logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć simlock z Panasonic GD92 przy użyciu Multibox i JTAG?

szatz 11 Lip 2006 14:16 2082 17
REKLAMA
  • #1 2810414
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam . Dziwny problem. Mam sprzęt do tego ale nie mam softu ( na stronie Multiboxa nie ma softu pod GD92). Problem jest z simlockiem - ktoś próbował innym programem i zablokował eprom. Łącze się przez JTAGA i jedno co mogę zrobić to zrobić backapa. Nie mam softu by wgrać z niezablokowanym epromem . Telefon jest żywy i działa w ERZE ale nie można z niego ściągnąć locka . Prosze o rade bardziej wprawionych w obsłudze tego boxa.

Znalazłem coś do MultiBoxa na ich serwerze ale niestety są to tylko dwa pliki pod JTAGA ale to niestety nie pomaga by usunąć locka. Komunikacje mam tylko pod JTAGiem a brak pod UNI ( gniazdo w telefonie oczywiście sprawdziłem )
  • REKLAMA
  • #2 2819680
    djn
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    zloz sobie mini klipa i wszystkie wersje GD52/92/93 w pare sek odblokujesz:) koszt naprawde niewielki, wtyczka pic 16F84 i jeden rezystor...
    schemat clipa i wsad do pica w zalaczniku
    Załączniki:
    • clippan92.zip (10.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2823621
    PETERBB
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    multibox ma stawiac uwalone przy flashowaniu panasy unlocka nie obsluguje a odnosnie eproma to byly rozne wersje telefonow jedne mialy eprom status locked inne nie
  • #4 2857834
    szatz
    Poziom 25  
    Czyli mam problem z tym panasonikiem GD92 telefon żyje lecz nie mogę ściągnąć z niego locka . Z programów które mam jedyne co robią to nawiązują komunikacje lecz nie są sobie w stanie poradzić z simlockiem. Którym programem mogę to na pewno ściągnąć ? Czy klip podany wyżej przez djn poradzi sobie z moim modelem ( chodzi mi o to by po zmontowaniu urządzenia nie przekonać się że akurat tej wersji nie obsługuje ). Dziwi mnie że nie ma programu który sobie z tym poradzi ani Infinity ani Multibox . Przecież mają w obsłudze te modele .
  • REKLAMA
  • #5 2858259
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    ten klip robi wszystkie wersje :) śmiało możesz składać
  • #6 2860381
    djn
    Poziom 25  
    zgadza sie, ten klip robi wszystkie wersje, nawet te z zablokowanym eepromem i to w pare sekund:)
    szkoda tylko, ze juz tak malo tych fonow sie trafia do unlocka...
  • #8 2876602
    szatz
    Poziom 25  
    Zabieram się za robienie tego clipa i zastanawiam się czy nie powinno tam być jakiegoś przycisku ? Te clipy które znam lub używałem zazwyczaj miały .
  • #9 2877812
    djn
    Poziom 25  
    nie ma byc przycisku, wkladasz wtyczke, wciskasz power on w telefonie i w pare sekund po locku:)
  • #10 2982634
    szatz
    Poziom 25  
    Zmontowałem clipa i zaprogramowałem PIC16F84A-04/P wsadem podanym wyżej. Po podpięciu do telefonu i wciśnięciu power brak jakiejkolwiek reakcji. Procesor mam skonfigurowany:
    -watchdog : disable
    -powerUP: disable
    -oscilator : XT (do wyboru RC,HS,XC,LP )
    W czym tkwi problem ?
  • #11 2983764
    djn
    Poziom 25  
    a weryfikowales czy dobrze zaprogramowany jest pic? jesli tak to moze pomyliles nozki w procesorze?
  • REKLAMA
  • #12 2983788
    szatz
    Poziom 25  
    Tak dobrze zaprogramowany- mój programator ma opcje weryfikacji danych po zapisie. Nie jastem pewny konfiguracji - to co wymieniłem wyżej.
  • REKLAMA
  • #13 3016169
    djn
    Poziom 25  
    a jakim programem wrzucales wsad? ja robilem "pony prog" na domyslnych ustawieniach
  • #14 3018350
    szatz
    Poziom 25  
    Za pomocą programu do obsługi programatora ERICA. Dotychczas wszystkie zaprogramowane nim takie same procesory chodziły. Może rzeczywiście spróbuje na PonyProg.
    A czy komuś udało się odpalić tego klipa i ściągnąć simlocka za pomocą wsadu zamieszczonego na tym poście przez djn ? Może jakiś chochlik internetowy ?
  • #15 3022091
    djn
    Poziom 25  
    mi sie udalo, to chyba wystarczy?
    wsad jest na 100% dobry, bo do panasonicow uzywam teraz tylko tego klipa i w pare sekund po simlocku...
    moze masz cos zle zlutowane? pica masz w podstawce czy lutowales bezposrednio do nozek?moze go przegrzales?
  • #16 3022132
    szatz
    Poziom 25  
    Pic mi się programuje i włożony jest w podstawke. Czy telefon pod tego klipa podpinam włączony czy później go włączam . urzadzenie zmontowałem raczej dobrze - nie jestem tylko pewien jego konfiguracji tj . tego o czym pisałem wyżej. Czy po podpięciu telefonu pod klipa od razu ma być jakaś reakcja czy trzeba chwile poczekać ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy usunięcia simlocka z telefonu Panasonic GD92 przy użyciu urządzenia Multibox i interfejsu JTAG. Telefon jest aktywny i działa w sieci ERA, jednak simlock nie może zostać zdjęty z powodu zablokowanego epromu, a dostęp do oprogramowania Multibox pod GD92 jest ograniczony. Użytkownik posiada sprzęt, ale brak odpowiedniego softu uniemożliwia wgranie odblokowanego epromu. W dyskusji zaproponowano alternatywne rozwiązanie w postaci samodzielnie zbudowanego klipa z mikrokontrolerem PIC16F84 i rezystorem, który umożliwia szybkie odblokowanie wszystkich wersji Panasonic GD52/92/93, także z zablokowanym epromem. Klip nie wymaga przycisku, wystarczy podłączyć go do telefonu i włączyć zasilanie, po czym w kilka sekund simlock zostaje zdjęty. Problemy z działaniem klipa mogą wynikać z błędnej konfiguracji mikrokontrolera lub nieprawidłowego montażu. Zalecane jest użycie odpowiedniego oprogramowania do programowania PIC (np. PonyProg) oraz poprawne lutowanie i umieszczenie układu w podstawce. Po podłączeniu klipa do włączonego telefonu powinny być widoczne resetujące się sygnały na ekranie klipa, co potwierdza jego działanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA