logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć estetyczną fakturę firmową w Excelu? Szukam gotowego szablonu.

seta1 12 Lip 2006 22:31 38866 13
REKLAMA
  • #1 2814649
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Witam
    Mam małą wiedzę na temat tworzenia dokumentów w excelu, i mój kłopot polega iż nie mogę zaprojektować ładnego wyglądu „faktury firmowej”, nie oczekuje wykładu w obsłudze aplikacji - post stałby się bardzo rozległy, możliwe że ktoś będzie życzliwy i podeśle swoją frakturę, a ja po zmianie danych bym ją wykorzystał
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2814702
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Zastanawiam się ciągle, skąd u ludzi taki uraz do gotowych rozwiązań opartych na latach doświadczeń i gruntownej znajomości rzeczy. Za firmowy program do fakturowania zapłaciśż niewiele, a masz solidne narzędzie, którego w Excelu nie zdołasz zrobić. Wiele gazet i czasopism komputerowych zamieszcza również darmowe tego typu rozwiązania.
    Sciągnij sobie to: ftp://ftp1.dgcs.com.pl/dgcs/demo/windows/fakturowanie_win/fkmx1_04.exe pobaw się chwilę, to zauważysz przewagę takich rozwiązań nad najwymyślniejszymi arkuszami Excela. Konkurencją może być jedynie Access.
  • REKLAMA
  • #3 2814788
    seta1
    Poziom 27  
    pobieram wskazany program do fakturowania, sprawdzę możliwe ze mię zadowoli. rzecz przedstawia się następująco, wystawiam mało faktur i stawiał bym na wygląd niż na możliwość tego programu, pewnie ma wiele swobody w zmianach wyglądu i coś się dopasuje, ale zobaczymy
  • REKLAMA
  • #4 2814813
    md
    Poziom 41  
    W tego typu dokumentach wygląd jest sprawą wtórną - zamawiasz papier firmowy i już. Możesz drukować na zwykłej składance komputerowej z dowolnym nadrukiem. Ważne jest to, że program zapamiętuje dane kontrachentów, asortyment towarów wpisywany do faktur, kontroluje płatności, generuje sprawozdanie, które są niezbędne do planowania i kontrolowania zakupów. Do tego, jest tańszy niż Office z Excelem, a w firmach przede wszystkim nie można sobie pozwolić na piractwo komputerowe.
  • Pomocny post
    #5 2815136
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Nie do końca się zgodzę ze stwierdzeniami md.
    W wielu firmach Office/Excel jest kupowany do innych celów niż wystawianie faktur.
    Wtedy warto się zająć Excelem aby dodatkowo go wykorzystać do tworzenia/ewidencjonowania faktur.
    Sam tak robiłem (pomimo istnienia "zewnętrznego" programu do fakturowania) gdyż faktury wystawiane z Excela były bardzo specyficzne (duża ilość danych dostarczana od dostawcy na dyskietce w formacie Excela, konieczność przeliczenia ceny sprzedaży itp.).
    Oczywiście stworzony arkusz do fakturowania zawierał wszelkie niezbędne dane kontrahentów, towarów itp. Access do tego celu rzeczywiście jest dużo lepszy ale w Excel-u szybciej wprowadza się drobne poprawki.
    Swego czasu były nawet takie tematy na Elektrodzie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic426896.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic199724.html

Oczywiście się zgadzam, że kupowanie Office/Excela tylko do wystawiania faktur to "drobna" przesada.
  • #6 2815306
    md
    Poziom 41  
    Samow wystawienie faktury jest tylko jednym z elementów obiegu dokumentów w firmie, istotnym ale nie jedynym. Poniżej niektóre funkcje programu do fakturowania, część z nich bez problemu zrealizujemy w Excelu, niektórych się nie da. Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy korzystają ze wszystkich opcji i są firmy, dla których excelowska faktura jest wystarczająca.

# praca w sieci, z dzielonym dostępem do jednej bazy danych.
    # definiowanie użytkowników i uprawnień do opcji menu.
    # definiowanie dowolnych stawek VAT.
    # definiowanie dowolnego formatu numeracji dokumentów.
    # możliwość umieszczenia loga firmy na FV
    # wystawianie zamówień sprzedaży,
    # wystawianie i wydruk dokumentów sprzedaży,
    # słowniki towarów, usług, kontrahentów, środka transportu,
    # dokumenty sprzedaży: Zamówienie, Faktura VAT, Paragon, WZ, Faktura eksportowa, Korekta sprzedaży.
    # współpraca z drukarką fiskalną.( Posnet )
    # kontrola zapłat kontrahentów.
    # kontrola zapłat własnych.
    # współpraca z zewnętrznymi systemami księgowymi.

Na koniec mała uwaga, demko, którego link podałem jest w wersji 1.4, a najnowszy produkt ma już numer 2.5, więc demo należy traktować jako zapoznanie się z interfejsem, możliwościami i zasadą pracy proramu.
  • REKLAMA
  • #8 2816720
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    paweliw napisał:

W wielu firmach Office/Excel jest kupowany do innych celów niż wystawianie faktur.

W wielu firmach nie wiedzą też o istnieniu OpenOfficeOrg 2.0, który jest darmowy, legalny i równie funkcjonalny a może nawet lepszy. Pracuje na platformach Windows, Linux, Unix i na innych. Otwiera i zapisuje w różnych formatach.

A co do faktur w Excel'u w MS Office są do wykorzystania szablony, poszukaj może coś Ci podejdzie do przeróbki. Podaj email na priv to ci podeślę :)

Pozdrawiam.
  • #9 2817824
    seta1
    Poziom 27  
    pobrałem wskazany program zalecany przez md, jest on zabezpieczony hasłem i nazwą użytkownika, i nawet go nie otworzyłem, poradnik- owszem, skorzystam jak znajdę więcej czasu, link zanotowałem i wrócę do niego w innym czasie. Zgadzam się z wypowiedzią -paweliw, posiadam excela i będę w stanie w krótkim czasie opanować wystawianie faktur. Trafnie zrozumiał mój post Driver-, potrzebna jest faktura do przerobienia, wymiana logo, danych adresowych itp. Istotne jest aby była ciekawie graficznie zaprojektowana.
  • #10 2817914
    md
    Poziom 41  
    Czasem zdumiewa mnie coś, czego nie rozumiem. Ktoś zakłada temat, inni odpowiadają, a zakładający temat nawet nie pofatyguje się przeczytać z uwagą odpowiedzi. W linkach, które podałem wyraźnie napisano:
    Przy pytaniu o nr licencji lub klucz aktywacji należy wpisać demo.

Po zainstalowaniu programu hasłem do programu jest dgcs, a jeśli program pyta o operatora lub użytkownika to jest to adm.

W sprawie graficznego opracowania faktury również odpowiedziałem. Wileu producentów i dystrybutorów papieru komputerowego wykonuje na życzenie nadruki w zasadzie dowolne. Skoro więc wygląd faktur ma dla kogoś pierwszorzędne znaczenie, to jest to jedyny sensowny sposób. Bezsensowne jest drukowanie faktur z rozbudowanym graficznie logo firmy na drukarce atramentowej ze względu na koszt wydruku. Można do tego celu kupić kolorową drukarkę laserową ale i tak koszty będą znaczące. Jeżeli nie chcesz zlecać nikomu druku papieru firmowego, to pobaw się jakimś programem w stylu Corel i sam wstępnie nadrukuj logo i wszystkie elementy graficzne (znak wodny itp). Tak przygotowaną kartkę papieru wstawiasz do dowolnej drukarki i drukujesz fakturę z Excela, Abase z OpenOffice-a lub jakiegokolwiek innego programu.
  • #11 2817963
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Przecież w samym Excelu masz gotowy szablon faktury, którą przerabiasz jak chcesz. Możesz tam wstawić nawet zdjęcie teściowej :lol:
    Plik > Nowy > Arkusze kalkulacyjne i wybierasz Faktura.
    Tak na marginesie to faktura ma być przede wszystkim prosta i czytelna - to nie obraz Salvadora Dali tylko świstek do wypłaty pieniędzy.
  • Pomocny post
    #12 2818026
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    Już wysłałem, powinna do Ciebie dotrzeć. W razie jakich problemów pytań i.t.p. kontakt via email albo na GG. Dla siebie przerobiłem na RACHUNEK.
    Pozdrawiam
  • #13 2818331
    seta1
    Poziom 27  
    Robert B- tak są szablony, ale ja nie doinstalowałem jak odnajdę płytę to pewnie uda się zaadoptować tą faktur na moje potrzeby.
    md- ja natomiast nie rozumie skąd w Twoim poście tyle ironii, odpowiadanie na posty nie jest obowiązkowe więc po co te uwagi, a tak na marginesie to link który podałeś jest dostępem do ftp- a i żadnych wyjaśnień nie znalazłem.
    Driver- dzięki, prawie to jest to co chciałbym dawać jako fakturę, kilka przeróbek i będzie na moje potrzeby. jak masz jeszcze coś to podeślij do porównania.
  • #14 2818351
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    seta1 napisał:
    Robert B- tak są szablony, ale ja nie doinstalowałem jak odnajdę płytę to pewnie uda się zaadoptować tą faktur na moje potrzeby...

No to jaki problem :)
    Włącz makra i przerabiaj ten szablon do woli.
    Nie wsadzaj wielu ozdóbek bo i tak ten kto fakturę dostaje patrzy tylko na rubrykę z ceną.
    Darmowych programów do fakturowania jest pełno :)
    Np.
    http://www.megakomp.pl/?ido=27

A tak całkiem z innej beczki: Wiecie ile wynosi ŚREDNI czas zapłaty faktury w naszym kraju?
    No to się trzymajcie :lol: : 440 dni
    Sam kiedyś czekałem na zapłatę z hotelu XXXXXXX przez dziesięć miesięcy. Doskonały sposób na bankructwo dla małych firm. Mój znajomy nadal czeka na zapłatę u syndyka po nieistniejącej już Bardzo Pobożnej Niepokalanej Telewizji.
    Załączniki:
    • Faktura.zip (177.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania estetycznego, gotowego szablonu faktury firmowej w Excelu. Użytkownicy wskazują, że choć Excel oferuje podstawowe szablony faktur, to profesjonalne programy do fakturowania zapewniają znacznie więcej funkcji, takich jak zarządzanie bazą kontrahentów, kontrola płatności, definiowanie stawek VAT, numeracji dokumentów, współpraca z drukarkami fiskalnymi oraz generowanie raportów. Wskazano na dostępność darmowych i płatnych programów, w tym demo programu fkmx1_04.exe, oraz alternatywę w postaci OpenOffice.org 2.0 jako darmowego i wieloplatformowego pakietu biurowego. Poradniki online oraz gotowe szablony Excela mogą być pomocne do samodzielnej adaptacji faktury, zwłaszcza gdy ważny jest wygląd i możliwość szybkiej edycji danych. Zwrócono uwagę, że estetyka faktury jest często wtórna wobec funkcjonalności i kosztów druku, a profesjonalny nadruk na papierze firmowym jest rekomendowany dla lepszego efektu wizualnego. W dyskusji pojawiły się także linki do zasobów i sugestie dotyczące korzystania z makr w Excelu do modyfikacji szablonów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA