Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak podłączyć wzmacniacz PIONEER GM-4000

12 Lip 2006 13:34 13206 23
  • Poziom 14  
    Mam wzmacniacz PIONEER GM-4000 i niewiem jak go podłączyć. Jest tan wejście 4pin, ale nie wiem jak to ma byś podłączone żeby on się załączył.
  • Poziom 19  
    więc tak:
    power- plus z akumulatora
    gnd- minus czyli masa, z karoserii, bądz z minusa aku
    system control- sterowanie wzmacniaczem, podłączasz do radia (zazwyczaj to ten cienki kabelek przy cinchach
    gniazda połączeniowe głośników (speaker output) to chyba wiesz, podobnie jak wejścia rca czyli cinch

  • Poziom 26  
    przy gm 3000 nie ma pojedynczego zacisku dla sterowania tylko w takim gnniezdzie 4 pinowym trzeba sobie wybrac jeden pin jest to jeden z tych srodkowych lewy lub prawy a najlepiej sie upewnic rozbierając obudowe , jest nadruk na plycie , jak w gm 4000 jest tak samo to nie pisalem na darmo.
  • Poziom 14  
    Ale co za napis ma tam być?

  • Poziom 26  
    na płytce w gm 3000 jest napis remote i tam sie podpina . Właśnie tutaj pioneer przerznął sprawe nie wyprowadzając uczciwego zacisku remote , poniewaz te wzmaki współpracowały chyba z korektorkami czy takimi tam małymi pulpicikami operatorskimi , które podawały sygnał remote po tych ich smiesznych kabelkach.
  • Poziom 14  
    ale niestety w GM-4000 niestety nie ma takiego napisu.

  • Poziom 26  
    to popatrz dokładnie na to gniazdo :
    wejście remote jest równierz doprowadzone do tych śmiesznych gniazdek wejściowych tych okragłych , po tym idzie poznac, który to jest pin.
    Ale jak wspominałem to bedzie jeden z tych 4 , jeden z tych środkowych , spróbój podpiąc ostrorznie przez rezystor 100omów wtedy nic nie uszkodzisz .
  • Poziom 15  
    Mam takiego wzmaka, i żeby go włączyć musisz podłączyc kabel remote (z radia) z dwoma pierwszymi od lewej pinami z tego gniazda.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 11  
    Ludziska, to mówicie że GM-3000 żeby odpalił też musi być podłączone remote z radia?? Właśnie kupiłem taki i nie mogę nawet sprawdzić czy działa bo nie mogę go odpalić. Próbowałem podłączyć tylko sygnał od wierzy i zasilanie z prostownika ale wzmak się nie odpala. właśnie się zastanawiałem co musi być podłączone pod to 4pinowe gniazdko?? Na tych przejściówkach z okrągłego na czincze mam wyprowadzony cienki kabelek. Wzmak jest trochę stary i boję się ze coś z nim nie tak, choć układy na przetwornicy wyglądają być zdrowe. Było trochę oznak zimnych lutów i przegrzanych ścieżek, które poprawiłem ale się nie załączył więc myślę że coś musi go załączyć no i się pytam bo mam tylko tydzień na sprawdzenie rozruchowe a na necie instrukcji ani widu ani słychu. Jakby co to w aucie radio mam też pionka.
  • Poziom 12  
    witam ja tez kupilem taki wzmak niebawem bedzie w drodze do mnie powiedzcie mi czy jest to dobry sprzet? z gory dzieki za odpowiedz pozdrawiam
  • Poziom 15  
    Witam,

    Jak ktoś ma takiego wzmaka to jest szczęściażem. Naprawiałem takiego, jak zacząłem go rozkręcać to oczom nie wierzyłem jak kiedys PIONEER się starał, szkoda że nie robi juz tak dobrego sprzętu:( Dołączam fotke bebechów, jest czym oko nacieszyć, druga fotka to jak ja swego wizualnie zmieniłem (był czarny).
  • Poziom 10  
    Witam

    tez posiadam wzmacniacz pionka gm 3000. podlaczylem plus z aku, mase z aku, kabelek sygnalowy zrobilem sam ale nie wiem czy dobrze bo mi nie chce odpalic wzmak. do tego 4 pinowego gniazda podlaczylem remote (3 pin od lewej). I nie chce sie zalaczyc.
    Czy w wtyczce din musi byc tez poprowadzone remote?

    wrzucam fotke z opisem gniazd

    Jak podłączyć wzmacniacz PIONEER GM-4000
  • Poziom 12  
    ja mam sterowanie z radia podłaczone do srodka wzmaka pod oporniczek gdybys wysłal fote wnetrza wzmaka bym ci pokazał jak ja to mam zrobione pozdrawiam
  • Poziom 15  
    W złączu din (8pin) połącz BTB i ACC razem i podepnij pod nie sterowanie z radia (remote) jesli zasilanie tez jest prawidłowo podpięte wzmak odpali.
  • Poziom 10  
    Lukasz62 napisał:
    W złączu din (8pin) połącz BTB i ACC razem i podepnij pod nie sterowanie z radia (remote) jesli zasilanie tez jest prawidłowo podpięte wzmak odpali.


    czyli od radia idzie kabelek remote (ja uzylem kabla jednozylowego od kabla sieciowego, taki moze byc ?) i rozdzielam go na dwa ktore wchodza 1-BTB a 2-ACC dobrze rozumiem bo z elektroniki jestem ciemny.


    Cytat:
    ja mam sterowanie z radia podłaczone do srodka wzmaka pod oporniczek gdybys wysłal fote wnetrza wzmaka bym ci pokazał jak ja to mam zrobione pozdrawiam


    a czy w tym zlaczu din masz tez poprowadzone BTB i ACC ? czy tylko sygnal na prawy i lewy kanal?

    seba019 a ty masz gm 3000 czy gm 4000 ?
    bo ja mam gm 3000 a czytalem ze one sie troszke roznia.

    z gory dzieki za odp

    zalaczam fotki o ktore prosiles

    http://www.armatura.ddl2.pl/kettler/DSCF1471.JPG
    http://www.armatura.ddl2.pl/kettler/DSCF1472.JPG
    http://www.armatura.ddl2.pl/kettler/DSCF1473.JPG
    http://www.armatura.ddl2.pl/kettler/DSCF1474.JPG
  • Poziom 15  
    Witam.

    Ja miałem GM-4000 ale złącze din jest takie same jak w 3000, jest to takowy standard pioneera. Jesli nie wiesz jak to wszystko odpowiednio popodpinac to załączam instrukcje obsługi GM-3000. Ja u siebie w złączy din podłączyłem wszystko, czyli i sterowanie i sygnał audio.
    Załączniki:
  • Poziom 12  
    mam gm 3000

    Dodano po 8 [minuty]:

    kolego nie widze tutaj tego opornika widocznie musiales pominac kawalek wzmaka albo moj od twojego sie rozni. jest chyba z drugiej strony tego pierwszego zdjecia wyslij tamta strone to zobaczymy pzdr
  • Poziom 10  
    druga strona tej plytki o ktorej mowisz to jest to ostatnie zdjecie i tam nie ma zadnych opornikow. same sciezki (czy jak to sie nazywa?) i luty.
  • Poziom 1  
    Wczoraj próbowałem podłączyć GM-3000. Dioda power świeci się lecz nie ma napięcia na wyjściu na głośniki. Czy trzeba jeszcze coś podłączyć?
  • Poziom 11  
    Czy może komuś udało się uruchomić GM-3000?
    Niestety żadne ze znalezionych porad czy schematów złącza DIN8 nie dają efektu :(
  • Poziom 9  
    Podepnę się pod temat odświeżając go.

    Mam podobny problem jak kolega wyżej, po lekkich męczarniach w końcu podpiąłem wzmacniacz, ten uruchamia się wraz z uruchomieniem radia, lecz niestety nie ma dźwięku na głośnikach.
    Gniazdo din podłączyłem w następujący sposób:
    - pin 1 i 5 zmostkowane i podpięte pod sterowanie - tu jest ok, bo wzmak uruchamia się razem z radiem
    - pin 3 podpięte ekrany z przewodów sygnałowych
    - pin 2 i 6 podpięte żyły główne przewodów sygnałowych

    Co może być nie tak że nie ma dźwięku?