logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Detekcja wyładowań atmosferycznych ...!!! BURZA!!!

vvarrior 17 Cze 2003 23:57 7923 10
REKLAMA
  • #1 253793
    vvarrior
    Poziom 11  
    Od pewnego czasu staram sie rozgryzc problem dotyczacy detekcji wyladowan atmosferycznych.W ktoryms programie na Discovery pokazywne bylo przenosne urzadzenie wskazujace odleglosc wyladowania.Po wielu godzinach spedzonch na lekturze teorii zaklocen doszedlem do wniosku ze musi byc to urzadzenie bedace odbiornikiem radiowym pracujacym w zakresie fal srednich(ok.500kHz).Rozbebeszylem odbiorniczek radiowy, napisalem procedurke tworzaca z komputera cos w stylu oscyloskopu z pamiecia i ... :oops: utknalem w martwym punkcie.Generalnie doszedlem do wniosku ze odleglosc wyladowania nie jest scisle zwiazana z amplituda sygnalu ani innym widocznym na pierwszy rzut oka parametrem.Czy ktoś posiada informacje na temat charakterystyk wyladowania atmosferycznego?E.w. schematy badz opisy gotowych rozwiazan tego problemu. Efekty dzialania rozbudowanego systemu detekcji mozna ogladac na stronie IMGW badz na mojej www.abstract.w.pl w dziale ZDJECIA SAT. Pozdrawiam.B.Franklin
  • REKLAMA
  • #2 253809
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6462
    Jedyne co mi przychodzi na myśl to określanie odległości na podstawie czasowego odstępu od błysku lub pojawienia się fali EM do dźwięku uderzenia pioruna z uwzględnieniem prędkości dźwięku i fali świetlnej/elektromagnetycznej.
  • REKLAMA
  • #3 253818
    vvarrior
    Poziom 11  
    IMGW realizuje to na zasadzie kilku stacji pomiarowych na terenie kraju zbudowanych na bazie anten kierunkowych na pasmo UKF/VHF oraz anten na fale prawdopodobnie srenie. Na falach srednich system wykrywa sam fakt wyladowanie a anteny na wysokim pasmie namierzaja odleglosc mierzac poziom zaklocenia w poszczegolnych stacjach.Tylko to jest raczej rozbudowany system.Wystarczy jednak w ktorejkolwiek wyszukiwarce swiatowej wpisac "STORM DETECTOR" i pojawia sie cala gama ofert firm sprzedajacych takie urzadzenia w wersji "kieszonkowej". Jednak cena jest zaporowa...a nawet jesli nie to o ile mniej zabawy by bylo kupujac a nie budujac takie urzadzenie.
  • REKLAMA
  • #4 253828
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    Cześć !

Proponuję eksperymenty z urządzeniem o nazwie koherer ( poszukaj w GOOGLE ) . Daje się to przyłączyć do kompa. Do obserwacji i analizy proponuję jakieś programy do odbioru VLF. Nadają się one do tego celu znakomicie. Gdybyś był zainteresowany tematem VLF , to mogę podesłać trochę info na ten temat . Mam też trochę programów do odbioru VLF ( bawiłem się w to kiedyś :D )
  • #5 254608
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    ostatnio przeglądałem archiwum EP i znalazłem jakis miniprojekt. Taki mały odbiorniczek radiowy na pasmo chyba 300kHz z diodą i buzerem na wyjsciu- ponoć sie to wlączało przy uderzeniu pioruna. Co do pomiaru odległosci, czy miejsca uderzenia to myslem też nad tym kiedyś>doszłem do wniosku że tzreba by przybajmniej dwa kompy rozstawione w jakiejś tam odległosci od siebie. każdy mierzył by czas od błysku do grzmotu i rysował by powiekszajacy sie okreg na mapce terenu. No i tak mi sie wydaje ze wtedy mielibyśmy dwa mozliwe miejsca w które uderzył piorun (na przecieciu sie okregów)--- dobrze wykabinowałem?? :)
  • #6 254625
    MoMir
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam.
    Czy możesz więcej szczegułów na ten temat , może jakis schemat i opis
    bo ja nie posiadam EP. A temat bardzo mnie interesuje.
    Pytanie i prośba do bolka. Proszę.
  • #7 254725
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    Wystarczy żeby urządzenie zanotowało błysk (foto) i grzmot (mikrofon) a resztę wyliczy prosty kalkulatorek.
  • REKLAMA
  • #8 254896
    vvarrior
    Poziom 11  
    Dziękuję za dotychczasowe zainteresowanie tematem i podpowiedzi.Także myślałem o zoragnizowaniu pomiaru w kilku punktach i przesyłanie informacji o wyładowaniu między komputerami. Problem dotyczy jednak samej detekcji i odróżnienia pośród strzałów, trzasków i innych syknięć 8O tego właściwego impulsu/przebiegu. Pozwalam sobie zamieścić w załączniku programik mojego autorstwa w QBASICU (to ten stary od dos 6.22) odczytujący dane z kary dźwiękowej i wyświetlający je na wykresie...ot taki oscyloskopik. Dodatkowo program wyposażony jest pewnego rodzaju filtry, interpretacje dźwiękową przebiegów oraz TIMER do pomiaru czasu odległości od błysku do grzmotu i podający odległość w metrach.Można także podać kierunek w którym miało miejsce wyładowanie i obserwować przemieszczanie się burzy.Może przy odrobinie czasu ktoś zaobserwuje zależności oraz kształ przebiegu w czasie wyładowania."Nasłuch" burzy probponuje na falach średnich na jakiejś wolnej częstotliwości. :twisted: ABY ODCZYTAĆ PLIK W QBASICU TRZEBA ZMIENIĆ ROZSZEŻENIE ZAŁĄCZNIKA Z TH2.TXT NA TH2.BAS.
    Załączniki:
    • TH2.txt (7.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 255027
    ANTEQ
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    sadze ze z dzwiekiem nie bylo by problemu ale z blyskiem bywa roznie roznie z jasnoscia itp a np w sylwka to by byla pewnie burza:)pewniejsze chyba jest wlasnie wykrywanie fal elektromagnetycznych emitowanych przy wyladowaniu w polaczeniu z antenami kierunkowymi moze dac niezle wyniki.
    a to artykul z ep:
    Załączniki:
    • wykrywacz wył.rar (572.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2562043
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    NAJBARDZIEJ POZYTECZNE JEST NAJPROSTSZE RADYJKO TRANZYSTOROWE - na fale DLUGIE- Teraz sa minisluchawki-i mozna
    nie halasowac w lesie -a cos uslyszec -glownie trzaski bliskiej lub dalekiej burzy .Bliska -30km w radiu- a jeszcze blizsza burza ,to beda blyski.Na szczescie sa moze jeszcze chinskie mini odb. /na fale srednie/- ale srednie fale tez moga byc- ostatecznie nie ma potrzeby sluchania
    tego co sie dzieje na calej KULCE o nazwie ZIEMIA.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu detekcji wyładowań atmosferycznych i określania ich odległości. Wskazano, że pomiar odległości może być realizowany na podstawie różnicy czasu między błyskiem a grzmotem, wykorzystując prędkość dźwięku i fal elektromagnetycznych. Systemy profesjonalne, takie jak te stosowane przez IMGW, wykorzystują sieć stacji pomiarowych z antenami kierunkowymi na pasma UKF/VHF oraz fale średnie do wykrywania i lokalizacji wyładowań. Proste urządzenia przenośne działają na falach średnich (około 300-500 kHz) i wykrywają zakłócenia radiowe generowane przez wyładowania. Proponowano eksperymenty z kohererem oraz odbiornikami VLF do analizy sygnałów. Wskazano, że do precyzyjnej lokalizacji potrzebne są co najmniej dwie stacje pomiarowe synchronizujące pomiary czasu. Autor opracował program w QBASIC do analizy sygnałów z karty dźwiękowej, umożliwiający wizualizację i pomiar czasu od błysku do grzmotu oraz filtrowanie zakłóceń. Wskazano również na dostępność komercyjnych detektorów burz („storm detector”) w wersjach kieszonkowych, choć ich cena jest wysoka. Proste tranzystorowe radia na fale długie lub średnie mogą służyć do nasłuchu zakłóceń wywołanych przez burze. Podano link do anglojęzycznego projektu wykrywacza burzy z wieloma opcjami. Podsumowując, detekcja wyładowań atmosferycznych opiera się na odbiorze fal elektromagnetycznych w zakresie fal średnich i VLF, pomiarze czasu między błyskiem a grzmotem oraz wykorzystaniu anten kierunkowych i sieci pomiarowych do lokalizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA