logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieprawidłowy odbiór sygnału z pilota na 89c2051 i SFH5110 (36 kHz) - Bascom

Mal Reynolds 07 Lip 2006 17:46 771 0
REKLAMA
  • #1 2799834
    Mal Reynolds
    Poziom 1  
    Witam,

jestem nowy zarówno na forum, jak i w świecie mikrokontrolerów. Chciałem zbudować sobie odbiornik podczerwieni do komputera i oczywiście pojawił się problem. Układ został zmontowany poprawnie, nie ma równieź zimnych lutów. Ale mam problem z programem. Otóż, do nóżki INT0 89c2051 podłączyłem element sfh5110 (36 kHZ). Napisałem (w Bascomie) program do odbioru komunikatu z pilota, ale nie działa. Poniżej odpowiednie fragmety listingu :

'deklaracje
    Dim test As Bit
    Dim Rozkaz_pilota As Byte
    Dim Adr As Byte
    Czerw Alias P1.1

'konfiguracja
    Reset Tcon.0
    On Int0 Odbierzrc5
    Enable Int0
    Enable Interrupts
    (...)
    'poczatek programu
    Bitwait test , Set
    Disable Int0
    Reset test

(...)

'procedura obslugi przerwania
    Odbierzrc5:
    Getrc5(adr , Rozkaz_pilota)
    If Adr = 0 Then
    Set test
    Else
    Reset test

Reset Czerw
    Waitms 240
    Set Czerw

End If
    Return

I pojawił się taki problem, ze z pilota odbieram jakieś bzdury (a mam go w standardzie rc5). Zmieniałem linijkę Reset Tcon.0 na Set Tcon.0, ale nic nie pomogło. Dla testów przesłałem zawartości zmiennych Adr i Rozkaz_pilota wprost na port i za każdym razem (a próbowałem róznych klawiszy i pilotów) dostawałem na porcie 10101011. Na oscyloskopie sprawdziłem to co wychodzi z elementu na podczerwień (sfh5110) i przebiegi zmieniają się w zależności od naciśniętego klawisza (zawsze jest jakaś różnica w stosunku do pozostałych). Czyli wychodzi na to, że coś nie tak jest z getrc5(). Ale może ktoś miał podobny problem, albo wie w czym może tkwić przyczyna. Jeśli potrzeba więcej szczegółów, chętnie dopowiem, bo już naprawdę nie mam pomysłu.

Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
REKLAMA