logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary komputer Intel 486DX2 i coś w nim nie działa.

Qcinski 12 Lip 2006 11:10 1400 6
REKLAMA
  • #1 2812821
    Qcinski
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Mam stary komputer, ale coś w nim nie działa. Parametry:
    Intel 486DX2
    MoBo z chipsetem OPTi (3xISA32, 3xISA16, 1xISA8, Socket 3, 2xSIMM 72pin, 4xSIMM 30 pin, BIOS AMI)
    karta graficzna Trident TVGA 9000i-3 ewentualnie druga - WDC WD90C30-LR
    Kontroler IDE Goldstar IDE3PLUS (1xIDE, 1xFDC, 1xCOM9, 1xLPT, 1xJOY)
    2 kości RAM (SIMM 72 pin po 4MB)
    zasilacz I-STAR TC-2004 200W AT

Wszystko składam, włączam i nie działa. Wiatraczek na procku się kręci, lampki na płycie głównej się świecą, kontroler IDE działa (sprawdzony), RAM też działa, BIOS też dobry, bo jak nie włożę RAMu, to piszczy. Obrazu na monitorze nie ma. Pomocy
  • REKLAMA
  • #2 2812853
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    to sprawdz jeszcze kartę>masz 2 to zobacz na drugiej
    albo od kolegi pożycz i zobacz na sprawdzonej czy pójdzie
    a może płyta główna ma uszkodzenie
  • REKLAMA
  • #3 2812919
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1836
    te płyty miały zworki do ustawiania zegara , mnożnika ,itp sprawdż ustawienie . wyjmij wszystkie karty zostaw tylko jedną grafike i załącz
    - monitor rozumiem ze sprawny?
    powinno pojawić sie przynajmniej logo karty graficznej
  • #4 2813188
    ZLAK
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Jak te zworki ma źle poustawiane to monitor sie nie włączy.Na płycie głównej powinny być tabelki namalowane odnośnie konfiguracji zworek.
  • REKLAMA
  • #5 2813210
    Qcinski
    Poziom 15  
    Monitor jest sprawny, na pewno. Sprawdzałem obie karty graficzne, jedna działa napewno. Na płycie mam ustawioną częstotliwość procesora, wg. tabelek. Ale tam jest ok 30 zworek, a opisane tylko 10. Przypuszczam, że to procesor, ale nie wiem jak to sprawdzić nie mając drugiego.
  • REKLAMA
  • #7 2813916
    Qcinski
    Poziom 15  
    ZNALAZŁEM!!! Temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył uruchomienia starego komputera z procesorem Intel 486DX2, płytą główną z chipsetem OPTi oraz kartą graficzną Trident TVGA 9000i-3 lub WDC WD90C30-LR. Pomimo poprawnego działania wentylatora, zasilania, kontrolera IDE, pamięci RAM i sygnałów BIOS (sygnał dźwiękowy przy braku RAM), nie pojawiał się obraz na monitorze. Sugerowano sprawdzenie kart graficznych na zmianę oraz weryfikację ustawień zworek na płycie głównej, które regulują m.in. zegar i mnożnik procesora. Zalecano pozostawienie tylko jednej karty graficznej i potwierdzenie sprawności monitora. Wskazano na konieczność odnalezienia dokumentacji płyty głównej (np. w serwisie th99) w celu prawidłowego ustawienia zworek. Ostatecznie problem został rozwiązany przez poprawne ustawienie zworek na płycie głównej, co umożliwiło uruchomienie systemu i wyświetlenie obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA