bar.
    Nie było widać ubytku czynnika, gdyż wsad pewnie był wychłodzony, nie było rotacji towaru, zbiornik cieczy był na tyle duży, że zabezpieczał on poprawną prace chłodni.
  • #10 15360876
    wow999
    Poziom 14  
    ok. dzięki.

Jestem jeszcze ciekaw co może wskazywac na ubytek czynnika w układzie pomimo tego ,że wciąż pracuje? Ewentualnie czy do samego końca bez pomiarów nie będzie to widoczne? Czy można się przed tym zabezpieczyc? Jakaś czujka zaniku ciśnienia itd np. podłączona do Powiadomienia GSM?
  • #11 15365207
    Ecotherm

Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam
    Nowy układ po połączeniu wszystkich elementów najlepiej sprawdzić napełniając go azotem np. na 28bar dla 404a – ale nie więcej, gdyż podzespoły na 404 są zwykle przystosowane właśnie na 28bar. Wówczas nie będzie problemów z ucieczką całego czynnika po 3 miesiącach działania układu. Jak najmniej połączeń skręcanych. Połączenia skręcane zabezpieczone pastą, aby się nie odkręcały po czasie.

Jak zobaczyć wcześniej, że następuje ucieczka czynnika?
    W układzie na linii cieczowej prowadzącej do chłodnicy jest wziernik. Po uruchomieniu układu powinien się napełnić całkowicie, zrobić klarowny tak jakby nic nie było ( w rzeczywistości cały wypełniony jest czynnikiem chłodniczym w stanie ciekłym) Przy ucieczce czynnika "oczko" będzie stopniowo coraz mniej wypełnione cieczą, będzie widać na początku bąbelki, po pewnym czasie będzie to już np. połowa napełnienia wziernika...i pomimo tego, że temperatura w komorze może być jeszcze w odpowiednim zakresie, to sprężarka będzie pracowała coraz dłużej, a przerwy w jej pracy będą coraz krótsze. Przy układzie z regulatorem obrotów ucieczkę czynnika będzie widać nieco później, gdyż regulator będzie przez pewien czas "kompensować" spadek ciśnienia. Zbiornik cieczy również powoduje pewne opóźnienie w rozpoznaniu objawów, gdyż dopiero po tym jak ucieknie „nadwyżka” czynnika ze zbiornika zaczynają się widoczne problemy. W większych zbiornikach czynnika występują wzierniki, w których można kontrolować poziom czynnika chłodniczego. W tak małym agregacie jest jednak zbiornik bez wziernika.

W układzie jest presostat niskiego ciśnienia nastawiony powiedzmy na 0,5 bara, nawet gdyby podłączyć go do modułu GSM to wykonałby tą samą pracę...wyłączyłby sprężarkę gdy czynnika będzie już mało plus dodatkowo powiadomiłby użytkownika. Można by podłączyć presostat z nieco wyższą nastawą np.1,5bara (ale wcześniej trzeba by dokładnie sprawdzić minimalne wartości ciśnienia ssania przy prawidłowym napełnieniu). Zbyt wysoka nastawa może generować fałszywe powiadomienia, gdyż podczas pracy układu ciśnienie ssania zmienia się w pewnym zakresie.
    Pytanie tylko czy warto inwestować w układy, powiadomienia itd. dla tak małej chłodni? Po poprawnym wykonaniu instalacji i rzetelnym sprawdzeniu jej szczelności powinna ona pracować kilka lat bez problemu.
    Konto firmowe:
    ECOTHERM
    Kaszubska, Szczecin, 70-402 | Strona WWW: www.ecotherm.szczecin.pl
  • #12 15366674
    wow999
    Poziom 14  
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź z której wynika ,że u mnie układ nie był do końca prawidłowo wykonany. Połączeń skręcanych jest kilka, nie widziałem ,żeby użyto pasty lub kleje montażowe, wziernik był tylko jeden i ułożony w pozycji poziomej tzn. niewidocznej z zewnątrz tzn. bez wchodzenia na drabinę.
    Według osoby montującej wziernik musi byc poziomo...ja się z tym nie zgadzałem bo co za różnica czy poziomo w górę czy poziomo w bok..zresztą w sąsiednich instalacjach widzę wziernik pionowo. Na pierwszy rzut oka sądziłem ,że gaz został spuszczony ale później przy próbie ciśnieniowej wyszło ,że jeden z lutów był albo przegrzany albo tp tzn. był jak ser szwajcarski z licznymi kanalikami którędy uchodził pomału czynnik. Układ został nabity gazem 507 z tego co wiem bo podobno ten czynnik można dobijac przy ewentualnym ubytku. Osoba która to mówiła wyjaśniała to w pewien sposób.
  • #13 15368320
    Ecotherm

Poziom 11  
    Ocena: 14
    Niektórych połączeń skręcanych nie da się uniknąć, ale np. zawór elektromagnetyczny mógłby być spawany. Oczywiście z punktu widzenia serwisanta łatwiej wymienić w przyszłości element skręcany niż spawany. DOBRE połączenie spawane jest dużo pewniejsze.
    Wziernik może być zamontowany zarówno w pozycji pionowej jak i poziomej. Moim zdaniem lepiej widać wypełnienie gdy szkiełko jest umieszczone w pionie.
    Czynnik chłodniczy R507 faktycznie można dopełniać, gdyż jest to mieszanina w której wszystkie składniki parują jednocześnie w przypadku nieszczelności. Dla np. R404a poszczególne składniki mieszaniny parują kolejno, w zależności od ich temperatury parowania. W układzie pozostaje wówczas gaz o zmienionych właściwościach. W praktyce przy bardzo małych dopełnieniach nie ma to wielkiego znaczenia, ale jednak... Tak czy inaczej serwisant miał rację co do R507.
    Konto firmowe:
    ECOTHERM
    Kaszubska, Szczecin, 70-402 | Strona WWW: www.ecotherm.szczecin.pl
  • #14 15372459
    wow999
    Poziom 14  
    DZIĘKI WIELKIE!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nową chłodnią o pojemności 3,5 m³, która nie osiąga zadanej temperatury 0°C, a temperatura wzrastała do +7,4°C. Zauważono brak charakterystycznego huczenia podczas pracy urządzenia. Po zbadaniu układu, odkryto nieszczelność w połączeniu lutowanym, co było przyczyną problemu. Użytkownik zadał pytania dotyczące działania presostatu oraz możliwości wykrywania ubytku czynnika chłodniczego. Odpowiedzi wskazały na znaczenie prawidłowego montażu elementów, takich jak wziernik, oraz na różnice w zachowaniu czynników chłodniczych R404A i R507.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA