logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 78 Plus – brak treści na wyświetlaczu, radio szumi, brak reakcji przycisków

kachu23 19 Cze 2003 03:35 3831 7
REKLAMA
  • #1 255175
    kachu23
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    cześć wszystkim wpadł mi w ręce ten sprzecik do naprawy ale poraz pierwszy mam do czynienia z CB-radiem wiec chciałem sie poradzić :

po załączeniu cb słychać szum z głośnika wyświetlacz jest tylko podświetlony podświetlony tzn. nic na nim nie widac ,nie działają żadne przyciskprosze o pomoc i zgóry dziekuje :( :(

ps.dołączam schemat tego cb.
    Załączniki:
    • Alan 78p.pdf (353.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 255335
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 73
    Moze byc walniety procesor, sprawdź czy 5V dochodzi do niego.
  • REKLAMA
  • #4 256212
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 73
    Moze podmien rezonator przy procku, sprawdź ogólnie plytę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 327278
    Andrzej Kuca
    Poziom 12  
    Pozdrowienia od ak.Miałem doczynienie z taką usterkom w Alanie 78+ z proc maxon.uszkodzony Q415 wymieniłem na mocniejszy, oraz R237 na taki sam.usterka ustąpiła.
  • #7 399228
    piraniamax
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    chciałem zapytać mam radyjko alan 78 + , zostało przywiezione z nieniec i jak wiecie ma ono zmienione to i owo tzn wyświetla 80 kanałów 40 podztawowa i 40 dolna kanały od 3 do 15 am i fm a reszta to tylko fm , chciałem aby pracowało tak jak radia w Polsce poradzcie co zrobić jak mu dać rade czy wymiana procka czy co ?? :?:
  • #8 7041911
    brahma
    Poziom 11  
    Witam
    Mam podobny problem , ale u mnie po włączeniu zasilania przez kilka sekund wyświetlacz
    wyświetla normalnie a potem wszystko znika i pozostaje pusty podświetlony wyświetlacz. +5V dochodzi do procesora. Proszę o porady . Dziękuję

Temat z przed 6-ciu Lat. Proponuję napisać NOWY Temat.
    Regulamin pkt. 13 . [SP5ANJ]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy CB radia Alan 78 Plus, które po włączeniu generuje szum w głośniku, wyświetlacz jest podświetlony, ale nie pokazuje żadnej treści, a przyciski nie reagują. Zasilanie procesora wynosi stabilne 5V. Sugerowane przyczyny to uszkodzony procesor lub rezonator przy procesorze. W jednym przypadku usterka została usunięta przez wymianę tranzystora Q415 na mocniejszy oraz rezystora R237 na taki sam. Pojawiła się także prośba o serwisówkę lub informacje dostępne w internecie. Dodatkowo poruszono temat modyfikacji Alan 78 Plus sprowadzonego z Niemiec, który ma zmienioną konfigurację kanałów i wyświetla 80 kanałów zamiast standardowych 40, z pytaniem o możliwość przywrócenia oryginalnej funkcjonalności, np. przez wymianę procesora. W jednym z późniejszych wpisów opisano podobny problem z wyświetlaczem, który po kilku sekundach gaśnie, mimo prawidłowego zasilania procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA