Tu masz instrukcje jak by co.
http://www.sonel.pl/media/files/pdf/ins/MZC-300%20insobs%20v4.2.pdf
No nie wiem jak ci zaiskrzyło jak robiłeś pomiar między L a PE w gniazdku poprzez przewody 1.2m i jeden wsadziłeś do otworku w gniazdku L a drugim dotykałeś kołka ochronnego to mogło zaiskrzyć podczas pomiaru bo miernik przepuszcza prąd zwarciowy przez siebie ( wewnętrzny rezystor ) i coś może zaiskrzyć bo trzymając sondę w dłoni i ją dotykając mogło dochodzić do ``mikro`` przerywania obwodu i coś tam lekko zaiskrzyło a miernik może ogłupieć w tym momencie bo mu przerywało podczas pomiaru ale to tylko moje wymysły i domniemania
Kiedyś robiłem próbę na przedłużaczu z prawie upalonym przewodem przy listwie zaciskowej i jak pstrykałem pomiar to na styku listwa a przewód strzelało ale pomiar wychodził fakt że wysoki ale miernik podołał

Trzeba ustalić co iskrzyło to co na górze napisałem jest moją fantazja domniemaniem co robiłeś bo mierzyłeś i iskrzyło więc pomyślałem że pomiar robiłeś L-PE ale to tylko ty wiesz co robiłeś
Przeprowadź pomiar na gniazdku porządnie między L a N wtykając obie końcówki sond pomiarowych i zobacz co miernik pokaże. Między fazowo nie możesz nim mierzyć pętli bo wypaczyłem w instrukcji że max napięcie to 255V.