logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uniden 520 – wybór anteny na reling: President 1,5m czy krótsza?

fokus73 11 Lip 2006 14:49 23954 39
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaką antenę CB wybrać do Unidena 520 montowanego na relingu auta?

Jeśli musisz montować antenę na relingu, wybierz jak najdłuższą praktyczną antenę — krótsza będzie miała gorszy zasięg; z podawanych modeli dobrze wypada LEMM AT-1700 (ok. 180 cm) [#2812789][#2824004] Najlepiej jednak montować antenę na środku dachu, bo reling nie jest idealnym miejscem, a antena powinna stać pionowo; każde dodatkowe pochylenie pogarsza parametry [#2812789][#2819509] Jeżeli reling jest metalowy i ma dobry kontakt z karoserią, może pracować poprawnie, ale przy plastikowym lub odizolowanym relingu skuteczność będzie mizerna [#2813967][#2850363]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2810504
    fokus73
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Uniden 520, jeszcze nie kupione bo mam problem jaka antene do tego. Prawdopodobnie załoze na reling. Czy szukać Presidenta 1,5m czy mozę krótszej ? Czekam na porady fachowców :)
  • REKLAMA
  • #2 2811475
    green33
    Poziom 31  
    Ocena: 98
    Kazda... i tak nie bedzie poprawnie pracować... anten nie montuje się na relingu...

Zamontuj w dachu lub na klapie, antena jak najdłuższa - praw fizyki nie oszukasz... w zasadzie kazda antena powyżej 1 metra zapewni przyzwoity zasięg. Im dłuższa tym lepsza. Minimum At 1200 LEMMa.
    Pozdrawiam Marcin
  • #3 2812506
    Jacuś I
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jeżeli reling ma połaczenie z masą to można i tam zamontować a co do anteny to już był poruszany temat wielokrotnie w różnych wątkach:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic528106.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic521184.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic472598.html
    i szerze napisawszy to tematów podobnych jest jeszcze więcej, ale nie chciało mi się ich analizować, podobnie jak tobie skorzystać z wyszukiwarki tego forum, polecam, bo podobnych tematów mnoży się coraz więcej...
  • REKLAMA
  • #4 2812727
    green33
    Poziom 31  
    Ocena: 98
    Antenę można zamontować wszędzie...
    Reling to nie miejsce na antenę i tyle... to że coś się zestroi i nie będzie za dużej odbitej nie świadczy o tym, że będzie to poprawnie nadawało....z jakąkolwiek normalną skutecznością...

Pozdrawiam Marcin
  • #5 2812789
    Pirek
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam
    Cytat:
    Reling to nie miejsce na antenę i tyle... to że coś się zestroi i nie będzie za dużej odbitej nie świadczy o tym, że będzie to poprawnie nadawało...z jakąkolwiek normalną skutecznością...

Skoro "coś" się zestroiło i odbita nie jest za duża to znaczy że "coś" jednak wypromieniowuje energię w.cz. dostarczoną do tego "czegoś". I skuteczność tu będzie, nawet normalna. Taki montaż ma wpływ na "kierunkowość" anteny. Popieram jednak kolegę, reling nie jest zbyt dobrym miejscem do montażu anteny, najlepiej byłoby zamontować na środku dachu w otworze, żeby był jak najlepszy kontakt z masą. Wtedy antena promieniuje mniej więcej tak samo w każdą stronę.
    Co do długości to nie ma minimum, możesz zamontować nawet 30 cm magnesówkę ale zasada jest taka że im dłuższa antena tym większy zasięg, ja osobiście mam teraz m.in. LEMM AT1700 i nie mam problemów. Cena dość atrakcyjna, można kupić za około 90 - 100 zł.
    Pozdrawiam
  • #6 2812950
    damiankop
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Pirek napisał:
    Skoro "coś" się zestroiło i odbita nie jest za duża to znaczy że "coś" jednak wypromieniowuje energię w.cz. dostarczoną do tego "czegoś". I skuteczność tu będzie, nawet normalna. Taki montaż ma wpływ na "kierunkowość" anteny.

Ale to nie chodzi tyle o mase co o przeciwwage anteny i jeśli antena nie ma odpowiedniej przeciwwagi to na 100% jej skuteczność będzie mizerna. Reling to po prostu nie jest miejsce dla anteny jeśli chcemu żeby odpowiednio pracowała. A to że ustawimy SWR 1,1 to wcale nie znaczy że antena będzie wpadała w rezonans bo znam przypadki że ludzie zakładali anteny na lusterka i przycinali np AT1500 o 30 cm żeby ustawić mały SWR ale niestety nie tedy droga bo mimo że SWR będzie niższy to skuteczność anteny spada i to bardzo. A co do łączenia jakiś kabelków to oczywiście można ale tylko dlatego że czasem pomaga to wyeliminować niektóre zakłócenia.

pozdrawiam
    Damian
  • #7 2813967
    Pirek
    Poziom 15  
    Mówimy tu o relingu a nie o lusterku, trochę inaczej to wygląda. Podłącznie dodatkowych kabelków odpada bo to dodatkowa indukcyjność i dopiero robi się bałagan. Jeżeli reling ma dobry kontakt z karoserią pojazdu to wszystko działa prawidłowo (piszę na podstawie własnych doświadczeń z passatem). Bo wtedy przeciwwagę dla anteny stanowi reling i karoseria. Gdyby podchodzić do sprawy tak jak piszesz to jedynym słysznym montażem byłoby wiercenie otworu w karoserii a wszelkiego rodzaju uchwyty (np. "dzwonek" gdzie kontakt z karoserią jest tylko punktowy pod wkrętami czy też uchwyty rynienkowe) nie zdawały by egzaminu. Teoria nieraz troszkę mija się z praktyką. Przy zakładaniu anten na lusterkach (popularne w ciężarówkach) zazwyczaj problemem jest też to że bardzo blisko promiennika anteny (równolegle do niego) znajduje się duża powierzchnia metalowa (lusterko jest niżej krawędzi dachu). Proponuję sprawdzić doświadczalnie przed przystąpieniem do wiercenia itp.,
  • #8 2814476
    damiankop
    Poziom 22  
    W takim razie przepraszam bo myślałem że mówimy tu o plastikowym relingu. Jeśli metal to powinno nie być większych kłopotów.
  • #9 2814670
    fokus73
    Poziom 27  
    Zapomniałem napisac jakie auto - Passat kombi. Nie sprawdzałem czy relingi sa metalowe ale moze ktos będzie wiedział. Jak wygląda sprawa zdejmowania bata żeby schowac do bagażnika - New Alaska.
  • #10 2817244
    fokus73
    Poziom 27  
    Załozyłem dziś Washingtona ale mogę jeszcze zdecydowac się na Alaskę. Tylko teraz pytanie czy kabel poprowadzony w aucie bedzie pasował do Alaski żeby nie kombinować z prowadzeniem nowego kabla w aucie ? Proszę o poradę jakiegoś fachowca.
  • #11 2817407
    damiankop
    Poziom 22  
    Będzie pasował.
  • REKLAMA
  • #12 2818058
    fokus73
    Poziom 27  
    A sprawa pionowości anteny ?? Chodzi mi o to ze u mnie jest załozona po skosie - nie jest pionowo. Czy to większy problem ?? Na takim uchwycie na relingu nie da się załozyć anteny w pozycji pionowej ? Montażysta mi mówi ze dla Alaski musi rozwiercić uchwyt bo podstawa z Washingtona nie pasuje.
  • #13 2818674
    damiankop
    Poziom 22  
    No w sumie antena jest stworzona do pracy w pionie ale jakieś małe odchylenie nie powinno być dla ciebie zauważalne choć jak sprawdzaliśmy z kolegą to przy antenie ustawionej w pionie miał u mnie 6 esów a przy pochyleniu na 60
  • #14 2819509
    Pirek
    Poziom 15  
    Nie zagłębiając się w szczegóły: antena powinna być zamontowana pionowo. Przy jeździe i tak bat od pewnej długości trochę się pochyla co powoduje pogorszenie parametrów a dodatkowe pochylenie będzie na 100% odczuwalne. Osobiście nie spotkałem uchwytu na którym po mniejszych bądź większych przeróbkach nie dałoby się zamocować pionowo anteny. Co do róźnicy w podstawach to nieraz trzeba trochę rozwiercać bo średnice są różne. Ale gość który Ci to montuje pewnie wie co robi.
    Pozdrawiam.
  • #15 2821217
    m.m.lodz
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    witam,co do uchwytu to wydaje mi sie ze Washington ma podstawe na dv a alaska na pl,a uchwyt można tak wyklepać że płaska część na której będzie zamocowana antena będzie pozioma ,ja osobiscie jestem za alaską działa super
  • #16 2823494
    fokus73
    Poziom 27  
    A co myslicie o Lemm 1700 ? Podobno lepsze od Presidentów.
  • REKLAMA
  • #17 2823992
    m.m.lodz
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    witam.leem 1700 ma bardzo dobre osiągi .pozdrawiam
  • #18 2824004
    Pirek
    Poziom 15  
    Mam teraz zamontwaną na corsie anenkę LEMM AT-1700, bardzo ładnie pracuje (woziłem takie radyjka jak m.in Alan 48 +, Alan 18, President Jackson, Onwa), długość całkowita około 180 cm, bezproblemowy montaż i w razie kradzieży (a miałem niestety pecha :() strata nie jest aż tak wielka - cena w tej chwili na allegro to około 85 zł. Z czystym sumieniem mogę polecić Ci tą antenę jako godnego konkurenta dla m.in. President MARYLAND, ALABAMA czy OREGON. Jest od nich dłuższa a to daje się odczuć (zwłaszcza przy dobrym radyjku).
  • #19 2827851
    fokus73
    Poziom 27  
    Która : Alabama, Maryland czy Lemm 1700 szybko sie wykręca ?? Musze zdejmowac przy wjeździe do garażu. Musi to być antenka do szybkiego demontażu bata.
  • #20 2827878
    damiankop
    Poziom 22  
    Lemm 1700 w takim wypadku.

pozdrawiam
    Damian
  • #21 2832484
    jaarti
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    [quote="damiankopacz"]Lemm 1700 w takim wypadku.

Pytanko która koledzy lepsza LEMM AT1000 Turbo (168cm) czy LEMM AT1700
    188 cm ??

poradźcie please !!!

thx jaarti
  • #22 2832938
    damiankop
    Poziom 22  
    AT 1000 ma bardzo dobre opinie i nie wiem czy przypadkiem nie związane z wyglądem a 1700 jest dłuższa co jednak przemawia raczej za nią.
  • #23 2833331
    draken
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Lemm1700 bardzo fajna i bardzo dobra antenka, świetne parametry, łatwy i szybki demontaż bata... jak dla mnie ma jedną wadę - zbyt wiotki bat, a co za tym idzie przy większych prędkościach (>80km/h) bardzo się odkształca, tworząc łuk ;-) co negatywnie odbija się na jej skuteczności
  • #24 2838326
    fokus73
    Poziom 27  
    Mam aktualnie założoną Washingtona i w związku z tym moje pytanie. Dlaczego nie ma jej na www producenta ???? Szczerze powiem ze wybór radia nie stanowił żadnego problemu - wybrałem od razu Unidena 520XL ale temat anteny pozostaje nadal otwarty. Washington ma jedną fajną sprawę : odkręcam cała antenkę i chowam do bagażnika. Czy wybór bardzo dobrej anteny to faktycznie taki problem ??? Wożę tego Washingtona narazie aż wybiorę konkretną antenkę, co do cholery wziąc żebym dobrze słyszał i był słyszany na jakieś min 15km ???
  • #25 2838510
    welek
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Pirek napisał:
    Witam
    Cytat:
    Reling to nie miejsce na antenę i tyle... to że coś się zestroi i nie będzie za dużej odbitej nie świadczy o tym, że będzie to poprawnie nadawało...z jakąkolwiek normalną skutecznością...

Skoro "coś" się zestroiło i odbita nie jest za duża to znaczy że "coś" jednak wypromieniowuje energię w.cz. dostarczoną do tego "czegoś". I skuteczność tu będzie, nawet normalna. Taki montaż ma wpływ na "kierunkowość" anteny. Popieram jednak kolegę, reling nie jest zbyt dobrym miejscem do montażu anteny, najlepiej byłoby zamontować na środku dachu w otworze, żeby był jak najlepszy kontakt z masą. Wtedy antena promieniuje mniej więcej tak samo w każdą stronę.
    Co do długości to nie ma minimum, możesz zamontować nawet 30 cm magnesówkę ale zasada jest taka że im dłuższa antena tym większy zasięg, ja osobiście mam teraz m.in. LEMM AT1700 i nie mam problemów. Cena dość atrakcyjna, można kupić za około 90 - 100 zł.
    Pozdrawiam

To, że antena się zestroiła to jeszcze nieznaczny, że dobrze pracuje. Żadna z firm nie produkuje uchwytów na reling. Taka antena ma kiepską charakterystykę pracy i krótko mówiąc „nadaje w dach samochodu”. A odbierać można na widelcu!:D

Dodano po 2 [minuty]:

Reling w większości samochodów jest odizolowany od karoserii, i nie posiada masy.
  • #26 2838761
    Pirek
    Poziom 15  
    welek napisał:
    To, że antena się zestroiła to jeszcze nieznaczny, że dobrze pracuje. Żadna z firm nie produkuje uchwytów na reling. Taka antena ma kiepską charakterystykę pracy i krótko mówiąc „nadaje w dach samochodu”. A odbierać można na widelcu!:D

Dodano po 2 [minuty]:

Reling w większości samochodów jest odizolowany od karoserii, i nie posiada masy.

Nie będę już dolewał oliwy do ognia i wdawał się w dyskusję o charakterystykach promieniowania anten w zależności od miejsca montażu (z czystej ciekawości sprawdzaliśmy kilka anten mocowanych w dość "nietypowych" miejscach i efekty były zazwyczaj inne od tego co piszesz). Nie wiem na jakiej podstawie piszesz że żadna firma nie produkuje uchwytów na reling. Wystarczy pogooglować, oto pierwszy z brzegu link http://www.allegro.pl/item114799471_uchwyt_na_reling_lub_lusterko_.html
    Jeżeli nie produkuje zbyt wiele firm to znaczy że nie ma dużego popytu.
    Z tym że większość aut ma odizolowany reling to może masz rację, są jednak takie które nie mają i tam antena sprawia się dobrze - osobiście tak miałem i do tej pory kilku moich znajomych tak ma. A jeżeli antena promieniuje w dach to nie wiem jak udaje nam sie nawiązywać łączności mobil-mobil na dystansach nawet dwudziestu paru kilometrów? Czyżby odbicie dach-jonosfera-korespondent? :)
    Pozdrawiam
  • #27 2844597
    fokus73
    Poziom 27  
    Nie da się okreslić która z Presidentów bedzie najlepiej zbierac i wysyłać ?? Wiadomo ze Texas jest najlepszy ale i najdłuzszy. Pytanie moje brzmi: która zaraz po Texasie żeby jednak nie była długa na 2m a około 1,5 - 1,8m ???
  • #28 2844971
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Sorry że ci to powiem ale Jestes maruda. Antena to antena, jak masz mase to zakłdasz na reling to juz wiesz kazdy to powtarza. Powinna byc w pionie to tez kilkarotnie powtórzono. A czy Antena ma 2 czy 1,8m to praktycznie żadna róznica. jezeli chcesz miec duze zasiegi to załóz sobie CB na baze. A jak chcesz DX`ować to krótkofalarstwo :D
  • #29 2850363
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Witam zwolenników i przeciwników montowania ANT na relingach!
    Dzisiaj montowałem antenę na relingu. Efekt końcowy niczym nie odbiega od anteny zamocowanej w dachu, a jak to zamontowałem to opowiem Wam:
    Reling 6: zdjęta osłona z tworzywa i wykręcona jedna ze śrub
    Reling 7: wywiercony otwór pod podstawę anteny
    Reling 8: przykręcona antena
    Reling 9; celem poprawienia masy musiałem odkręcić drugą śrubę, przegwintować ją celem usunięcia tworzywa
    reling10: całość od tyłu
    reling11: całość z boku
    Reling12: i mocowanie podstawy
    Załączniki:
    • Uniden 520 – wybór anteny na reling: President 1,5m czy krótsza? reling12.jpg (135.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Uniden 520 – wybór anteny na reling: President 1,5m czy krótsza? reling11.jpg (202.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Uniden 520 – wybór anteny na reling: President 1,5m czy krótsza? reling10.jpg (197.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Uniden 520 – wybór anteny na reling: President 1,5m czy krótsza? reling9.jpg (41.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Uniden 520 – wybór anteny na reling: President 1,5m czy krótsza? reling8.jpg (115.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Uniden 520 – wybór anteny na reling: President 1,5m czy krótsza? reling7.jpg (140.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Uniden 520 – wybór anteny na reling: President 1,5m czy krótsza? reling6.jpg (86.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 2854765
    fokus73
    Poziom 27  
    Jak puściłeś kabel ??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru anteny do radia Uniden 520 montowanej na relingu samochodowym, w szczególności porównania anten President o długości około 1,5 m z krótszymi modelami. Eksperci podkreślają, że montaż anteny na relingu jest problematyczny ze względu na brak odpowiedniej masy i przeciwwagi, co wpływa negatywnie na skuteczność nadawania i odbioru. Zalecane jest montowanie anteny pionowo, najlepiej na dachu lub klapie samochodu, gdzie zapewniony jest dobry kontakt z masą pojazdu. W przypadku metalowego relingu, jeśli ma on dobry kontakt z karoserią, montaż może być skuteczny, jednak relingi często są izolowane, co pogarsza parametry anteny. Wskazano, że długość anteny ma znaczenie – im dłuższa, tym lepszy zasięg, przy czym anteny powyżej 1 metra, np. LEMM AT1700 (około 180 cm), oferują dobre osiągi i łatwy demontaż, co jest ważne przy wjeździe do garażu. Anteny President Maryland, Alabama i Oregon są konkurencyjne, ale LEMM AT1700 jest często polecana ze względu na parametry i cenę. Montaż na relingu wymaga często modyfikacji uchwytów, np. rozwiercania otworów, aby zapewnić pionową pozycję anteny. Anteny na podstawie magnesowej, takie jak LEMM AP 1700, są rekomendowane dla osób ceniących szybki demontaż. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące prowadzenia kabla antenowego przez słupek i próby zapewnienia masy przez modyfikacje relingu. Ostatecznie wybór anteny zależy od kompromisu między długością, łatwością montażu i demontażu oraz warunkami montażu na konkretnym pojeździe, np. Passacie kombi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA