logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tanie głośniki DIY do wzmacniacza 25W – od czego zacząć?

michal512 11 Lip 2006 13:05 1278 8
REKLAMA
  • #1 2810241
    michal512
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Chciałbym zbudować głosniki do wzmacniacza 25w. Nigdy wczesniej tego nie robiłem i nie wiem ja sie do twgo zabrać. Chce to zrobic dobrze ale tanim kosztem :D Nie mam o tym żadnego pojęcia wiec prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2810583
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Kolumny to ciężka sprawa ale dla chcącego?! Kolumny po pierwsze jakie mają byc z otworeb BR tzw. bass-reflex, zamknięte czy inne?Jaka ma byc kolumna 2, 3 drożna? Oczywiście wzrastają koszty bo głośniki, zwrotnica.

Pozdroo
  • #3 2810673
    michal512
    Poziom 14  
    To ma byc raczej dwudrożna kolumna głównie do słuchania hardrocka :D

Dodano po 1 [minuty]:

Nie wiem jakie będą najlepsze.

Dodano po 9 [minuty]:

wydaje mi sie że zamknięta będzie łatwiejsza w budowie :D
  • REKLAMA
  • #4 2810792
    DJKompot
    Poziom 26  
    Zdecydowanie lepsze dwudrożne są z wylotami BR. ile chcesz tych wylotów? Jakie masz finanse? Jakie głośniki zamierzasz kupic ?Pamiętaj do dwu drożnych masz nie tylko głośniki obudowe i zwrotnice! Do tego jeszcze br plastikowe lub z PCV, wata, wkęty albo klej,silikon noi trzeba ładnie wykonac.Dla takiej małej mocy wystarczy kupic małe kolumienki.Ale jeśli masz finanse to możesz ale musisz się starac aby tandety nie zrobic!
    Co do głośników proponowałbym niskotonowy ok. 20w i gwizdek jakieś 5-6w. Znajdz jakieś głośniki na taką moc to powiem czy to wart.Tanie to masz stx ale takich małych mocy chyba nie mają.Masz tonsile i inne.

Pozdroo
  • REKLAMA
  • #5 2810801
    michal512
    Poziom 14  
    ile może wyniesc budowa takich kolumienek??
    co to za wata??

Dodano po 2 [minuty]:

moze lepiej opłaca sie jednak kupić :|
  • #6 2810940
    DJKompot
    Poziom 26  
    włąśnie że opłaca się ale jeśli robisz sam musisz zadbac o estetykę, dobrą zwrotnicę która będzie oddawac dzwięk, a także trzeba obliczyc obudowę!Od tego jest program taki jak WinISD.Wata jest poto aby wygłuszyc środek tak aby obudowa przy pełnej mocy nie tańczyła i żeby leprzy był dźwięk.Dźwięk z tyłu głośnika powinien przeważnie byc dobrze wytłumiony.

Pozdroo

P.S kolumienki tanie możesz kupic na jakiejś giełdzie elektronicznej lub w komisie.
  • REKLAMA
  • #7 2810998
    michal512
    Poziom 14  
    acha ale czy dobrą zwrotnice da sie kupić w sklepie czy trzeba samemu zrobić??
  • #8 2811274
    DJKompot
    Poziom 26  
    zwrotnice można kupic i zrobic ale musisz ją dopasowac do parametrów i mocy głośnika bo tak to odsłuch będzie kiepski!

Pozdroo
  • #9 2812827
    michal512
    Poziom 14  
    acha dzieki :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy tanich, dwudrożnych kolumn głośnikowych do wzmacniacza o mocy 25W, głównie do słuchania hardrocka. Zalecane są kolumny z obudową typu bass-reflex (BR) z jednym lub dwoma wylotami, które oferują lepsze parametry akustyczne niż obudowy zamknięte, choć te ostatnie są prostsze w wykonaniu. Do budowy potrzebne są odpowiednio dobrane głośniki niskotonowe o mocy około 20W oraz wysokotonowe (gwizdek) o mocy 5-6W, a także zwrotnica dostosowana do parametrów i mocy głośników. Zwrotnice można kupić gotowe lub wykonać samodzielnie, jednak muszą być precyzyjnie dopasowane, aby zapewnić dobrą jakość dźwięku. Obudowa powinna być starannie zaprojektowana i obliczona, np. za pomocą programu WinISD. Wnętrze kolumny należy wyłożyć materiałem tłumiącym (wata akustyczna) w celu poprawy jakości dźwięku i eliminacji rezonansów. Koszty budowy zależą od jakości użytych komponentów, a tanie kolumny można również kupić na giełdach elektronicznych lub komisach. Estetyka wykonania i dokładność montażu mają duże znaczenie dla końcowego efektu dźwiękowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA