logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć rezystancję uziemienia w budynku z MIE 500 Sonel?

mrus 17 Lip 2006 16:01 2516 3
REKLAMA
  • #1 2827982
    mrus
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich. Mam pewien problem jak wykonać rezystancje uziemien w budynku. Chciałem to zrobić najprostszą metodą czyli miernik MIE 500 sonela jedną sondę podłaczam to fazy drugą do każdego złacza uziomu z instalacją odgromową (oczywiście każde złacze odkręcam i mierzę tylko uziom), ale pewien gość trochę obeznany z instalacjami elektrycznymi powiedział mi że w moim przypadku ta metoda nie może zostać wykozystana ponieważ uziom jak i otok połączony jest w z-k razem z listwą PEN (gdyby nie były to i owszem) i w ten sposób nic nie zmierzę, muszę zastosować metodę z sądą napięciową i prądową czy tak w rzeczywistości jest? Dla mnie jest to trochę niezrozumiałe bo przecież ja chcę zmieżyć właśnie rezystancje tego uziomu, a nie ziemi wokół (do tego służy chyba pomiar rezystwności gruntu?)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2828725
    histeria
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Samo zmieżenie nic ci nie da.Są specjalne(dodatkowe)uprawnienia dla
    elektryków,które pozwalają mierzyć i wystawiać protokół pomiarów akceptowany przez inne instytucje.Pomiar najbardziej prawidłowy bez
    uprawnień jest nic nie wart.Tak na marginesie-nie masz pojęcia o co
    tu chodzi.Temat dla elektryków z doświadczeniem.
  • REKLAMA
  • #3 2828928
    mrus
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    histeria napisał:
    Samo zmieżenie nic ci nie da.Są specjalne(dodatkowe)uprawnienia dla
    elektryków,które pozwalają mierzyć i wystawiać protokół pomiarów akceptowany przez inne instytucje.Pomiar najbardziej prawidłowy bez
    uprawnień jest nic nie wart.Tak na marginesie-nie masz pojęcia o co
    tu chodzi.Temat dla elektryków z doświadczeniem.

to może wytłumaczysz mi o co chodzi napisac że ktoś się na czymś nie zna każdy potrafi. Moze popiszesz się swoją wiedzą.

tak na marginesie taki uprawniony elektryk z doświadczeniem 25 letnim tak własnie miezył mi uziemienie nie odłączył nawet otoku od listwy PEN dlatego wolę wiedziec co i jak bedzie mieżone następnym razem. Dlatego pytam doświadczonych uzytkowników forum (do tego chyba ono jest), jeśli nie chcesz lub nie wiesz to nie odpowiadaj a nie piszesz mi jakies dyrydmały na temeat uprawnien.

pozdrawiam
  • #4 4231141
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Otóż uprawnienia potrzebne są tylko w przypadku gdy chcesz wykonywać pomiary zawodowo.
    Natomiast dla własnej informacji, czy masz dobrze wykonany uziom, to nie dają nic, potrzebna jest tylko znajomość zagrożeń i zdrowy rozsądek.
    Otóż jeśli chcesz mierzyć rezystancję uziomu pomiędzy fazą a samym uziomem, to uziom musi być odłączony od listwy PE w skrzynce rozdzielczej, w przeciwnym przypadku pomiar będzie obarczony błędem.
    Więc jeśli odłączysz wszystkie połączenia otoku od listwy pen (najlepiej w skrzynce) to można mierzyć.
    W załączeniu instrukcja miernika mie500, gdzie jest to pokazane.
    Załączniki:
    • MIE-500 insob v3_7.pdf (885.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA