Uniden 520, jeszcze nie kupione bo mam problem jaka antene do tego. Prawdopodobnie załoze na reling. Czy szukać Presidenta 1,5m czy mozę krótszej ? Czekam na porady fachowców
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:Reling to nie miejsce na antenę i tyle... to że coś się zestroi i nie będzie za dużej odbitej nie świadczy o tym, że będzie to poprawnie nadawało...z jakąkolwiek normalną skutecznością...
Pirek napisał:Skoro "coś" się zestroiło i odbita nie jest za duża to znaczy że "coś" jednak wypromieniowuje energię w.cz. dostarczoną do tego "czegoś". I skuteczność tu będzie, nawet normalna. Taki montaż ma wpływ na "kierunkowość" anteny.
Pirek napisał:WitamCytat:Reling to nie miejsce na antenę i tyle... to że coś się zestroi i nie będzie za dużej odbitej nie świadczy o tym, że będzie to poprawnie nadawało...z jakąkolwiek normalną skutecznością...
Skoro "coś" się zestroiło i odbita nie jest za duża to znaczy że "coś" jednak wypromieniowuje energię w.cz. dostarczoną do tego "czegoś". I skuteczność tu będzie, nawet normalna. Taki montaż ma wpływ na "kierunkowość" anteny. Popieram jednak kolegę, reling nie jest zbyt dobrym miejscem do montażu anteny, najlepiej byłoby zamontować na środku dachu w otworze, żeby był jak najlepszy kontakt z masą. Wtedy antena promieniuje mniej więcej tak samo w każdą stronę.
Co do długości to nie ma minimum, możesz zamontować nawet 30 cm magnesówkę ale zasada jest taka że im dłuższa antena tym większy zasięg, ja osobiście mam teraz m.in. LEMM AT1700 i nie mam problemów. Cena dość atrakcyjna, można kupić za około 90 - 100 zł.
Pozdrawiam
welek napisał:To, że antena się zestroiła to jeszcze nieznaczny, że dobrze pracuje. Żadna z firm nie produkuje uchwytów na reling. Taka antena ma kiepską charakterystykę pracy i krótko mówiąc „nadaje w dach samochodu”. A odbierać można na widelcu!![]()
Dodano po 2 [minuty]:
Reling w większości samochodów jest odizolowany od karoserii, i nie posiada masy.