logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-B2911K – zielony ekran, brak dźwięku, nieregularne miganie diody standby

fafik3 10 Lip 2006 14:00 1767 8
REKLAMA
  • #1 2807320
    fafik3
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam.trafił mi się telewizorek j/w.ale mam problem z uruchomieniem tzn.odpala sie po ok 10sek.ale tylko na zielono i bez fonji,po av jest tylko fonia.zasilania sprawdziłem tylko te które są opisane na płycie głównej i są ok.w momęcie kiedy podkręcam szybko sietkę robi się różowy.a jeśli chodzi o sygnalizację diodami,to niema żadnego cyklu wyświetleń tylko szybkie i nierównomierne miganie diody standby.z taką opcją się jeszcze nie spodkałem.przelutowałem moduł p.cz, i głowice w.cz.niemam pomysłu na niego bo i tak już nad nim spędziłem trochę czasu.wydaje mi się żę procek nie wytrzymał tępa,ale to tylko moja sugestja.czy ktoś już miał podobny przypadek?prośba o jakąś podpowiedz.z góry dzięki za info.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2807459
    coolfoot
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam
    Uszkodzony kineskop :(
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 2807532
    fafik3
    Poziom 11  
    dzieki za info,ale czy przy uszkodzeniu kinola fonja powinna być po p.cz.czhyba że procek odcina,ale nie było by chyba potrzeby zabezpieczać modułu p.cz przed uszkodzeniem kinola.wydaj mi się bez sensu.dzięki za zaineresowanie,czy ktoś potwierdzi tą tezę o kinolu?dzięki za zainteresowanie.
  • #4 2807539
    coolfoot
    Poziom 15  
    Czy kinol to A59JWC61X ?
  • #5 2807581
    fafik3
    Poziom 11  
    sory ale skręciłem sprzęta i niemogę go narazie rozkręcić,ale po ok.20tej sprawdze.dzięki wogule za zainteresowanie.ale mierdzi mnie fonja.
  • REKLAMA
  • #6 2807626
    coolfoot
    Poziom 15  
    Ten kinol co podałem , to jest w 25 cali .
    chassis : AE2
    Na PK zwiększ R743=27k(ogr. Ik) do ok. 60k aby procesor wizji puścił obraz i będziesz miał obraz z przewagą czerwonego .
  • REKLAMA
  • #7 2808748
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    dobra "pukawka" i z parę miesięcy jeszcze popracuje albo i nie - to loteria aktywacja kinolka, raz sie uda i będzie pracował i z rok, innym razem pare miesiecy, znam przypadki z autopsji że już dwa lata pracują po aktywacji i to modele z różnego okresu, starsze i te nowsze które kończą się o wiele wcześniej, pozdrawiam
  • #8 2826672
    coolfoot
    Poziom 15  
    @fafik3
    ... i co w końcu wybadałeś ?
  • #9 3573033
    fafik3
    Poziom 11  
    witam.dzięuje wszystkim za zainteresowanie tematem.problem z głowy strzeliłem kinol i narazie śmiga somsiadka jest zadowolona,warto było hi,hi.pozdrawiam.
    temat zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony KV-B2911K uruchamia się z opóźnieniem około 10 sekund, wyświetlając jedynie zielony ekran bez dźwięku, natomiast po przełączeniu na AV jest tylko dźwięk. Zasilanie na płycie głównej jest prawidłowe. Miganie diody standby jest nieregularne i szybkie, bez standardowego cyklu. Po podkręceniu siatki obraz robi się różowy. Przelutowano moduł p.cz. oraz głowicę w.cz., jednak problem pozostał. Podejrzewano uszkodzenie kineskopu (kinola), co potwierdzono jako przyczynę problemu. Wskazano, że uszkodzony kineskop może powodować brak obrazu i nieregularne miganie diody. Zalecano zwiększenie rezystora R743 z 27k do około 60k w celu aktywacji procesora wizji i uzyskania obrazu z przewagą czerwonego koloru. Po wymianie kineskopu telewizor działa poprawnie, co potwierdził użytkownik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA