logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie 7 monobloków: jedno trafo czy osobne dla każdego?

kufel_ 09 Lip 2006 00:25 1994 26
REKLAMA
  • #1 2803573
    kufel_
    Poziom 14  
    Witam

Przymierzam się do budowy wzmacniacza z 7 monobloków , pytanie moje jest konkretnie do zasilania tych wzmacniaczy , bo niejednokrotnie widziałem np. w projektach z ELEKTORA że każdy monoblok ma swoje trafo mostek i filtry , a ja chciałbym wiedzieć czy jest jakakolwiek różnica oprócz finansowej przy zastosowaniu pojedynczego trafa ,mostka i filtra dla wszystkich siedmiu ??
    mówiąc o pojedynczym zasilaniu to mam na myśli oczywiście odpowiednik siedmiu pojedynczych.

Za odpowiedzi z góry dziękuje.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2803631
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    terminus napisał:
    Stosując jeden zasilacz znacząco zwiększysz przesłuch między kanałami.
    No i wtedy to już nie będą "monobloki".

Pierdoły.... niczego nie zwiększasz. nie ma zadnego przesluchu pomiedzy kanalami kiedy zastosuje sie 1 trafo zamiast 7miu poza tym ze to juz troche przesada: nie dosc ze drozej wyjdzie to jeszcze wiecej miejsca bedzie to zajmowalo... oczywiscie mozesz zastosowac 1 trafo i bedą to dalej monobloki, nie bedzie ŻADNEGO przesluchu pomiedzy kanalami.... i bardzo jestem ciekaw jak wytlumaczysz swoją teze? ze niby przesluchy biorą sie z sieci? to dlaczego stosuje sie jedno trafo w amplitunerach do kina domowego?? fakt monobloki to nie bedą juz bo monoblok to caly wzmacniacz razem z trafem i zasilaczem, ale po cholere robic "monobloki"? tylko dla nazwy? bo zadnego innego sensu w tym nie widze
  • #4 2803642
    terminus
    Poziom 21  
    Ocena: 169
    @qscgu -Po pierwsze nie masz racji, a po drugie pomyśl zanim napiszesz: " mozesz zastosowac 1 trafo i bedą to dalej monobloki", a potem: "monobloki to nie bedą juz bo monoblok to caly wzmacniacz razem z trafem i zasilaczem".
    Właśnie celem budowy wzmacniaczy w formie monobloków jest m.in. całkowite wyeliminowanie przesłuchu.
    Pozdrawiam

PS. Jak czytam takie posty odechciewa mi się TU (na ELKĘ) zaglądać i pisać, bo po co...

@kufel_ -W przypadku 7-kanałowca do kina lub gier, nie ma sensu budowa monobloków. Buduje się je jako sprzęt b. wysokiej klasy (stereo).
  • #5 2804038
    qscgu
    Poziom 34  
    po pierwsze mam racje bo zadnego przesluchu nie ma pomiędzy kanałami w przypadku jednego trafa, bardzo prosty przykład: przełącz na winampie tylko jeden kanal i podlacz do wzmacniacza [jakiegos firmowego z 1 trafem wystarczy jakich technics lub nawet jakis chinczyk dobrze zrobiony] podłosnij tak az bedzie granica pomiedzy znieksztalceniami [czyli MAX bez przesteru] to nie uslyszysz drugiej kolumny.
    z tym zdaniem "mozesz zastosowac 1 trafo i bedą to dalej monobloki" to cos musialem pokrecic ale na koncu sprostowalem. monobloki bardzo zadko są uzywane glownie we wzmacniaczach lampowych, czasem do samochodu do subwoofera i gwarantuje ze nie uslyszysz roznicy pomiedzy jednym trafem a 7mioma.

"Właśnie celem budowy wzmacniaczy w formie monobloków jest m.in. całkowite wyeliminowanie przesłuchu. " glownym celem jest marnowanie pieniędzy bo na zwyklym chinczyku na kostce tda nie usyszysz przesluchu to po co marnowac pięniądze na oddzielne trafa... rownie dobrze stroic kolumne na 10hz... mozna ale po co tracic wytrzymalosc mocową skoro i tak tych czestotliwosci nie ma w muzyce a jesli juz są to ich sie nie uslyszy. jesli nie budujesz lampowców to nie ma zadnego sensu
  • #6 2804048
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Odnośnie przesłuchów jest to tylko teoria która niema pokrycia z rzeczywistością.
  • #7 2804496
    szczygi
    Poziom 12  
    Nie lepiej zastosowac jedno trafo w 7 symetrycznymi uzwojeniami oddzielonymi galwanicznie i dobrze je odfiltrowac?? co prawda koszt takiego rozwiazania jest troche wiekszy ale oszczednosc miejsca i o wiele mniejsza waga. Jesli chodzi o przesluchy to zgadzam sie z QSCGU ale nie dokonca jesli chodzi o kostki TDA!!
  • #8 2804647
    kufel_
    Poziom 14  
    ok , a jak sprawa by wygladała w przypadku , osobnych uzwojeń na trafie bo mi głównie chodzi o miejsce w obudowie ,oczywiście mostki i kondernsatory osobne dla każdego wzmacniacza ?

dodam może że jest to projekt z ELEKTORA Crescendo Millennium.
  • #9 2806253
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 132
    Tak sobie przypominam, że np. Krell 300KAV ma jedno trafo. A Alchemist Forsetti ma 2. Krell jest jakieś 4 razy mocniejszy i 6 razy droższy...

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • REKLAMA
  • #10 2806300
    mroova81
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Poprzez wspólne zasilanie powstaje podobno "pętla zera" zero jest łączone poprzez "minusy" zasilania i poprzez "minusy" inter-konektów. I tu podobno powstaje jakaś lipa dla którego robi się monobloki. Jak masz monobloki to jeżeli CD ma wtyczke z bolcem instaluje się wyłącznik ziemi, żeby pętla "zera" nie powstałą poprzez żółto-zielony przewód. Obwód zera nie może być zamknięty z obydwóch stron. Jest to teoria którą usłyszałem od kolegi który zajmuje się tym troszeczke bardziej niż ja. Czy trafna - nie wiem ale coś w tym jest...
  • #11 2806624
    kufel_
    Poziom 14  
    Tzn , ja wyobrażam sobie to tak ale nie wiem czy mam racje do końca , jak by było wspólne zasilanie dla kilku końcówek to masa łączy się w 2 miejscach , przy zasilaniu końcówek na płytce filtrów no i przy wyjściach np . karty muzycznej no i powstaje pętla (razy 7 w moim przypadku) .
    Mi się wydaje że przy zastosowaniu osobnych uzwojeń na pojedynczym transformatorze to problem by znikną całkowicie bo każda masa jest odizolowana galwanicznie , dlatego nie wiem jaki sens jest dawać osobne trafa.

Przy okazji pojawł się u mnie następny problem z regulacją głośności bo czytałem w jednym poście na forum , że w przypadku stosowania samych potencjometrów do regulacji głośności nie powinno się łączyć mas na nich .
    I tutaj mam pytanie jak to wygląda w przypadku stosowania elektronicznego sterowania np.PGA2310 gdzie masa jest wspólna dla obu kanałów ?
  • REKLAMA
  • #12 2806644
    qscgu
    Poziom 34  
    jezus nawet jesli bedzie wspolna masa to przeciez kanaly nie beda sie mieszac, nawet jak sa 2 trafa to ich mase łączy sie na obudowie zeby zbierała szumy z otoczenia.... zastosuj JEDNO trafo z JEDYNM SYMETRYCZNYM uzwojeniem i nie przejmuj sie zadnymi teoriami bez pokrycia... jakos drogie koncowki tranzystorowe tez maja jedno trafo i slychac cos pomiedzy kanalami? NIE. Pozatym trzeba wziasc jeszcze pod uwage ze bardzo czesto sygnal lewy i prawy jest prawie identyczny
  • #13 2808003
    kufel_
    Poziom 14  
    qscgu napisał:
    jezus nawet jesli bedzie wspolna masa to przeciez kanaly nie beda sie mieszac, nawet jak sa 2 trafa to ich mase łączy sie na obudowie zeby zbierała szumy z otoczenia.... zastosuj JEDNO trafo z JEDYNM SYMETRYCZNYM uzwojeniem i nie przejmuj sie zadnymi teoriami bez pokrycia... jakos drogie koncowki tranzystorowe tez maja jedno trafo i slychac cos pomiedzy kanalami? NIE. Pozatym trzeba wziasc jeszcze pod uwage ze bardzo czesto sygnal lewy i prawy jest prawie identyczny

dla mnie to lepiej jeżeli chodzi o koszt no i miejsce w obudowie , ja od samego początku chciałem zrobić pojedyncze zasilanie ale czytając kilka postów goście wspominali o rozaładzie mas w wzmacniaczu jak i w przedwzmacniaczu,że to odgrywa dużą role , dlatego stad ten post i moje wątpliwości
  • #14 2808057
    qscgu
    Poziom 34  
    pewnie... rozumiem audiofilie... czesciowo... ale nie potrafie zrozumiec marnowania pieniędzy... chyba wiadomo o co chodzi, wiec smialo zastosuj 1 trafo i 1 uzwojenie
  • #15 2808851
    mroova81
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    kufel_ dokładnie o to mi chodziło z tymi masami. Jeżeli są profesjonalne moonobloki to nawet nóżki muszą być ceramiczne, żeby obwodu nie zamknąć. Jest tylko jedno ale... Jakby Twoje końcówki były firmy mark levison nr33 to taka zabawa mogłaby mieć sens. qscgu ma racje: nie ma co przesadzać, pętla zera na pewno nie jest najsłabszym ogniwem Twojego sprzętu. Wspólne zasilanie zwiększa przesłuchy między kanałami, wspólny tylko transformator nawet z osobnymi uzwojeniami niby też, ale spokojnie możemy to pominąć! Jedyny argument w tej sytuacji przemawiający za odzielnym zasilaniem to oddzielne chasis dla każdego i względy estetyczne. Nie ma co przesadzać bo będziemy mieli przerost formy nad treścią. Co do regulacji głośności to nie za bardzo się orientuje :(
  • #16 2811173
    kufel_
    Poziom 14  
    witam
    najwidoczniej wszystkich wprowadziłem w błąd pisząc zasilanie monobloków
    za co przepraszam , bo mi nie chodziło o kompletnie osobne końcówki i to napewno nie w osobnych obudowach , moją ideą było zbudowanie wzmacniacza razy 7 plus regulacja głośności bez żadnych bajerów bo wszystko mam w karcie dzwiękowej.
    Przed napisaniem tego postu czytałem kilka postów jak już wcześniej pisałem zresztą, że rozkład masy ma jakiś decydujący wpływ na całokształt konstrukcji dlatego chciałem wiedzieć jak konkretnie miał by się do tego co ja chce zrobić .
    Robiłem już kilka wzmacniaczy i na kostkach Tda i na elementach dyskretnych nawet jeden na układzie TRIPATH'A t klasie T , ale to były konstrukcje nie dla mnie tylko dla znajomych i nie zagłębiałem się w takie szczegóły jak prowadzenie masy , jednak jak coś się robi dla siebie to szuka się dziury w całym przynajmniej ja tak mam :D i poprostu chce to zrobić dobrze, tak dobrze że jak popatrze za jakieś 5 lat na ten wzmacniacz to stwierdze że nadal bym nic w nim nie zmienił .
    Myśle ze teraz każdy wie o co mi chodzi.

Pozdrawiam.
  • #17 2813578
    Altium
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Odzielne zasilanie stosuje sie uzyskania maksymalnej mocy z koncowki, przy czy nie wazne czy jeden kanal jest wysterowany czy wszystkie, czesto sie podaje ze amplitunery maja po 150 wat na kanal, tak ale tylko gdy jeden jest wysterowany, gdy graja wszystkie moc spada do 40 wat. Fakt autentyczny. Jednak w amplitunerach nie ma to takiego duzego znaczenia gdyz zadko kiedy wystepuje sygnal maksymalny na wszystkich kanalach jednoczesnie.
    Jednak w stereo ma to znaczenie, przy jednym kanale wyzsze jest napiecie na kondach filtrujacych, przy dwoch jest ono nizsze, latwo to sprawdzic, skrecic balans na jeden kanal i widac i slychac ze kanal ma wiecej mocy.
    Jesli chodzi o przesluch miedzy kanalami to predzej bedzie od wspolnych potencjometrow i drog sygnalow niz zasilania.
    Pozdrawiam
  • #18 2813706
    qscgu
    Poziom 34  
    z tymi amplitunerami to nie jest tak do konca. Popatrzmy... moc jest zalezna od napięcia, i jesli zasilacz amplitunera mialby napienicie wystarczające na 150W na kanal czyli +/-55V a samo trafo mialo by 200W to owszem inne koncowki przypuscmy ze jest ich 5 spadlaby moc do tych 30W na kanal ale jesli producenci by tak robili w swoich amplitunerach to straciliby zaufanie a na dodatek trzeba pamietac ze trafa potrafią pracowac nawet na 150% wydajnosci co oczywiscie skutkuje nagrzewaniem trafa... i w takim przypadku bardzo latwo bylo by spalic trafo
  • #19 2813731
    Altium
    Poziom 12  
    Sprostuje iz mam tu na mysli najgorszy przypadek, czyli 7 kanalow i budzetowy amplituner. Zdazaja sie takie przypadki, ale nie u wszystkich. HarmanKardon ma pozadne zasilacze, a u konkurecji to tak roznie.
    Pozdrawiam
  • #20 2813805
    qscgu
    Poziom 34  
    no chyba ze chinczyk za 10zl z bazaru... tylko nie wiem czy takie cos mozna nazwac amplitunerem
  • REKLAMA
  • #21 2814039
    Altium
    Poziom 12  
    Pisząc budzetowe mialem na mysli te z przedzialu okolo 2 tysiecy, jak wiadomo 90% amplitunerow jest produkowana w chinach w jednym zakladzie wiec wiekszosc ma raczej slabe zasilacze.
  • #22 2814434
    qscgu
    Poziom 34  
    ahahaha dobre sobie. "te z przedzialu okolo 2 tysiecy"
    otoz kolego te z przedzialu 2 tysiecy maja trafo 0,5KVA i pracują w klasie A a rzeczywistej mocy mają moze 5x40W... sa tez takie ktore maja 5x100W i pracują w klasie AB a trafo maja moze 700VA...

i napewno nie sa produkowane w tej samej fabryce... np. oryginalne sony sa made in Japan... wiesz chiny i japonia to inne kraje
  • #23 2814568
    Altium
    Poziom 12  
    Widze ze mam przyjemnosc ze specjalista z dziedziny amplitunerow klasy A prosto z Japoni. Chyle czoło:)
  • #24 2814776
    qscgu
    Poziom 34  
    najdrozszy amplituner jaki znalazlem na allegro kosztuje 7kzl wiec wbrew pozorom 2kzl to nie jest budrzetowy amplituner. stary soundwave jaki mam juz od 7 lat byl wyprodukowany w niemczech. niecieszące sie slawą technicsy byly produkowane w japoni, niemczech i stanach zjednoczonych... nie wiem jak obecnie ale mozna bylo dostac wersje amerykanska itd. aiwa jest chyba tylko w chinach produkowana. osobiscie rozbieralem jakiegos denona... cholera wie jaki to byl ale dostalem go "uszkodzonego" wystarczylo wymienic bezpiecznik, transformator mial 500Watowy, naprawde spory napiecie mierzone +/-45V po filtracji modelu nie pamietam ale nie byl jakis nowy co sugerowaloby ze jest w stanie oddac 100W 4R, dosc dawno temu to bylo wiec nie pamietam dokladnie na czym byl czy to byly koncowki mocy czy tranzystory... oczywiscie made not in china :D
  • #25 2814834
    Altium
    Poziom 12  
    Piszac o chinach nie wymyslilem sam sobie tego, po prostu takie firmy jak yamaha, denon czy nie wiem co jeszcze, daja projekt, a taki zaklad produkuje sprzet wedlug projektu. Najdrozsze amplitunery kosztuja po 20kzł, wiec cala masa sprzetu sklepowego jest wedlug mnie sprzetem budzetowym. Wypowiedz na temat mocy oparlem na testach z czasopisma Audio, gdzie redakcja mierzy wszystkie kanały i pomiary są opisane. A czysta klasa A ma sprawnosc ponizej 10% i nikt nie produkuje amplitunerow w tej klasie. Wzmacniacze sie zdazaja, mam na mysli Pass Laboratories, ale cena jest z kosmosu.
    Sam osobiscie mam jednorocznego Denona i obejzalem jego zasilanie, bez rewelacji, ale gra dosyc glosno.
    Pozdrawiam
    Adam
  • Pomocny post
    #26 2815140
    qscgu
    Poziom 34  
    glosno bedzie grac i 10W jak podlaczysz do niego efektywne kolumny... a 20kzl za amplituner? to juz chyba szaleństwo... samemu mozna lepszy zlozyc za mniej pieniedzy
  • #27 2815512
    Altium
    Poziom 12  
    Racja, zagra glosno 10 wat przy wysokim SPL kolumny. A 20 kilo za ampa, faktycznie szalenstwo, ale ludzie kupuja, moj kolega ma takiego Denona AX1 czy jakos tak, zaplacil 19kilo, GRUBA PRZESADA.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania wzmacniaczy z 7 monobloków – czy lepiej zastosować jedno duże trafo z odpowiednio dobranymi uzwojeniami i filtrami, czy osobne transformatory i zasilacze dla każdego kanału. Wiele opinii wskazuje, że stosowanie jednego transformatora nie powoduje przesłuchów między kanałami, a monoblok to wzmacniacz z własnym zasilaniem i obudową, więc użycie jednego trafa technicznie eliminuje monobloki. Wspólne zasilanie może powodować powstawanie pętli masy (pętla zera), co jest teoretycznym problemem, ale w praktyce nie jest to znaczące przy odpowiednim filtrowaniu i separacji mas. Propozycją kompromisową jest użycie jednego transformatora z osobnymi galwanicznie uzwojeniami dla każdego kanału, co zmniejsza ryzyko pętli mas i oszczędza miejsce. Dyskutowano także o wpływie zasilania na moc wzmacniaczy i przesłuchy, podkreślając, że większy wpływ mają układy regulacji głośności i ścieżki sygnałowe niż samo zasilanie. Wzmiankowano projekt Crescendo Millennium z ELEKTORA jako przykład. Wątek poruszał także kwestie praktyczne dotyczące mas i regulacji głośności, zwłaszcza przy użyciu układów elektronicznych jak PGA2310. W dyskusji pojawiły się przykłady profesjonalnych wzmacniaczy i amplitunerów, takich jak Krell 300KAV (jedno trafo), Alchemist Forsetti (dwa trafo), HarmanKardon oraz Denon, a także uwagi o produkcji sprzętu w Chinach i Japonii. Podsumowując, zastosowanie jednego transformatora z odpowiednią konstrukcją uzwojeń i filtrów jest praktyczne, oszczędza miejsce i koszty, a różnice w przesłuchach są minimalne lub nieistotne w typowych zastosowaniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA