logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-TDA - konfiguracja przełączania ISDN na GSM w awarii

M___ 11 Lip 2006 16:46 1362 9
REKLAMA
  • #1 2810806
    M___
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Gdzieś niedawno trafiłem hasło "możliwości są nieograniczone, co wymyslisz to zrealizujesz", to mam ciekawostkę:

Klient ma bramkę GSM i 1 ISDN.

Normalnie komórki na bramkę, reszta przez ISDN.

Jeśli ISDN jest uszkodzony (częste u nich) to po naciśnięciu przycisku u operatora wszystko ma iść przez GSM.

W normalnych warunkach pod żadnym pozorem połączenie naziemne nie może wyjść przez GSM jeśli ISDN jest zajęty.

Nie musicie pisać konkretnych rozwiązań bardziej interesuje mnie czy się da i jak to osiągnąć.

Miłej zabawy :-)
  • REKLAMA
  • #2 2815583
    Paweł67
    Poziom 11  
    Trzeba zaprogramować na aparacie przyciski dzień/noc a następnie odpowiednio ustawić sposób wychodzenia abonentów na miasto w trybie nocnym i powinno chodzic.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2815743
    M___
    Poziom 21  
    Problem w tym, że ARS nie zmienia zachowania przy ręcznej zmianie trybu pracy, a w "dzień" nie mogę zabronić dostępu do bramki.

Nie będzie chodzić :-(
  • Pomocny post
    #4 2815970
    Paweł67
    Poziom 11  
    Bramke GSM można podłączyc równolegle do wolnej CO i zrobić kolejny trank.
    W ARS podstawić ten trank jako przelew do którego abonenci w ciągu dnia poprzez CO nie mają dostępu, a w nocy trzeba udostępnić im te linie.
    Zastrzegam, że nie robiłem takiej operacji i nie jestem pewien, że to ruszy.
    Pozdrawiam
  • #5 2817596
    M___
    Poziom 21  
    Niezłe, to może zagrać, sprubuję. :-)

Dodano po 4 [minuty]:

Tzn. spróbuję (sorry).
    A gdyby bramka była ISDN'owa? (Na szczęście nie jest ;-) )
  • REKLAMA
  • #6 2821707
    Paweł67
    Poziom 11  
    To nic z tego a narazie innego pomysłu nie mam.:|
  • #7 2833951
    MacKR
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Rozumiem ze bramka GSM jest oddzielną linią i ma przypisany jakiś trank.
    Nie trzeba stosować ARS-u. Wystarczy odpowiednim klasom wewnetrznych zabronic wyjscie przez GSM w dzien, a np. zezwolic na wyjscie tylko w nocy - i sprawa załatwona.
  • REKLAMA
  • #8 2834968
    M___
    Poziom 21  
    W dzień też mają jej używać, ale tylko na komórki.
  • #9 2836819
    MacKR
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    OK. Czyli ARS musi być uruchomiony aby numery na komórki w ciągu dnia wychodziły przez bramkę GSM, a w trybie nocnym wewnętrznym (odpowiednim klasom) zezwolić na wyjście tylko przez trank bramki - sprawdzone i działa

Dodano po 34 [minuty]:

Troche sie rozpędziłem. W takim rozwiązaniu bedzie dostepne w ciagu dnia wyjscie na numery stacjonarne przez bramke.:|
  • #10 2839377
    M___
    Poziom 21  
    No właśnie :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji centrali Panasonic KX-TDA w celu automatycznego przełączania ruchu telefonicznego z linii ISDN na bramkę GSM w przypadku awarii ISDN. Standardowo połączenia na telefony komórkowe kierowane są przez bramkę GSM, a pozostałe przez ISDN. W sytuacji uszkodzenia ISDN operator ma możliwość ręcznego przełączenia całego ruchu na GSM. Próby realizacji tego mechanizmu obejmowały programowanie przycisków dzień/noc oraz wykorzystanie ARS (Automatyczny Rozdzielacz Sygnalizacji), jednak ARS nie zmienia zachowania przy ręcznej zmianie trybu, co utrudnia blokowanie dostępu do bramki w trybie dziennym. Proponowano podłączenie bramki GSM równolegle do wolnej linii CO i przypisanie jej do osobnego trunku, który w ciągu dnia jest niedostępny dla abonentów, a w nocy udostępniany, co może wymagać dalszych testów. Wskazano, że bez ARS można ograniczyć wyjścia przez GSM do określonych klas abonentów, jednak w ciągu dnia bramka powinna być używana tylko do połączeń na komórki, co komplikuje konfigurację. Ostatecznie potwierdzono, że ARS musi być aktywny, aby numery komórkowe w ciągu dnia wychodziły przez bramkę GSM, a w trybie nocnym dostęp do bramki był ograniczony, jednak w takim rozwiązaniu połączenia stacjonarne mogą również wychodzić przez bramkę, co jest niepożądane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA