logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Heidenhain TNC 430 - Falownik UE240B pokazuje POWER FAIL, brak posuwów

Janek55x 18 Lip 2006 06:20 2859 3
REKLAMA
  • #1 2829711
    Janek55x
    Poziom 2  
    Zwracam się z wielką prośbą o pomoc. Mam frezarkę z układem Heidenhain TNC 430. Problem polega na tym, iż falownik UE240B po włączeniu pokazuje POWER FAIL i przez to nie jest możliwe działanie posuwów. Sprawdzałem napiecia wejściowe, na 3 fazach jest równe 380V. Komputer z falownika też jest zasilany poprawnie (ma potrzebne 3 i 5 V). Na wyjściach sterujących falownikiem są założone przez producenta zworki na pinach 1 i 3, które uruchamiają falownik zaraz po właczeniu. Problem wyniknął sam po pewnym czasie nie było żadnych usterek. Mam poytanko czy spotkał się ktoś z takim problemem? Proszę o jakieś rady. Dziekuję.
  • REKLAMA
  • #2 2829728
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Może zmierz napięcie na obwodzie pośrednim (szyna DC). Kiedyś walczyłaem na kopalini odkrywkowej z Danfossem i okazało się, że przy obciążeniu linii miałem spadek napięcia na DC i falownik odczytywał to jako zanik zasilania.
    Możesz mieć coś podobnego, lub np. uszkodzony mostek prostowniczy w falowniku. Jak na DC jest tak jak mówi instrukcja, to pogwizdaj rezystory dzielące napięcie (do jego pomiaru) - te w obwodzie pośrednnim. Możesz też mieć bezpośrednio monitorowane zasilanie - wtedy masz na wejściu (tuż za filtrem RFI) kilka kondensatorów (też jako dzielnik). Warto sprawdzić, czy są sprawne. Innych metod pomiaru napięć zasilających raczej nie spotkałem.
    pzdr
  • REKLAMA
  • #3 2832712
    Janek55x
    Poziom 2  
    Sprawdziłem szynę DC i jest na niej 540 V. Zauważyłem że aby zadziałał falownik musi załączyć się w nim główny stycznik. Jest też przekażnik który na starcie omija ten główny sycznik i podaje 380V na prostownik. Jeżeli jest wszystko OK to załącza ten stycznik, w tym przypadku podaje na szynę te 540 V ale nic się nie dzieje. Przelece jeszcze te rezystory albo kondzie za filtrem RFI tylko jak on wygląda, gdyż nie jestem aż tak dobry z elektoniki?? Wielkie dzieki.
  • #4 2832720
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    U DC chyba masz OK, stycznik u ciebie prawdopodobnie robi za bypass (większe falowniki mają układ łagodnego ładowania kondensatorów). Czy przekaźnik podaje siłę na jakiś mniejszego kalibru prostownik? Jak tak, a główny stycznik ładowania DC się nie zapina, to pomiar napięcia szyny DC masz zafałszowany. Przyjżyj się torom zasilania układów sterowania. Zasilanie sterowania lubi iść razem z pomiarem napięcia(na logikę idzie np. 5V, ale dopiero po zasilaczu impulsowym, a przy nim jest np. dzielnik napięcia).
    A może power fail pojawia się dopiero po komendzie start? To mogloby wskazywać na uszkodzenie pojedynczej diody mostka.
    Koniecznie sprawdź w DTR, co oznacza ten alarm(niekoniecznie musi być od zasilania) i dopuszczalne napięcia DC.
    Filtr RFI jest przed prostownikiem. Jest to kilka sporych kondensatorów, parę rezystorków i czasem jakaś cewka, bywa też przepięciówka : warystor, condap. Połączone w gwiazdę, a środek zapięty na obudowę, PE. Jak masz strzał któregoś kondensatora, to będą alarmy (np. mains phase loss).
    pzdr
REKLAMA