logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić instalację lpg przy nadwyżce powietrza?

gribik 14 Lip 2006 21:59 2176 7
REKLAMA
  • #1 2820732
    gribik
    Poziom 11  
    Witam. Od tygodnia grzebie przy aucie, rowniez przeczesuje internet. Ale teraz przyszedl czas na Was - madre glowy :) Moje auto ma silnik 3.0 V6i, 170KM. Na poczatku byl reduktor tomasetto, jezdzilo to super. Po ok. 10 tys km instalacja sie skonczyla. To znaczy przyspieszenia na poziomie malucha itp... Po podlaczeniu komputera do AL-700 pokazuje "nadwyzka powietrza". Jestem pewien iz kiedy byla zakladana instalacja, oraz pierwszy przeglad po 1500km nie bylo tego!! Teraz jest. Obecnie zalozylem reduktor BRC super (powyzej 140kw) i nadal jest nadwyzka powietrza. Dzisiaj rozebralem pol silnika, od miksera odchodza dwa przewody. Jeden idzie do reduktora, natomiast drugi wchodzil do silnika (kolektora). Ten drugi byl po prostu zsuniety z silnika! Teraz po zalozeniu, silnik niesamowicie odzyskal moc na benzynie, ale na gazie nadal jest nadwyzka powietrza... Prosze pomozcie - juz nie wiem co mam robic.. Jutro bede rozbieral dalej silnik, moze na cos trafie jeszcze... Czy macie jakies pomysly? Lambda pokazuje caly czas bogata mieszanke. Ale co sie dziwic przy nadwyzce powietrza. Nie chce zatykac dolotu by zmniejszyc ta nadwyzke :(((((
  • REKLAMA
  • #2 2820941
    camel09
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    nie bardzo rozumiem?
    nadwyżka powietrza=bogata mieszanka ???
  • REKLAMA
  • #3 2820944
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Skalibruj od nowa AL-700.
    (programowanie)
  • REKLAMA
  • #4 2821182
    gribik
    Poziom 11  
    TAk. Pokazuje nadwyzka powietrza w programie a-mon, oraz bogata mieszanka.... Co do skalibrowania (zaprogramowania) Al-700 - niestety nie jest to mozliwe. Po przejsciu ustawien wolnych obrotow, zatrzymuje sie na "wprowadz na obroty powyzej 3 tys i czekaj na odczyt" . Trzymam te 3 tys obrotow nawet przez 5 minut i nic sie nie dzieje... I chyba wlasnie przez ta nadwyzek powietrza... ale skad ona? Tego juz nikt nie wie... Wszyscy gazownicy radza zalozyc zwezke na dolocie, a ja nie chce. Poza tym kiedy tego nie bylo!!
  • #5 2821311
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    No cóż albo reduktor ma za mały wydatek,albo zapchany filtr gazu,albo sonda.Zobacz czy pracuje na benzynie,jeśli nie to nie skalibruje się.Uważam,że skoro spadł przewód wolnych obrotów to auto strzela,więc zobacz czy nie wypadło słoneczko z miksera,bo z opisu wynika że mikser nie wzbogaca mieszanki.
  • REKLAMA
  • #6 2822630
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 545
    Powiem ci z mojego doświadczenia, że automatyczna kalibracja programu a-mon jest do ... niczego. Jak sobie tak skalibrowałem, to auto nie bardzo jeździło. Potem zacząłem ustawiać metodą prób i błędów, co nieco wiedzy z instrukcji i internetu i ustawiłem instalkę w sposób dla mnie zadowalający.
  • #7 2823318
    gribik
    Poziom 11  
    witaj. A mi wlasnie dzisiaj udalo sie. Zrobilem autokalibracje do polowy, bo mi sie program wysypal, ale ustawienia pozmienial. Ale zasuwa teraz!!! Z nadwyzka powietrza tez sobie poradzilem! Wystarczylo pozmieniac ustawienia silnika krokowego... Ale moje pytanie:
    W programie A-mon , przy opcji
    autokalibracji, opcja regulacja na gazie,
    najpierw jest "ustaw obroty minimalne i kliknij ok",
    a nastepnie "wprowadz silnika na obroty powyzej 3tys i
    poczekaj na odczyt parametrow"... Niestety w tym miejscu
    moj a-mon stoi. Mijaja 4 minuty, caly czas trzymam powyzej
    3 tys obrotow a tu nic... Ile trzeba czekac? Jak jest u Was?
  • #8 2908376
    dawidmisiu17
    Poziom 1  
    słuchaj spróbuj podłączyć go pod analizator spalin, ponieważ niekiedy sonda lambda może pokazywać błędne odczyty (może pokazywać bogatą mieszankę, a w rzeczywistości jest uboga) jeżeli to nie jest to to znajdź mądrego gazownika, który może wymienić ci przelotkę od miksera.

dawid

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji LPG w samochodzie z silnikiem 3.0 V6i 170 KM, gdzie pojawiła się nadwyżka powietrza (bogata mieszanka) widoczna w programie diagnostycznym A-mon podłączonym do sterownika AL-700. Początkowo instalacja działała poprawnie z reduktorem Tomasetto, jednak po około 10 tys. km pojawiły się problemy z przyspieszeniem i błędem nadwyżki powietrza. Wymiana reduktora na BRC Super (powyżej 140 kW) nie rozwiązała problemu. Znaleziono poluzowany przewód od miksera do kolektora, którego ponowne podłączenie poprawiło moc na benzynie, ale problem z nadwyżką powietrza na gazie pozostał. Próby autokalibracji AL-700 zatrzymują się przy obrotach powyżej 3 tys., co może być spowodowane błędnymi odczytami sondy lambda lub niewłaściwą pracą miksera. Zalecane jest sprawdzenie wydajności reduktora, stanu filtra gazu, poprawności działania sondy lambda oraz ewentualna wymiana przelotki miksera. Niektórzy użytkownicy sugerują ręczne ustawienia instalacji metodą prób i błędów zamiast automatycznej kalibracji. Podłączenie do analizatora spalin może pomóc w dokładnej diagnostyce mieszanki paliwowo-powietrznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA