logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez - brak impulsu na rozrusznik przy włączonych światłach na gorącym silniku

Tooold 11 Lip 2006 06:21 1674 17
REKLAMA
  • #1 2809432
    Tooold
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Czy ktoś może mi wyjasnić takie ciekawe zjawisko - samochód gorący . Po przekręceniu kluczyka (światła włączone bo zawsze tak jeżdżę) brak impulsu na rozrusznik, po wyłączeniu świateł jest sygnał na rozrusznik i auto odpala.
    Dodam,że na zimnym aucie nie ma tego problemu.
  • REKLAMA
  • #2 2809713
    Witia10
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam
    Moim zdaniem to zjawisko (fizyka), od temperatury materiał się rozszerza, w związku z czym rozrusznik potrzebuje więcej "prądu" aby odpalić. Często w takich przypadkach pomaga przeczyszczenie rozrusznika. a skoro już i tak jest na zewnątrz to warto wymienić tulejki i obejrzeć szczotki.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 2809886
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2102
    brak impulsu czyli włącza ci wyłącznik elektromagnetyczny czy nie jak tak to wymień tulejki[/quote]
  • REKLAMA
  • #4 2809913
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    A odpalac jednak zdrowiej bez swiatel - ciagna troche pradu, a rozrusznik potrzebuje bardzo duzo, wiec nie ma co jeszcze aku obciazac bardziej.
  • #5 2810603
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam.Jaki to model i ktory rok autka?
  • REKLAMA
  • #6 2810942
    andrzej1982
    Poziom 18  
    Ocena: 86
    A czy przypadkiem w polonezach nie wyłaczają sie same światła podczas rozruchu?
  • #7 2811226
    Tooold
    Poziom 11  
    Albercik 321 napisał:
    Witam.Jaki to model i ktory rok autka?

1,6 GLI na jednopunktowym Abimeksie 1996 rok - dziś zrobiłem doświadczenie i na przekręconym kluczyku (cisza) wyłączyłem światła - zagdakał ;-)
    mnie to nie boli , ale ciekawi raczej ...
  • #8 2812238
    Nik xxl
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam Jeśli rozrusznik i cała reszta czyli kostka stacyjki oraz połączenia styków elektrycznych są w porządku to powoli aku Ci sie kończy albo masz za małą pojemność.Pozdrawiam.
  • #9 2812932
    Witia10
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam ponownie.
    Panowie nie doczytali iż usterka jest wyłącznie przy gorącym silniku? Ja nie jestem nieomylny, lecz pojemność aku zaraz po zgaszeniu silnika jest wyższa niż po wystygnięciu auta.
  • #10 2812962
    goldwinger
    Witia10 napisał:
    Witam ponownie.
    Panowie nie doczytali iż usterka jest wyłącznie przy gorącym silniku? Ja nie jestem nieomylny, lecz pojemność aku zaraz po zgaszeniu silnika jest wyższa niż po wystygnięciu auta.

a możesz wytłumaczyć jak to jest możliwe, co tu ma za znaczenie zgaszenie silnika do pojemności akumulatora jakoś nie bardzo wiem jak to jest możliwe zwiększenie pojemności. Rozumiem zwiększenie napięcia po zgaszeniu a przed uruchomieniem w końcu alternator ładuje.
  • #11 2813064
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Sprawdz dokladnie mase na akumulatorze oraz mase przy swiatelkach.Ale najwazniejsza jest ta przy akumulatorze.
  • #12 3286661
    rumcajsy
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    A może ktoś go przerobił w ten sposób, żeby oszczędzić trochę akumulator.
    Napisz jeszcze czy przy próbie rozruchu na światłach przygasa ci podświetlenie zegarów.
  • #13 3288686
    piotriix
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    masa albo wtyczka przy elektrowylaczniku w rozruszniku
  • #14 3289638
    orionbenny
    Poziom 14  
    Ocena: 52
    goldwinger napisał:

a możesz wytłumaczyć jak to jest możliwe, co tu ma za znaczenie zgaszenie silnika do pojemności akumulatora jakoś nie bardzo wiem jak to jest możliwe zwiększenie pojemności. Rozumiem zwiększenie napięcia po zgaszeniu a przed uruchomieniem w końcu alternator ładuje.

Pojemność akumulatora to w praktyce nie to, co jest napisane na obudowie, ale w dużym uproszczeniu faktyczny stan naładowania w danej chwili.
    W tym wypadku aku ma większą pojemność niż po dłuższym postoju, to znaczy może dostarczyć więcej prądu w danej określonej jednostce czasu.
    Z biegiem lat faktyczna pojemność zmniejsza się w odniesieniu do nominalnej.
    To tak w dużym skrócie
  • #15 3290590
    Tooold
    Poziom 11  
    piotriix napisał:
    masa albo wtyczka przy elektrowylaczniku w rozruszniku

czyli mam jechać do elektryka ????
  • #17 3290676
    goldwinger
    orionbenny masz rację ale jaka to różnica w pojemności jeżeli jest to duża różnica czyli aku np. po 2 dniach już nie trzyma to szrot i tyle
  • #18 3332813
    Tooold
    Poziom 11  
    sprawa zakończyła sie na środku ulicy - rozrusznik umarł ;-)
    po rozebraniu okazało się ,że automat stoi dęba

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Polonez 1,6 GLI z 1996 roku pojawia się problem z brakiem impulsu na rozrusznik przy włączonych światłach na gorącym silniku. Po wyłączeniu świateł rozruch następuje prawidłowo. Problem nie występuje na zimnym silniku. Przyczyną może być rozszerzanie się materiałów rozrusznika pod wpływem temperatury, co zwiększa zapotrzebowanie na prąd i powoduje brak impulsu. Zalecane jest przeczyszczenie rozrusznika, wymiana tulejek i szczotek oraz sprawdzenie kostki stacyjki i połączeń elektrycznych, zwłaszcza masy przy akumulatorze i elektrowyłączniku rozrusznika. Wskazywano również na możliwość uszkodzenia automatu rozrusznika, co potwierdziło się po rozebraniu – automat był niesprawny. Dodatkowo zwrócono uwagę, że rozruch z włączonymi światłami obciąża akumulator, co może wpływać na problem. Warto także sprawdzić, czy w Polonezach nie ma funkcji automatycznego wyłączania świateł podczas rozruchu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA