logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PIONEER KEH-P3700R - brak dźwięku po naprawie, możliwa uszkodzona końcówka?

__maciej__ 07 Lip 2006 22:39 2001 5
REKLAMA
  • #1 2800582
    __maciej__
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Kupiłem od nieznajomego radio za 100zł. Nie wiedział czy sprawde ale wziąłem. Wogóle się nie włączało. Nie potrafiłem dojść więc dałem do elektryka. NAprawił i działa ok. Zauważyłem, że przy dużej głośności(2/3 zakresu) lub duży bas to w głośnikach pierdziało, buczało i wszystko razem. Podejrzewam, że końcówka uszkodzona, ale po 2 godz zaczął się probem: gra se radio aż tu nagle znika głos. Wogóle do głośniaka żaden sygnał nie idzie. Co to może być? Może końcówka sie do końca popsuła. Czy to możliwe?

Dodam, że ja te radio mam od dzisiaj(po naprawie u elektryka).
  • REKLAMA
  • #2 2800645
    henx
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Cytat:
    Zauważyłem, że przy dużej głośności(2/3 zakresu) lub duży bas to w głośnikach pierdziało, buczało i wszystko razem. Podejrzewam, że końcówka uszkodzona, ale po 2 godz zaczął się probem: gra se radio aż tu nagle znika głos.

Mam pytanie ożyło, ile głośników (4?), jakie, wogóle jeśli się tylko wyłączyło to znaczy, że zadziało zabezpieczenie. Widzę lubisz słuchać przesterów, jeśli chcesz głośno słuchać załóż wzmacniacz, po co radio katujesz.
  • REKLAMA
  • #3 2800683
    __maciej__
    Poziom 18  
    Mam 4 głośniki. głośniki są pioneera 120W/4ohm. Ja tylko na próbę sprawdzić jaką epę daje te radio. Ja normalnie w samochodzie tylko słucham radia i to nie głośno. A te zabezpieczenie to gdzie może być? Bo radio się włacza, można grzebać w opcjach tylko wogóle nie wychodzi sygnał na głośniki. Tak jak bym wogóle ich nie miał podłaczonych.

Ps: Głośniki działają bo sprawdzałem na innym radiu,
  • REKLAMA
  • #4 2801106
    henx
    Poziom 20  
    Te zabezpieczenie jest w samym układzie "końcówki mocy" jak się nagrzeje lub jest zwarcie nastepuje wyłączenie wzmacniacza.
    Jeśli na innym podobnym radiu działa to może masz uszkodzony wzmacniacz. Sprawdź napięcia dochodzące do nóżki stby i mute, napięcie na wyjściach na głośniki oraz czy docierają sygnały do wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #5 2801372
    __maciej__
    Poziom 18  
    Czyli najprostrzym spospbem było by wymienić układ końcówki mocy? Podłaczyłem radio aby zobaczyc czy się coś poprawiło. Więc podłączyłem i tylko wyświetlacz działa, można grzebać w opcjach i w głośnikach nic nie słychać, a po 2 min radio się wyłączyło.
    Za każdym razem jak nacisnę na włącznik to tylko wszystko mrugnie i nic :( Czyli tak samo jak na początku co nie mogłem dojść do tego i dałem do elektryka. Więc może tu znajde rozwiązanie. Zabuliłem 50zł i nie chce jeszcze raz. Więc co może być? Nic nie wygląda na popsute(na pierwsze oko) nic nie śmierdzi. Może wiecie to co jest? Bezpiecznik na pewno nie bo jest dobry. Instalacja w samochodzie jest dobra bo teraz mam podłączone inne radio i gra od 5 lat
  • #6 2801970
    henx
    Poziom 20  
    wylutuj ten wzmacniacz i sprawdź wszystkie napięcia na płycie nie tylko przy wzmacniaczu
    P.S. poszukaj schematu
REKLAMA