logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć rezystancję uziomu Sonel MZC 300 bez błędu ciągłości?

macco1987 20 Gru 2012 12:32 6096 13
  • #1 11676271
    macco1987
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Witam kolegów, chciałem sprawdzić czy miernikiem impedancji pętli zwarcia można zmierzyć uziom. Jednak w instrukcji jest napisane aby odłączyć mierzone uziemienie od szyny PE. Równie dobrze mogę zmierzyć rezystancję uziomu trafo. Gdy tak uczyniłem na mierniku pojawia się symbol braku ciągłości przewodu ochronnego i pomiar jest niemożliwy. Co źle robię?
  • #2 11676546
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    A co to za uziemienie? Jeden przewód podłączasz do gniazda L i ten przewód włączasz do fazy ( np. wtykasz do gniazdka lub podpinasz gdzieś się w rozdzielni do fazy. Byle nie było w obwodzie z którego korzystasz RCD ) drugi przewód podpinasz do gniazda N PE i ten przewód podpinasz do badanego uziemienia jak już wszystko ok połączysz wciskasz start.
  • #3 11676580
    macco1987
    Poziom 9  
    Tak myślałem, instrukcja mówi o odłączeniu badanego uziomu od instalacji, po co wprowadzają w błąd... Dzięki...
  • #4 11676735
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Po co się rozłącza :?:
    Jeśli masz uziemienie które jest podłączone do szyny wyrównawczej a od szyny wyrównawczej idzie przewód do szyny PE by ją uziemić to w tym przypadku musisz odłączyć uziemienie od szyny wyrównawczej bo inaczej jak będziesz mierzył uziemienie np.otokowe czy fundamentowe to zamiast zmierzyć uziemienie ( element metalowy w ziemi i chodzi o jego kontakt z glebą ) to zmierzymy pętle zwarcia a nie rezystancje uziemienia. By zmierzyć uziom nie może mieć metalicznego połączenia z PE ( ew. punktem podziału PEN bo czasem tez jest uziemiony ) bo PE jest uzyskane z rozdzielenia przewodu PEN ( na PE i N ) i tak zamknie się nam pętla zwarcia a ty musisz podczas pomiaru zamknąć pętle zwarcia poprzez grunt ( ziemię ) i po to się odłącza uziemienie od instalacji elektrycznej. Oczywiście tu odniosłem się do sieci TN-C. Więc mając rozłączony a raczej odłączony uziom od wewnętrznej instalacji bierzesz fazę z instalacji L następnie podpinasz się do uziomu ( gn. N PE ) i cyk pomiar wtedy pętla zamyka się poprzez glebę i mamy jakieś rozeznanie co z uziomem jest czy ma dobry kontakt z ziemia czy nie albo już go ziemia strawiła swymi sokami :D Inaczej ci tego nie potrafię wytłumaczyć.

Tak sobie pomyślałem ale tylko pomyślałem że skoro nie masz ciągłości PE bo miernik sygnalizuje ci to nie rozłączyłeś w rozdzielni szynę PE i ją wtedy mierzyłeś bo miernik tak się wtedy zachowa wykrywa brak połączenia w obwodzie ale tylko tak pomyślałem :D
  • #5 11676869
    macco1987
    Poziom 9  
    Najprościej pisząc, wbijam pręt w ziemię i chcę zmierzyć jego rezystancję.
    Podłączam zacisk miernika PE, N do pręta a drugi do fazy, miernik pokazuje brak ciągłości PE?
  • Pomocny post
    #6 11677004
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    :not: no to już nie wiem :|
    Możesz sprawdzić miernik na gniazdku może przewód niema styku i przerywa obwód szczerze się przyznam że nie mam pojęcia. Czasem robiłem pomiar pętlą zwarcia ale MPI-502 metoda taka sama i nie miałem problemów. Jak bateria sprawna jak wykonuje pomiar na gniazdku a nie chce na uziemieniu to może ma bardzo duża rezystancje poza zakres pomiarowy miernika no przyznam się że nie wiem :|
  • #7 11677299
    macco1987
    Poziom 9  
    Może powinienem go skalibrować, wczoraj gdy mierzyłem impedancję na obwodzie zabezpieczonym C20, impedancja przekraczała normę i zaiskszyło na styku
  • #8 11677422
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Tu masz instrukcje jak by co. http://www.sonel.pl/media/files/pdf/ins/MZC-300%20insobs%20v4.2.pdf
    No nie wiem jak ci zaiskrzyło jak robiłeś pomiar między L a PE w gniazdku poprzez przewody 1.2m i jeden wsadziłeś do otworku w gniazdku L a drugim dotykałeś kołka ochronnego to mogło zaiskrzyć podczas pomiaru bo miernik przepuszcza prąd zwarciowy przez siebie ( wewnętrzny rezystor ) i coś może zaiskrzyć bo trzymając sondę w dłoni i ją dotykając mogło dochodzić do ``mikro`` przerywania obwodu i coś tam lekko zaiskrzyło a miernik może ogłupieć w tym momencie bo mu przerywało podczas pomiaru ale to tylko moje wymysły i domniemania :D
    Kiedyś robiłem próbę na przedłużaczu z prawie upalonym przewodem przy listwie zaciskowej i jak pstrykałem pomiar to na styku listwa a przewód strzelało ale pomiar wychodził fakt że wysoki ale miernik podołał :D Trzeba ustalić co iskrzyło to co na górze napisałem jest moją fantazja domniemaniem co robiłeś bo mierzyłeś i iskrzyło więc pomyślałem że pomiar robiłeś L-PE ale to tylko ty wiesz co robiłeś :D

Przeprowadź pomiar na gniazdku porządnie między L a N wtykając obie końcówki sond pomiarowych i zobacz co miernik pokaże. Między fazowo nie możesz nim mierzyć pętli bo wypaczyłem w instrukcji że max napięcie to 255V.
  • #9 11677937
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 294
    macco1987 napisał:
    wczoraj gdy mierzyłem impedancję na obwodzie zabezpieczonym C20, impedancja przekraczała normę i zaiskszyło na styku

Iskrzenie świadczy o słabym styku pomiędzy końcówką pomiarową i badanym elementem.
    W miernikach MZC podczas wykonywania pomiaru przepuszczany jest w czasie 10ms prąd o wartości ok. 19A.
    Pomiar tak dużym prądem czyni uzyskany wynik dość wiarygodnym.
  • #10 11677984
    macco1987
    Poziom 9  
    Wiem, że nie mogę mierzyć między fazowo. Robiłem pomiar między L a N, jak wspominałem obwód był zabezpieczony nadprądowym C20 i nie zdał egzaminu. Impedancja o 0,45 oma za duża. Sprawa się rozwiązała tak jak wcześniej przypuszczałeś rezystancja uziomu przekraczała zakres miernika 199.99 oma. Sprawdziłem to bardziej wskazanym do tego miernikiem innej firmy. Dzięki za podpowiedzi i życzę Wesołych Świąt...
  • #11 11678045
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    macco1987 napisał:
    jak wspominałem obwód był zabezpieczony nadprądowym C20 i nie zdał egzaminu.

A co to za obwód?
  • #12 11678198
    macco1987
    Poziom 9  
    Niestety, ktoś podpiął pod C 20 dwa obwody gniazd i oświetlenie, instalacja TN-C...

Dodano po 9 [minuty]:

macco1987 napisał:
    Niestety, ktoś podpiął pod C 20 dwa obwody gniazd i oświetlenie, instalacja TN-C...

Oczywiście całość była na tym jednym zabezpieczeniu
  • #13 11678344
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    macco1987 napisał:

Dodano po 9 [minuty]:

macco1987 napisał:

Oczywiście całość była na tym jednym zabezpieczeniu

A Ty mierzysz, zamiast najpierw doprowadzić instalację do ładu. Przecież już przy oględzinach powinno figurować w protokole jak byk, że zabezpieczenie dobrano niewłaściwie, jego wartość jest zbyt duża i ma niewłaściwą charakterystykę czasowo - prądową.
    A poza tym mam wrażenie, że reszta instalacji też nie wygląda zbyt ciekawie.
  • #14 11678550
    macco1987
    Poziom 9  
    Mierzyłem, z czystej ciekawości jakie wystąpiły nieprawidłowości... Co do reszty instalacji jak byś kolego zgadł, niewłaściwie dobrane zabezpieczenia to dopiero początek;
    -brak zerowania,
    -obwody świetlne z przerywanym zerem
    -zbyt wiele obwodów na jednych zabezpieczeniach
    -zabezpieczenia przeznaczone dla urządzeń 3-fazowych, zabezpieczają obwody pojedyncze w różnych częściach budynku...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, jak zmierzyć rezystancję uziomu za pomocą miernika impedancji pętli zwarcia Sonel MZC 300, napotykając problem z brakiem ciągłości przewodu ochronnego. Odpowiedzi wskazują, że przed pomiarem należy odłączyć uziom od szyny PE, aby uniknąć pomiaru pętli zwarcia zamiast rezystancji uziemienia. Użytkownik zauważa, że jego pomiar wykazuje zbyt wysoką rezystancję, co może wskazywać na problemy z instalacją elektryczną, w tym niewłaściwe zabezpieczenia i brak zerowania. Wskazówki dotyczące kalibracji miernika oraz sprawdzenia połączeń również zostały podane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA