logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bascom 8051 (lub AVR) i wyświetlacz graficzny 160 x 80

tengu 25 Maj 2007 19:57 2499 8
REKLAMA
  • #1 3921116
    tengu
    Poziom 21  
    Ocena: 102
    Czy bascom obsłuży tego typu wyświetlacz graficzny .O co w tym właściwie chodzi - chodzi mi o sterowanie czym i jak - bo czytam i słabo to rozumiem... Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3921262
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Ważny jest typ sterownika jaki steruje wyświetlaczem, a rozdzielczość niewiele o tym mówi...
  • #3 3921275
    tengu
    Poziom 21  
    sterownik to T6963C to wiem na bank.
  • REKLAMA
  • #4 3921295
    McRancor
    Obsłuży bez problemu, zajrzyj do helpa od Bascoma, jest w polskiej wersji (do ściągnięcia ze strony producenta bascoma), było też opisane w bascom college, do znalezienia w sieci.
  • REKLAMA
  • #5 3921312
    tengu
    Poziom 21  
    I tu zaczynają sięschody - a) czy musze mieć bibliotekę dla tego wyświetlacza do bascom'a, b) Czy wystartuje to na 89C4051 (statyczne napisy i prymitywne logo - żadnych "animacji"), c) która wersja bascom'a obsługuje wyswietlacze graficzne (ja mam 2.0.1.0).

Błagam o jakieś przykłady - konkretne - muszę coś na jutro zrobić a nie chcę się wygłupić :cry:
  • #6 3922524
    McRancor
    Przecież wszystko jest w helpie, wystarczy wykazać się minimalną inicjatywą i przeczytać!
  • REKLAMA
  • #7 3925045
    tengu
    Poziom 21  
    Tak, jest w helpie, ale nie w przypadku gdy jest zastosowany inny "procek". Jak wiadomo port P3.6 w 89CX051 nie jest dostępny "fizycznie" a przykład helpie odwołuje się do tego portu (sygnał WR). Staram się nie iść na łatwiznę, ale żeby wszystkiego się nauczyć samemu to trochę życia może mi zabraknąć... Nie czekam na gotowca... Czy aby przypisać ten sygnał do innego poru muszę odwoływać się do biblioteki zewnętrznej i w niej samej coś zmienić? Akurat mam ten scalak pod ręką i dlatego tak się wypytuję.

P.S. Dziękuję za zainteresowanie.
  • Pomocny post
    #8 3925687
    McRancor
    2051 nie ma interfejsu do obsługi zewnętrznej pamięci, który automatycznie generuje stany RD i WR.

WR=0 RD=1 - zapis do wyświetlacza

WR=1 RD = 0 - odczyt z wyświetlacza

Jeżeli chcesz zrobić obsługę od nowa:
    http://www.mcselec.com/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=57
    Tam jest sporo ciekawych informacji, co prawda wykorzystany jest interfejs do pamięci zewnętrznej, ale zawsze można dodać obsługę RD,WR i generowanie sygnału strobe (pin CE) ręcznie.

Na tej stronie, polecam zwłaszcza drugi link od góry w którym opisane jest krok po kroku jak sterować wyświetlaczem.

Chyba że chcesz polecieć na gotowcu, trzeba będzie wykorzystać zewnętrzne biblioteki, bo te bascomowe są trefne jeśli nie ma się interfejsu do pamięci...
  • #9 3926360
    tengu
    Poziom 21  
    Dzięki to mi wystarczy.:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości obsługi graficznego wyświetlacza o rozdzielczości 160x80 pikseli za pomocą Bascom 8051 lub AVR, ze szczególnym uwzględnieniem sterownika T6963C. Kluczowe jest zrozumienie, że sama rozdzielczość niewiele mówi o sposobie sterowania – najważniejszy jest typ sterownika. Bascom obsługuje takie wyświetlacze, jednak wymaga odpowiednich bibliotek i konfiguracji, zwłaszcza przy użyciu mikrokontrolera AT89C4051, który nie posiada fizycznie dostępnego portu P3.6 (sygnał WR). Wersja Bascom 2.0.1.0 obsługuje wyświetlacze graficzne, ale przykłady w helpie mogą wymagać modyfikacji pod kątem dostępności portów i sygnałów. Mikrokontroler 2051 nie posiada interfejsu do zewnętrznej pamięci generującego automatycznie sygnały RD i WR, co wymaga ręcznego sterowania tymi sygnałami. Wskazano przydatne źródła online z opisami krok po kroku sterowania wyświetlaczem T6963C, a także konieczność użycia zewnętrznych bibliotek, gdy standardowe biblioteki Bascoma nie spełniają wymagań sprzętowych. Dyskusja podkreśla potrzebę dostosowania sygnałów sterujących i portów do konkretnego mikrokontrolera oraz zachęca do samodzielnej nauki, korzystając z dokumentacji i przykładów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA