logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 98 nie ładuje się poprawnie - jak odzyskać dane bez formatowania?

Iwan188 17 Lip 2006 16:12 3011 15
REKLAMA
  • #1 2828016
    Iwan188
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam!

Mam ogromny problem... Widocznie padł mi system (Windows 98 ) na kompie na ktorym sa bardzo wazne dane...(komputer w biurze...). Objawy są następujace: po uruchomieniu komputera nic sie nie dzieje jedynie laduje sie pulpit (zielone tło) i nic poza tym! Czy ktos moze spotkał sie z takim przypadkiem? Jak to naprawic bez koniecznosci formatowania dysku??

Prosze o pomoc

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2828045
    yogibear07
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Jaki tam jest sprzęt? Czy pojawiają się też jakieś ikony? Czy pojawia się pasek start? Sprawdzić co ładuje się z przy starcie windowsa.
  • #3 2828072
    Iwan188
    Poziom 15  
    Do momentu "uruchomienia" systemu nic nie budzi zastrzezen. Pojawia sie tylko pulpit, zadnych ikon, bez paska...
  • REKLAMA
  • #4 2828101
    yogibear07
    Poziom 16  
    Sprawdzic czy tryb awaryjny sie poprawnie ładuje i zajrzeć w msconfigu do Autostartu. Z tego co opisujesz to explorer się nie ładuje. Uruchomiłbym też potwierdzanie krok po kroku czy czasami coś konfliktu nie powoduje.
  • #5 2828110
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Ocena: 226
    Jeżeli nic nie było zmieniane (sterowniki itp) to z mojego doświadczenia najszybszym sposobem jest podłączenie dysku i zgranie danych na inny oraz ponowna instalacja WIN98.
    Jeśli jednak chcesz sie bawić to może pomóc scandisk z poziomu dos, czasami pomagała defragmentacja, albo nadinstalowanie systmemu (wrzucasz płytę i raz jeszcze instalujesz). Z tym ostatnim uważaj, bo może sformatować Ci dysk lub skasowac zawartość, a to będzie nieciekawe.
    Kiedyś podobny objaw miałem w psującym sie dysku, a próby ratowania systemu skończyły sie smiercią dysku (na szczęście zgrałem dane na inny).
    Ciekawe czemu nikt nigdy nie pamięta o archiwizacji danych, a płacz rozpoczyna sie po padnięciu....nie bierz tego zbyt do siebie bo sam kilka razy tak płakałem ;)
  • REKLAMA
  • #6 2828138
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witam...

Wlacz bootowanie systemu z dysku CD, wsadz plytke z instalka win98se i uruchom instalacje wpisujac "setupcore.exe" zamiast jak zwykle "setup.exe". System zostanie naprawiony, prawdopodobnie zachowasz wszystkie ustawienia, nie utracisz danych!
    P.S. Podpiecie dysku pod inny komputer i zrzucenie danych to tez nie glupi pomysl, tak na przyszlosc ;)
    pozdrawiam
  • #7 2828140
    Iwan188
    Poziom 15  
    Więc tak...
    -w "krok po kroku" wszystko przebiega jak nalezy
    -tryb awaryjny uruchamia sie z takimi samymi objawami
    -ważna sprawa: podczas uruchamiania pokazuje komunikat cos w stylu "nie mozna odnalezc jakiegos pliku... .com" czy jakies biblioteki dll...

Czy w takim razie jest na to rada? Jak zmodyfikowac msconfig i co zmodyfikowac?

Dodano po 6 [minuty]:

podpiecie dysku do innego kompa i skopiowanie...? tez o tym myslalem.. ale tam znajduja sie dane z wodociagu chyba... na temat ludzi, dowy, jakies bazy danych.. i nie wiem czy w 100% bylalby rada na zachowanie wszystkich plikow programow...

Ale dzieki ;-)

POkombinuje z ta naprawa przez "setupcore.exe"

pozdrawiam!!
  • #8 2828182
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10445
    Cytat:
    -ważna sprawa: podczas uruchamiania pokazuje komunikat cos w stylu "nie mozna odnalezc jakiegos pliku... .com" czy jakies biblioteki dll...

Skoro taka wazna to czemu nie chce Ci sie nawet podac dokladnej tresci komunikatu oraz nazwy pliku?!
  • Pomocny post
    #9 2828195
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Ocena: 226
    A masz uprawnienia do kopiowania lub naprawiania? Jeśli nie to pamiętaj, ze z chwilą rozpoczęcia pomocy jesteś za nią odpowiedzialny!!
    Jesli możesz grzebać to najbezpieczniej wyciągnij twardy dysk, podłącz pod inny komputer i uruchom na działającym tam systemie. Wtedy skopiuj cały dysk na tamtem a będziesz miał wszystkie dane BEZPIECZNE!! Zgraj je na CD lub DVD, tak dla pewności.
    Jeśli będziesz próbował naprawiać to nikt Ci nie zagwarantuje, że przez błąd, pomyłkę wirusa czy niedopatrzenie nie stracisz wszystkiego. Jesli więc chodzi o dane a nie o sam windows to lepiej skopiuj a potem włóż dysk z powrotem i znów postaw świeży windows.
    W moim przypadku (kiedy chodziło o dane z biura rachunkowego a nie sam system) zawsze zabawa kończyła sie reinstalacją i zawsze najpierw kopiowałem wszystko na drugi dysk - to kilku krotnie uratowało dane.
    Dodatkowo pamiętaj, że Windows 98 nie jest zbyt stabilny i co bardziej wtajemnieczeni zalecają reinstalację co kilka miesięcy pracy.
  • #10 2828214
    Iwan188
    Poziom 15  
    To ze NIE JEST stabilny to wiemy... :P mkaminski100 dzieki za cenne porady. Wezme je pod uwage..

pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #11 2828831
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    mkaminski100 napisał:
    Dodatkowo pamiętaj, że Windows 98 nie jest zbyt stabilny i co bardziej wtajemnieczeni zalecają reinstalację co kilka miesięcy pracy.

Czemu kolega wypisuje okrutne bzdury? Mogę powiedzieć, że jeszcze bardziej wtajemniczeni zalecają wykonanie operacji format c: nawet w przypadku uszkodzenia telewizora nie połączonego z komputerem. Podobno niezwłocznie pomaga i telewizor zaczyna działać.
    Kolego Iwan188, dlaczego nie odpowiedziałeś na pytanie dotyczące pełnego tekstu komunikatu o błędzie?
  • #12 2829098
    yogibear07
    Poziom 16  
    Iwan188 napisał:
    Więc tak...
    -w "krok po kroku" wszystko przebiega jak nalezy
    -tryb awaryjny uruchamia sie z takimi samymi objawami

Hmm a można wiedzieć jak brzmi nazwa tych plików jakie brakuje ?

Bardzo mnie też ciekawi czy setupcore jest w stanie naprawić to uszkodzenie....
  • #13 2829616
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Kolega Iwan188 zapewne dlatego nie podal pelnej tresci komunikatu poniewaz tak jak pisal problem tyczy komputera w pracy, musimy poczekac do kolejnego dnia pracy ;)
    Jesli blad jest spowodowany brakiem jakiegos pliku to z pewnoscia setupcore pomoze, chyba ze sprawa tyczy sie pliku blednie zainstalowanego sterownika.
  • #14 2829944
    161ed1
    Poziom 11  
    A może tak:
    F8 przy starcie komputera, "5. Tylko wiersz poleceń" , "C:\> cd windows\command" , "C:\> cd windows\command\scanreg", rozpocznij, pokaz kopie, (wybierz kopie z dnia poprzedzającego awarię), przywróć.
  • #15 2829980
    Iwan188
    Poziom 15  
    Nie podałem treści komunikatu bo niestety sam go nie znałem :-( chodziło o komputer w pracu mojego szwagra który opisał mi problem i prosił o pomoc. Niestety ja nie potrafiłem mu odpowiedziec dlatego zwróciłem sie z prośba o pomoc do kompetentnych w temacie kolegów "elektrodowiczów" :-)

Sam jeszcze nie wiem czy setupcore pomogl... Dam znac!

pozdro
  • #16 2830073
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    161ed1 napisał:
    A może tak:
    F8 przy starcie komputera, "5. Tylko wiersz poleceń" , "C:\> cd windows\command" , "C:\> cd windows\command\scanreg", rozpocznij, pokaz kopie, (wybierz kopie z dnia poprzedzającego awarię), przywróć.

Poprawka!!!
    SCANREG /RESTORE !!! I niekoniecznie trzeba przechodzićdo katalogu command...
    Jakby siętak nie dało, to spróbuj wybrać Tylko wiersz poleceń trybu awaryjnego.
    Przywróć rejestr z dnia poprzedzającego awarię.

Pozdrawiam
    Dydzio

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy systemu Windows 98, który po uruchomieniu wyświetla jedynie zielone tło pulpitu bez ikon i paska start, co wskazuje na niezaładowanie się eksploratora (explorer.exe). Próby uruchomienia trybu awaryjnego dają ten sam efekt, a podczas startu pojawia się komunikat o braku pliku .com lub biblioteki DLL. Zalecane jest sprawdzenie autostartu w msconfig oraz uruchomienie systemu krok po kroku w celu wykrycia konfliktów. Proponowane rozwiązania obejmują: uruchomienie scandisk i defragmentacji z poziomu DOS, naprawę systemu przez instalację z płyty Windows 98 SE za pomocą polecenia "setupcore.exe", które może zachować dane i ustawienia bez formatowania, oraz przywrócenie rejestru systemowego za pomocą narzędzia SCANREG /RESTORE z wiersza poleceń. Wskazane jest również fizyczne wyjęcie dysku twardego i podłączenie go do innego komputera w celu bezpiecznego skopiowania ważnych danych przed próbą naprawy systemu. Dysk może być uszkodzony, co wymaga ostrożności, aby nie utracić danych. Reinstalacja systemu jest ostatecznością, a regularne archiwizowanie danych jest mocno rekomendowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA