logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kontrola obrotów kół pasowych w kombajnie z czujnikami zbliżeniowymi 24V

Jarsek 15 Lip 2007 19:20 3898 11
REKLAMA
  • #1 4084381
    Jarsek
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.Potrzebuję zrobić prosty układ kontroli obracających się kół pasowych w maszynie typu kombajn zbożowy-takie czujniki awaryjności.
    Chodzi o to aby zapalała się dioda w kabinie i pokazywała które koło zatrzymało się.Takich punktów potrzeba ze sześć. Prędkości obrotowe kół są w przedziale 60-1000 obr/min.
    Czujniki optyczne nie wchodzą w grę z racji dużego kurzu.Wszystkie koła są metalowe,instalacja-24V.Czujniki zbliżeniowe...?? Może ktoś coś poradzi,mile widziany schemacik lub gdzie kupić coś gotowego.
    Z góry dzięki.

Moderowany przez Błażej:

Rozmiar czcionki poprawiłem. Jeśli dalej będziesz tak pisał, to zostaną wyciągnięte konsekwencje regulaminowe.

• REKLAMA
  • #2 4084431
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Kiedyś nie znam się na maszynach rolniczych, robiłem dla kolegi czujnik obrotów do jakiej maszyny wykorzystałem kontrakton jako czujnik a do koła malutki magnesik.Można i na halotronie
  • #3 4084608
    mada30
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Witam,
    Jest gotowy czujnik indukcyjny, który programujesz na żądaną liczbę obrotów 24V 300mA. Na kole instalujesz znak (łepek wkręta) i po sprawie.
    Jutro poszukam w swoim warsztacie to podam Ci symbol.

Pozdrawiam

PS
    Prawdopodobnie Telemecanique XB....?????

Magnesik odpada gdy koła są stalowe!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4084642
    mada30
    Poziom 15  
    Inteligentne złączki - super!!!
    Stosuje już od ponad roku :) ale musisz mieć do konfiguracji kabelek podczerwieni no i PC
  • #6 4084650
    zembol
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    ten model mozna zaprogramowac bez udzialu pc :)
  • REKLAMA
  • #7 4084683
    mada30
    Poziom 15  
    Nic mi nie wiadomo o takim zwierzu, kolego Zembol masz symbol katalogowy?
  • #8 4084694
    zembol
    Poziom 25  
    wszystko na stronie sels, goscilem ostatnio czlowieka od nich, byla mala prezentacja, komp potrzebny tylko dla uniwersalej, do zlaczki z 1 funkcja nie trzeba pc
  • #9 4084718
    mada30
    Poziom 15  
    No właśnie, ja biorę tylko uniwersalne. Czyli autor Jarsek musi dokładnie wiedzieć co ma zamówić w SELS

Gdy koła są zębate to zęby mogą generować impulsy dla czujki
  • #10 4084784
    zembol
    Poziom 25  
    dokladny typ podany w linku
  • #11 4085830
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Ocena: 132
    A jaki masz budżet? Mieszkam w rolniczej okolicy i zdaję sobie sprawę z możliwości klientów. Widzę, że musiało Ci się przydarzyć urwanie kilku pasków albo zablokowanie paru wałków w kombajnie (znam ten ból) :D

Gotowe (fabryczne) czujniki indukcyjne zbliżeniowe z detekcją impulsów to wydatek rzędu min. 50PLN za jeden czyli min. 300PLN czujniki + kontrolki +zabezpieczenia +kabelki - razem wg mnie min. 400PLN (+VAT oczywiście).
    Czy to Ci odpowiada?

Zrobiłem kiedyś takie ustrojstwo dla klienta oparte na zupełnie innych czujnikach - do badania czy kółka pasowe się kręcą. Było tańsze w eksploatacji, zwłaszcza jak pasek spadając urywał czujnik (ach te 5 dych) - ... Jeśli jesteś zainteresowany pytaj na prv.
  • #12 4086422
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    Witam !! Myślę że sprawę można by załatwić za pomocą układów cd4538 - praca z ponownym wyzwalaniem . Dokąd dochodzą impulsy na wyjściu jest stan wysoki . Po ustaniu impulsów stan się zmienia ( LED gaśnie ) . Co do magnesików i kontaktronów to działa - sprawdziłem prze chwilą na stalowym kole i magnesie neodymowym . pozdrawiam !!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stworzenia prostego układu kontroli obrotów kół pasowych w kombajnie zbożowym przy użyciu czujników zbliżeniowych 24V, z sygnalizacją zatrzymania koła za pomocą diody w kabinie. Ze względu na duże zapylenie wykluczono czujniki optyczne. Proponowane rozwiązania obejmują czujniki indukcyjne z detekcją impulsów, które reagują na metalowe elementy koła lub na specjalne oznaczenia (np. łebki wkrętów). Wskazano możliwość zastosowania czujników indukcyjnych programowalnych bez konieczności użycia komputera, np. z oferty firmy SELS. Alternatywnie sugerowano użycie kontaktronów z magnesem neodymowym, choć magnesy mogą być problematyczne przy stalowych kołach. Wspomniano także o układach scalonych CD4538 do detekcji impulsów i sygnalizacji LED. Koszt gotowych czujników indukcyjnych to około 50 PLN za sztukę, co przy sześciu punktach daje minimum 300 PLN plus dodatkowe elementy. Podkreślono, że koła zębate mogą generować impulsy dla czujników indukcyjnych.
REKLAMA