logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Discolitez - układ 4-kanałowy, ciągłe napięcie i spalony rezystor 360Ω

konjo123 15 Lip 2006 18:13 2070 8
REKLAMA
  • #1 2822694
    konjo123
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam,

Zmontowalem wlasnie sobie uklad 4 kanalowy na zarowki (ten z MOC3041 i BT136).

Podlaczylem do jednego kanalu zarowke zeby sprawdzic czy dziala no i nie dosc ze uklad daje caly czas napiecie na wyjsciu (swieci sie bez przerwy) to jeszcze spalil sie po chwili rezystor (ten 360ohm)...

Co moze byc tego przyczyną i jak to naprawic?

Mam obie wersje discolitez (standard i pro) i userport'a.

Z gory dzieki za pomoc...

Tu jest schemat => http://konjo.ryj.pl/dl/zd1.jpg
    A tu plytka => http://konjo.ryj.pl/dl/zd2.jpg
    (oczywiscie nie sugerujcie sie napisami przy triakach i optotriakach - po prostu takie w eaglu znalazlem :) )

--
    Pozdrowienia
    Konjo
  • REKLAMA
  • #2 2822803
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam

Mi nie pasuje rezystory podłączone do optotriaka.
    Zrób sobie z tego schematu
    Discolitez - układ 4-kanałowy, ciągłe napięcie i spalony rezystor 360Ω
  • REKLAMA
  • #3 2823283
    Artas
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Problem może stwarzać też sam port. Po uruchomieniu komputera na wyjściach pojawiają się losowe stany. U mnie na przykład, gdy włączę komputer na wszystkich wyjściach mam stan wysoki. Ściągnij sobie DiagLiteza ze strony DiscoLiteza, uruchom ponownie komputer i włącz program. Wszystkie przyciski powinny być wyłączone. Dopiero potem uruchamiasz DiscoLiteza – u mnie tylko tak działa. :)

A co do rezystorów to raczej możesz je pominąć powinno działać bez nich. Jeśli jednak się uprzesz to zastosuj jakieś na większą moc i podłącz wg. schematu wyżej.
  • #4 2823721
    konjo123
    Poziom 13  
    Dzieki za info...

Troche dziwi mnie sprawa z tymi rezystorami, bo w koncu robilem projekt wg schematu ze strony discolitez wiec powinno byc ok. Taki sam schemat znalazlem tez w datasheet'cie od MOC3041... To nie bedzie dzialac z tymi rezystorami?

A tak szczerze mowiąc to najbardziej chcialbym zeby wlasnie zadzialalo to tak jak jest na oryginalnym schemacie :)

--
    Pozdrowienia
    Konjo
  • REKLAMA
  • #5 2823789
    Artas
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Buduj z tego: http://discolitez.com/pmwiki/pmwiki.php?n=Hardware.Deluxe32 Zamiast układu 74374 możesz zastosować układ ULN2803. Powinieneś dać radę z tym schematem, bo jest dość prosty. Co do bezpośredniego podłączenia optotriaka do portu – mi to nie działało. Musiałem zastosować układ ULN2803. DiscoLitez tak jakby nie dawał mi pełnego napięcia na wyjściu. W szczytowym momencie było około 3V a powinno być 5V. Tak wiec optotriak nawet sie nie włączał.
  • REKLAMA
  • #6 2823997
    konjo123
    Poziom 13  
    Ok rozumiem problem z portem i za niskim napieciem, ale w dalszym ciagu nie czaje dlaczego spalil sie rezystor mimo ze uklad jest taki jak na oryginalnym schemacie :)

Generalnie po podlaczeniu ukladu do 230V bez podłączania do kompa tez na wyjsciach zarowek pojawia sie napiecie...

Aha mam jeszcze takie pytanko, bo tego nie zrozumialem do konca - po co jest rezystor 330ohm (i w ogole to połączenie) miedzy wyjsciem optotriaka a wyjsciem triaka?

--
    Pozdrowienia
    Konjo
  • #7 2829196
    konjo123
    Poziom 13  
    OK. Dalem sobie spokoj z rezystorem - kupie mocniejszy :)

Podlaczylem zarowke pod 1 kanal no i oczywiscie na porcie jest bez przerwy stan wysoki (a wlasnie => jak w ogole uklad nie jest podpiety do LPT to zarowka sie nie swieci wiec jest juz ok)

Program 111.exe albo test.exe (taki dosowy programik w ktorym sie wpisuje wartosc od 1 do 255) dziala i faktycznie zarowka miga. Niestety po skonczeniu dzialania tego programu stany są znowu wysokie na LPT.

Discolitez zalatwia te sprawe (nie ma stalego swiecenia sie zarowki), ale z kolei w ogole nie mryga a probowalem juz roznych ustawien...
    Co musze wybrac w komponencie DLOP Loader (z output) zeby to zadzialalo? Wybieralem DLO_AdvanceParallel378.dll i nic nie mryga a mam wrazenie ze to moze byc przyczyna...

--
    Pozdrowienia
    Konjo
  • #8 2830110
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    DLO_AdvanceParallel378.dll
    DLO_InvertParallel378.dll
    Sprubuj na tych oczywiscie w DLOP LOADER i discolitez pro II
    pozdrawiam
  • #9 4398305
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z układem 4-kanałowym do sterowania żarówkami opartym na optotriakach MOC3041 i triakach BT136, stosowanym w projekcie DiscoLitez. Głównym problemem jest ciągłe napięcie na wyjściu oraz przepalenie rezystora 360Ω. Przyczyną może być nieprawidłowe podłączenie rezystorów do optotriaków lub niewłaściwe sterowanie portem LPT, który po uruchomieniu komputera może generować losowe stany wysokie na wyjściach. Zaleca się użycie programu DiagLiteza do wyzerowania stanów portu przed uruchomieniem DiscoLitez oraz ewentualne pominięcie lub zastosowanie rezystorów o większej mocy. Wskazano również, że bezpośrednie podłączenie optotriaka do portu LPT może nie działać poprawnie z powodu zbyt niskiego napięcia wyjściowego (około 3V zamiast 5V), co można rozwiązać stosując układ ULN2803 jako bufor. W przypadku wersji Deluxe32 należy odpowiednio dobrać sterownik w DLOP Loader (np. DLO_AdvanceParallel378.dll lub DLO_InvertParallel378.dll). Rezystor 330Ω między wyjściem optotriaka a triakiem służy do ograniczenia prądu bramki triaka. Problemy z ciągłym świeceniem żarówek mogą wynikać z nieprawidłowego stanu portu LPT po zakończeniu działania programów testowych, co wymaga odpowiedniej konfiguracji oprogramowania sterującego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA