logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwrotnica dwudrożna: różne wartości kondensatorów i cewek w programach

mezcook 10 Lip 2006 19:11 960 3
REKLAMA
  • #1 2808225
    mezcook
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Za kilka dni zabieram się do budowy mojej pierwszej kolumny. Oparta będzie na głośnikach Tonsila - niskotonowym GDN 13/50/1, 8 ohm , oraz wysokotonowym GDWK 7/50/19,8 ohm . Mam problem ponieważ używając programu x-over oraz kalkulatorze ze strony http://slave.e-edukacja.pl/~drzepsuj/hiend/xover/projp/projp.htm otrzymuje inne wartości pojemności kondensatorów , oraz indukcyjności cewek...
    Konfguracja :
    częstotliwość podziału : 2000 hz
    metoda Butterworth Drugi rząd -12db na oktawę.
    imp wysokotonowca 8 Ohm
    rezystancja cewki wysokotonowca 6,3 Ohm
    imp niskotonowca 8 Ohm
    rezystancja cewki niskotonowca 6,6 Ohm
  • REKLAMA
  • #2 2808264
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6156
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Własne Konstrukcje DIY
  • REKLAMA
  • #3 2808270
    gwarych
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Piszesz niskotonowy i wysokotonowy - nie wiem czy wystarczy ich charakterystyk na tony średnie. Jeśli pierwsza kolumna i dwa głośniki to warto by zwyczajnie może zapodać niskośredni jakiś plus ten wysoki - podłączony poprzez kondensator poprostu :D bez kombinowania ze zwrotnicami...
    Co do programu to sprawdź co liczysz i porównujesz, czy trójdrożne, czy dwudrożne...

Ale uwaga w tym temacie to ja guru nie jestem więc mogę się mylić :D

Powodzonka...
  • #4 2808716
    mezcook
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    w przyszłości wstawie tam średniaka gdm 12/60/2 8 ohm ... chyba wykumałem błąd ... mianowicie: trzeba podstawić rezystancję cewki głośnika... ale nie kumam jednego ... na tej stronce jest podane że trzeba wstawić impedancję cewki mierzoną prądem stałym ... czy to oznacza właśnie rezystnancję ?
REKLAMA