logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVT 2732: Czy mogę użyć drutu 1,25mm lub 1,55mm zamiast 1,3mm?

life27 12 Lip 2006 15:35 3971 14
REKLAMA
  • #1 2813556
    life27
    Poziom 15  
    Ocena: 94
    Witam
    Chcę nawinąć trafo do przetwornicy z AVT2732. http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2732.pdf Autor artykułu napisał aby użyć dwu drutów 1,3mm do pierwotnego i 1mm do wtórnego

czy zamiast 1,3 można użyć drutu 1,25 lub 1,55? i czy ewentualnie zwiększyć lub zmniejszyć ilość zwojów? Bo maxymalnym drutem jakim dysponuje jest 1mm a zdobyć na mieście teraz to nie lada problem
  • REKLAMA
  • #2 2813810
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Cóż... Ja, uwzględniając zjawisko naskórkowości, zastosowałbym druty 0.7 mm zarówno na pierwotnym jak i na wtórnym. Odpowiednio:
    - pierwotne: 12 drutów 0.7 mm zamiast 6 drutów 1 mm,
    - wtórne: 8 drutów 0.7 mm zamiast 2 drutów 1.3 mm.

Autor przetwornicy zapewne się ze mną nie zgodzi ale do tego już przywykłem.
  • REKLAMA
  • #3 2813918
    life27
    Poziom 15  
    -RoMan- napisał:
    Cóż... Ja, uwzględniając zjawisko naskórkowości, zastosowałbym druty 0.7 mm zarówno na pierwotnym jak i na wtórnym. Odpowiednio:
    - pierwotne: 12 drutów 0.7 mm zamiast 6 drutów 1 mm,
    - wtórne: 8 drutów 0.7 mm zamiast 2 drutów 1.3 mm.

Autor przetwornicy zapewne się ze mną nie zgodzi ale do tego już przywykłem.

możesz rozwinąć swoją teorię...
    Przecież we wtórnym płynie większy prąd...
  • REKLAMA
  • #4 2814317
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Teorię? Większy prąd na wtórnym?

Uzwojenie pierwotne według Irka - 2 * 3 druty 1 mm, wtórne 2 * 1 drut 1.3 mm. Widać to zresztą na zdjęciu transformatora.
    Na uzwojeniu pierwotnym w tej przetwornicy masz napięcie 12V, na wtórnym ok. 2 * 28V. Niby jakim cudem przez uzwojenie wtórne miałby płynąć prąd wyższy niż przez pierwotne?
  • #5 2814364
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 386
    Tak dla scislosci to w artykule nie napisalem zeby koniecznie uzyc drutow 1mm i 1,3mm. Jest tam wyraznie napisane ze model testowy byl nawiniety wlasnie takimi drutami. Takie mialem po prostu pod reka a sie swietnie miescily na rdzeniu.
    Jest tez napisane ze nawiniecie wieloma cienkimi drutami ktore zmniejszaja efekt naskorkowego przeplywu pradu jest sluszne. Tak zrobia zapewne Ci ktorzy maja o tym pojecie.

Niestety wiekszosc ludzi nie ma zielonego pojecia o nawijaniu cewek czy traf stad pytania czy mozna zastapic drut 1,3 drutem 1,25?
    Jestem pewien na 90% ze takim nie uda sie uruchomic tego ukladu.
    Forum to fajna rzecz bo taki poczatkujacy elektronik moze sie cos dowiedziec. Ale tak naprawde to robi sie mu tylko metlik w glowie bo na proste pytanie o drut taki czy taki dostaje odpowiedz w stylu ja bym zrobil to inaczej...
    Jak bedziemy bombardowac poczatkujacych zjawiskiem naskorkowego przeplywu pradu, a jak widac po pytaniu nie wiedza nawet co to jest gestosc pradu to chyba nie wiele ich nauczymy a tylko metlik w glowie wywolamy.
    I tu zapewne roman sie ze mna zgodzisz.

Nawet jesli mamy swiadomosc ze wnikanie pradu w przewodnik dla danej czestotliwosci wynosi tylko 0,35mm i ze powinnismy zastosowac drut nie grubszy niz 0,7mm to i tak warto zamiast dwoch drutow zastosowac jeden o srednicy wiekszej. Dlatego ze zwiekszajac srednice powyzej tych 0,7mm nadal zwiekszamy powierzchnie czynna przeplywu pradu a tracimy tylko wewnetrzna czyli nie wiele. Ten srodek nawet jesli teoretycznie nie plynie przez niego zaden prad to pelni role chlodzenia. No i na koniec latwiej nawinac uzwojenie jednym drutem niz kilkoma.

No ale odpowiedz na pytanie:
    Nawin wszystkie uzwojenia drutem 1mm.
    Nikt na swiecie nie nawinal dobrze pierwszego trafa wiec nie ma co sie martwic na zapas.
  • #6 2815062
    life27
    Poziom 15  
    irek2 napisał:
    ...
    Nikt na swiecie nie nawinal dobrze pierwszego trafa wiec nie ma co sie martwic na zapas.

będę pierwszy ! :D

W końcu co można tam zrobić źle jak się to robi dokładnie i liczy się zwoje?!
    O efekcie naskórkowości też słyszałem i czytałem, dlatego zintrygowało mnie to co napisał kolega RoMan żeby to zrobić jednym ale cieńszym drutem.
    Racja, moja gafa chciałem napisać większe natężenie na pierwotnym.

Czyli żeby zrobić tak, aby było ok to powinienem to nawinąć:
    pierwotne:
    2*12 zwojów 6 drutami 0,7mm
    wtórne:
    2*5 zwojów 4 drutami 0,7mm

zgadza się? jeszcze nie nawinąłem a już powoli czuje o co chodzi (bardzo powoli)

pomóżcie to moje pierwsze trafko w życiu musi być picuś glancuś, pierwszy remont silnika samochodowego mam za sobą i odpukać juz 6 tys po remoncie wszysko ok a i na hamowni wyszło że pare koni więcej od fabryki :) (sorry za mały offtop)
  • REKLAMA
  • #7 2817567
    irek2
    Poziom 40  
    najwazniejsze w takim trafie jest to zeby uzwojenia wogule sie zmiescily. Bo liczenie ile drutow i jakich to tylko teoria ktora nic nie da jesli sie uzwojenie nie zmiesci.

Jesli wiemy jaka ilosc zwoi trzeba nawinac to zostaje nam tylko dobranie ilosci i grubosci drutow tak aby zapelnic na maksa rdzen.
  • #8 2818598
    life27
    Poziom 15  
    1. Na ten układ druty 1mm i 1,3mm to optymalne ustawienie na ten rdzeń?
    2. Czyli zasada jest taka żeby było dla tego trafa niezmienie 2*12 zwojów pierwotnego i 2*5 zwojów wtórnego, a ilość drutów i ich przekrój trzeba sobie wyliczyć w ten sposób aby się pola przekroju zgadzały z tymi podanymi przez Ciebie w artykule?, jeśli bedzie za mało to zwiększamy ilość drutów (zgadza się?).
    3. Jakie są jeszcze obostrzenia co do doboru grubości drutu? z tego co pamiętam to chyba prąd i częstotliwość pracy?
    4. Jakie mogą być skutki występowania zjawiska naskórkowości w takim trafie? (toże bedzie się grzało?)
  • Pomocny post
    #9 2819561
    irek2
    Poziom 40  
    przy bardzo grubym drucie prad plynie tylko po jego zewnetrznej powierzchni. Mowi sie tu o glebokosci wnikania dla danej czestotliwosci. Dlatego stosujac gruby drut tak naprawde nie wykozystujesz jego calego pola przekroju bo prad nie wnika tak gleboko. Na twoim etapie wiedzy nie przejmuj sie tym zjawiskiem jest ono nie do wykrycia. W praktyce trafo nawiniete wieloma cienkimi drutami jest nieco lepsze od tego nawinietego jednym grubym drutem.
    Jak masz ilosc zwoi to dobierasz tylko srednice drutu aby sie zmiescil na karkas. Jak sie nie miesci to zmniejszasz drut.
    Na poczatku nawijalem pierwotne 3xDNE1,3mm ale nei weszlo daltego zostalo 3x1mm. Nawinalbym tez wtorne drutem 1mm ale okazalo sie ze zmiescil sie drut 1,3mm a to zawsze lepiej niz drut 1mm.
  • #10 2821566
    life27
    Poziom 15  
    oki wiec nawinę to takimi drutami, kupiłem rdzeń ETD34 (3f3). jak złoże to się pochwale jakie są efekty 8)
  • #11 2864752
    life27
    Poziom 15  
    No i po wielkich bojach, łącznie z wylutowaniem i wlutowaniem wszystkiego od nowa, przetwornica zaczęła działać. Błąd jaki popełniłem i popełnią jeszcze następni konstruktorzy to wlutowanie rezystorów tych ze spisu elementów w PDFie AVT, trzeba się kierować tymi wartościami ze schematu. Ktoś kto przepiswał, elementy ze schematu do tabeli na końcu artykułu, uszczuplił mój portfel o dobre kilkadziesiąt złotych, i strate czasu oraz nerwów. Wymieniałem elementy z dobrych na dobre :/ i jeździłem kilka razy na wolumen, złożyłem już jedną przew. Ale jest to moja pierwsze przetwornica wiec byłem zdeterminowany i nie ustąpiłem. Trafo nawinąłem wg zaleceń Kolegi Irka, z nawinięciem w sumie jak się okazało potem, to był najmniejszy problem.

Przetwornice uruchomiłem na prostowniku do akumulatorów fotki: :D
    (regulowanym) obciążyłem go żarówką i wszystko zagrało. Na wyjściu
    +/- 34,2V z żarówką w obwodzie i pobór prądu ok 0,3A przy podwyższeniu napięcia powyżej 15V przetwornica się wyłącza wszystko jak powinno być.

Modyfikacje:
    dałem troche szybsze i mocniejsze diody, kupiłem diody BYW 29-200 były droższe 5 razy od tych ze schematu ale wolałem mieć 100% pewność że nic nie bedzie się grzać a i przy okazji diody są szybsze od niejednych shotkiego.
    Rdzeń użyty do przetwornicy to ETD34 i lica pierwotne i wtórne zgodznie ze schematem.
    Trafko po 5 minutach z żarówką na wyjściu nie było nawet ciepłe, mosfety też.

Mam nadzieje że bedzie banglać baaaardzo długo, jak wsadze to do skrzyni to napisze jak się sprawuje pod obciążeniem 2x TDA7294

fotki: :)

• #12 2870023
    adamlen1
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Witam ja mam troche inny problem z tą przetwornicą. Nie uruchamia się. Świeci się zielona diada, ale napięcie na nóżce 13, 14,15 wynosi okolo 2,7V. Wymieniłem układ i tranzystory sterujące i dalej to samo. Napięcie wyjściowe przetwornicy to 1,4V. Układ to DBL 494. Co może być przyczyną ? Z góry dzięki za odpowiedź.
  • #13 2871799
    irek2
    Poziom 40  
    w opisie sa bledy w rezystorach, zamiast kohm jest ohm. Schemat jest poprawny.
  • #14 2872262
    adamlen1
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Witam wszystkie reystory mam ze schematu, czyli w kohm, ale nie wiem czemu układ nie działa. Jakie napięcie ma być na 13,14,15 nóżce 5V ? Jak tak to jak go uzyskać.

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Już rozwiązałem problem, okazało się ze zamienniki są wadliwe. Dlatego przestrzegam przed zakupem DBL 494 zamiast TL. pozdro
  • #15 2874992
    irek2
    Poziom 40  
    ja uzywam od dawna DBL494 i nie widze zadnych problemow tak samo dobrze dzialaja jak KA7500.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zastąpienia drutu o średnicy 1,3 mm drutem 1,25 mm lub 1,55 mm przy nawijaniu transformatora do przetwornicy z projektu AVT2732. Autor artykułu zalecał użycie dwóch drutów 1,3 mm na uzwojenie pierwotne i 1 mm na wtórne, jednak dostępność drutów o takich średnicach jest ograniczona. Wskazano, że zamiast grubych drutów lepiej stosować wiele cienkich, np. 0,7 mm, aby zmniejszyć efekt naskórkowości, który powoduje, że prąd płynie głównie po powierzchni drutu, nie wykorzystując całego przekroju. Liczba zwojów powinna pozostać zgodna z oryginałem (np. 2x12 zwojów na pierwotnym i 2x5 na wtórnym), a dobór średnicy i ilości drutów należy dostosować tak, aby uzwojenia zmieściły się na rdzeniu. Efekt naskórkowości jest istotny przy dużych średnicach drutu i wysokich częstotliwościach, ale dla początkujących nie jest krytyczny. W praktyce autor tematu nawinął transformator na rdzeniu ETD34 zgodnie z zaleceniami, co pozwoliło uruchomić przetwornicę. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące błędów w wartościach rezystorów w dokumentacji oraz problemy z układem DBL494, który w niektórych przypadkach okazał się wadliwy i został zastąpiony oryginalnym TL494.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA