logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ sygnalizujący zanik obrotów kół pasowych w kombajnie?

jerzy 10 07 Lip 2006 18:50 7258 20
  • #1 2799993
    jerzy 10
    Poziom 17  
    Ocena: 92
    W zakupionym kombajnie po układzie sygnalizującym zaniku obrotów kół pasowych pozostały tylko czujniki indukcyjne przy pięciu kołach pasowych. Każdy czujnik posiada trzy przewody (czarny,niebieski,brązowy) brak innych oznaczeń.Pilnie potrzebuję zbudować układ, który będzie sygnalizował poprzez zapalenie się diud i sygnałem dźwiękowym zanik obrotów na poszczególnych kołach. Jeżeli ktoś z szanownych kolegów może udostępnić schemat w/w systemu będę wdzięczny. Za pomoc dzięki
  • #2 2800084
    peja2006
    Poziom 11  
    najlepiej zastosowac orginalny układ i nie wywarzec otwartych drzwi..... ale jest inne nietypowe rozwiazanie tego problemu... mianowicie mozna zastosowac układ LOGO na 24volt i chyba takie napiecie jest dostepne w kombajnie co??.... zeby zastosowac logo w tej aplikacji trzeba napisac odpowiedni program [który jestem w stanie napisac przy odrobinie wiekszej ilosci szczegułów co do tego zastosowania]... a przy okazji LOGO mozna dodatkowo wykorzystac do innych celów np. zanik cisnienia smarowania silnika lub przekroczenia temp. chłodzacej cieczy.... przy odpowiednim programie i oprzyzadowaniu moze np. zatrzymac silnik, zasygnalizowac awarie lub właczyc dodatkowy uk. chłodzenia itp..... hehe podejrzewam ze to rozwiazanie nie jest tanie ale istnieje tak mozliwosc
  • #3 2800311
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    na początek proponuje zdobyć informacje o zamontowanych czujnikach , jeżeli jesteś pewien że to idukcyjne a nie halotronowe to jaki sygnał otrzumujesz z nich czy to np. tylko cewka , czy z dodatkową elektronika i wyjściem OC , a może jeszcze inny układ połączeń
    co do sterownika to nie koniecznie musi to być plc , ale bez mikrokontrolera się raczej nie obejdzie , oczywiście można zbudować czujnik częstoliwości z elementów dyskretnych tylko po co jak to wszystko może zastąpić jeden układ uC
  • #4 2801085
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    typowe połączenie inicjatora to:
    brązowy - +24V
    niebieski - 0V
    czarny - sygnał łączenia.
    Sądzę,że to są proste, indukcyjne inicjatory rozpoznające metal.
    Interesujące dla mnie jest :
    kiedy i w jaki sposób czujniki są aktywowane oraz gdzie są przymocowane , co powoduje zadziałanie czujnika ?
  • #5 2801127
    jerzy 10
    Poziom 17  
    Czujniki zamocowane są w odległości 3 cm od kół pasowych, na których znajdują się równo rozmieszczone trzy nakładki z jakiegoś metalu.
  • #6 2801303
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    a oto moje rozwiązanie problemu.
    Po załączeniu (wejście "załączenie" otrzymuje 24V np. po stacyjce)
    Po czasie rozruchu 3s zostaje uaktywnione czuwanie poprzez pierwszy impuls
    "czas rozruchu" ( w przypadku gdy koło zostanie zablokowane w czasie rozruchu i czujnik nie wyśle żadnego impulsu). Czas reakcji w tym przypadku
    to 120ms a więc 8Hz. Jeżeli czujnik będzie wysyłał impulsy z częstotliwością powyżej 8Hz to "Lampa 1" nie zaświeci się. Spadnie częstotliwość - nastąpi zaświecenie lampy.
    Naturalnie - można inne czasy ustawić.
    Człon czasowy:
    S_EVERZ to S_ODT = opóźnienie włączenia
    S_SEVERZ to S_ODTS =opóźnienie włączenie z pamięcią (impulsu)
    Pozostaje jeszcze RESET członu "czas reakcji" w przypadku wystąpienia alarmu. Można użyć do tego zanegowany sygnał "załączenie" (wtedy trzeba stacyjkę wyłączyć) lub też osobny przycisk.
    Załączniki:
    • Jak zbudować układ sygnalizujący zanik obrotów kół pasowych w kombajnie? program.jpg (30.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2801502
    bogdan_p
    Poziom 39  
    jak to w życiu bywa ile głów tyle pomysłów , moja propozycja była by taka z zastosowaniem uC :
    - sygnał z stacyjki uruchamia i zatrzymuje timer
    - w przerwaniu kontrola stanu wejść z czujników
    - brak sygnału przejście do procedury obsługi błędu
    - obsługa błędu np zapalenie led , sygnał dzwiękowy itp
    lub podobnie
    - sygnał z stacyjki uruchamia procedure pomiaru częstotliwości
    - w pętli ciagła kontrola częstoliwości
    - odchyłka od ustalonej wartości skok do obsługi błędu
    - ...........
    to moja propozycja z pewnością znajdą się inne pomysły
  • #8 2822175
    bugger
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    pytanie prozaiczne, ale czy nie lepiej dotrzec do dokumentacji kombajnu i oprzec sie na oryginalnym rozwiazaniu? tak tylko przyszlo mi do glowy ze po co komplikowac proste rozwiazania...

Dodano po 6 [minuty]:

cos mi przerwalo... przyszlo mi do glowy rozwiazanie na zasadzie przekaznika czasowego, brak impulsu wlaczajacego przekaznik w odpowiednim czasie ( np. co 0.5s ) powoduje wylaczenie owego przekaznika, jezeli jednak impulsy sa podawane w czasie < 0,5s to zasilania przekaznika jest caly czas ( cos jak by zamykanie obwodu przez ciagle naciskanie wlacznika )
  • #9 2823123
    jerzy 10
    Poziom 17  
    Szanse w dotarciu do oryginalnej dokumentacji są bliskie zeru.maszyna została zprowadzona z Niemiec. Rzeczywiście to rozwiązanie z przekaźnikiem czasowym było by prostym rozwiązaniem tylko, w jaki sposób impulsy podawane z czujników przełożyć na sterowanie układem czasowym. Był bym wdzięczny o jakiś konkretny schemat
  • #10 2823263
    bogdan_p
    Poziom 39  
    popraw mnie jeżeli się mylę , predkość obrotowa nie jest przecież stała i jest zawarta w pewnym zakresie min / max tak więc zastosowanie prostych RTx nic nie da , ponadto jak pisałeś wcześniej na kole są 3 punkty magnetyczne czyli na jeden obrót 3 impulsy * ilość obrotów da dla min obrotów kilka Hz , co przez RTx będzie traktowane jako sygnał ciagły
    pewnym prostym sposobem jest zastosowanie uniwibratora wyzwalanego impulsem ładujacego kondesator z stałą czasową , nastepnie w komparatorze porównanie napiecia kondensatora z napieciem odniesienia i na tej podstawie sygnalizacja braku impulsów
    jest jescze dość ciekawy ukł LM567 może dała sie dobrać elementy tak aby układ mógł pracować w pewnym zakresie częstotliwosci wejsciowej
  • #11 2823824
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    jeszcze jedno pytanie:
    co jest ważne dla ciebie w wyborze rozwiązania. Czas ?, pieniądze ?.
    Jeśli czas - to moim zdaniem kup małe sterowanie np.Mitsubishi FX1N (czasem można "dostać" okazyjnie po 30-40 EU na www.ebay) .zaprogramuj,podłącz i gotowe.
    Jeśli pieniądze odgrywają decydującą rolę - to experymentuj z microprocesorami ,buduj końcówki do wysterowania LED i buczków itp. wyjdzie napewno taniej - nie licząc twojej ,włożonej pracy i czasu.
    O ile się nie mylę - to mówimy tutaj o 15 czujnikach. 5 LEDach oraz o 1 buczku (sygnale dźwiękowym).
    Możesz jeszcze poexperymentować z NE555 http://tinyurl.com/fud29 .
    Przy wyborze rozwiązania ważną rolę odgrywa także częstotliwość impulsów.
    Przy wysokich częstotliwościach (kilkadziesiąt Hz) niektóre sterowania będą za powolne(starsze typy LOGO!).
  • #12 2826054
    bugger
    Poziom 20  
    ale Panowie, sprecyzujmy : chodzi o czujnik zaniku (braku) obrotow kola pasowego czy czujknik spadku obrotow ponizej okreslonego minimum ( np. ponizej 50 obr/min ) bo jezeli zaniku obrotow to mysle ze przekaznik RTx wystarczy, natomiast jezeli spadku ponizej okreslonego minimum to nasuwa mi sie pomysl z obrotomierzem elektronicznym ( tez czujnik indukcyjny ) tylko zamiast diod podpiety przekaznik i odpowiednie wysterowanie...
  • #13 2826678
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    a jak zachowa się przekaźnik RTx w dwóch przypadkach:
    1. kiedy koło zatrzyma się bezpośrednio przy inicjatorze
    2. kiedy koło zatrzyma się pomiędzy inicjatorami ?
    Ile sztuk będzie potrzeba na ten kombajn ?
    Jakie będą koszty tych przekaźników ?
  • #14 2826726
    yarpen2
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    zwykle jest tak że gdy koła się kręcą to czujnik pobudzany przez blaszki (wzbudniki) daje impulsy a jak się koło zatrzyma to impulsów nie ma
  • #15 2826747
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 2827292
    bugger
    Poziom 20  
    kol pasowych jest 5 wiec mysle ze ukladow czujnika tez powinno byc 5 niezaleznych od siebie, rozwiazanie wygodne w przypadku awarii, przekaznik RTx jezeli podlaczony do sterowania impulsami, bedzie obojetny czy kolo zatrzymalo sie na inicjatorze czy pomiedzy inicjatorami, nie ma impulsow - nie ma zasilania cewki przekaznika, ceny przekaznikow RTX to od 40zl, tyle co na szybko znalazlem w internecie
  • #17 5140540
    AF7018
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Ja mam podobny problem tyle tylko, że buduję od podstaw układ do kontroli obrotów kół pasowych w kombajnie. Mam już czujniki indukcyjne chyba NPN o odpowiedniej częśtotliwośći i chciałbym zbudować prosty układ do sygnalizacji zaniku lub spadku (np o ok. 50% obrotów - w przypadku znacznego poślizgu pasa). Miałem w ostatni sezon kilka nie ciekawych sytuacji związanych z zerwaniem pasa.
    Myślałem wcześniej o wykorzystaniu układu linijki diodowej i podawaniu na jej wejście sygnału z czujnika przez kondensator. Doświadczalnie wybrał bym, z której diody przy danych obrotach pobrać sygnał aby uzyskać odpowiednią sygnalizację. Oprócz tego potrzeba by jeszcze ten sygnał zanegować.
    Schemat przedstawiony powyżej przez Bynia jest znacznie prostszy i nie drogi w wykonaniu. Problem może stanowić dla mnie dobranie elementów a dla zaawansowanego elektronika to pewnie małe piwo.
    Założenia są takie: zasilanie 24V, czestotliwość na wejściu max 4000 imp/min, zwłoka od zatrzymania koła do sygnalizacji ok 2-5 sek.
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • #18 5145775
    yarpen2
    Poziom 22  
    a może coś takiego jak w załączniku ?
    Załączniki:
    • fs-1.pdf (452.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 5146143
    piotras129
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Nie prostszym byloby zastosowanie czujników obrotów. Mozna na nich ustawic zakres obrotów, odczyt stanu nie wymaga stosowania żadnych sterowników (sa obroty->1, nie ma obrotów->0)- wystarczy układ przekaźników. Niestety nie wiem jak sie to ma od strony finansowej.
  • #20 5146181
    yarpen2
    Poziom 22  
    na przykład coś takiego ?
    Załączniki:
    • sc08_860_rotational_speed_monitor.pdf (328.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 5146574
    AF7018
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Bardzo fajne zabaweczki yarpen2 i pewnie drogie. Jedna sztuka kosztuje pewnie ze 300zł..... x 6, bo tyle będzie czujników = 1800zł.
    Sam jestem w stanie wykonać coś podobnego, może nie tak profesjonalnego ale też spełniającego swoją funkcję, za to ze 100 razy tańszego.
    Jeśli chodzi o gotowe czujniki to sprawa cenowa ma się podobnie, wprawdzie można czasem znaleźć na Allegro jakieś tańsze ale to są pojedyńcze sztuki i zazwyczaj nie pasują zakresy czestotliwości albo są NO zamiast NZ.
    Prosił bym bardziej o pomoc w zmodyfikowaniu koncepcji Bynia. Jest bardzo prosta i już przeprowadzałem próby, na razie nie zbyt owocne ale z Waszą pomocą na pewno coś z tego wyjdzie. :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu sygnalizującego zanik obrotów kół pasowych w kombajnie, wykorzystującego indukcyjne czujniki z trzema przewodami (brązowy +24V, niebieski 0V, czarny sygnał). Czujniki zamontowane są w odległości około 3 cm od kół pasowych, które posiadają trzy metalowe nakładki generujące impulsy. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie sterowników PLC (np. Siemens LOGO! 24V, Mitsubishi FX1N) z odpowiednim oprogramowaniem do pomiaru częstotliwości impulsów i sygnalizacji zaniku lub spadku obrotów. Alternatywnie sugerowano mikrokontrolery do pomiaru częstotliwości i generowania sygnałów alarmowych (LED, sygnał dźwiękowy). Proste układy analogowe z wykorzystaniem przekaźników czasowych (RTx), uniwibratorów, komparatorów, kondensatorów i tranzystorów również są rozważane jako ekonomiczne i niezawodne rozwiązania. Dyskutowano o problemach z interpretacją impulsów przy zmiennej prędkości obrotowej oraz o konieczności dostosowania czasu reakcji układu. Wskazano, że oryginalna dokumentacja kombajnu jest niedostępna, co wymusza samodzielne opracowanie schematu. Wskazano także na możliwość rozszerzenia funkcji układu o monitorowanie innych parametrów, takich jak ciśnienie smarowania czy temperatura chłodzenia. Koszty gotowych czujników i sterowników są porównywane z kosztami samodzielnej budowy układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA