logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Legalność montażu neonów w samochodzie – jakie warunki trzeba spełnić?

207skyline 18 Lip 2006 10:49 11318 32
REKLAMA
  • #1 2830108
    207skyline
    Poziom 11  
    witam
    wiem ze ten temat był juz gdzies poruszany ale chce sie jeszcze dowiedzieć czy neony rzeczywiście są nielegalne a jak juz to jakie warunki muszą spełniać zeby panowie w mundurku się nie czepiali??
  • REKLAMA
  • #2 2830134
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Prawo o ruchu drogowym...

Niedozwolone są światła umieszczone w niewłaściwych miejscach - dach, podwozie - lub o innym kolorze niż dopuszczony przez ustawodawcę (czyli czerwone światła z tyłu, pomarańcz. kierunkowskazy, białe lub żółte światła drogowe)

Za małą niebieską diodę obok świateł dziennych policja może zatrzymać Tobie dowód rejestracyjny do czasu usunięcia "usterki"

Nie mam akurat przed sobą tych przepisów, ale je znam...
  • #3 2830143
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Warunek jest jeden: musisz je zdemontować. Oświetlenie samochodu, jego ilość, rozmieszcenie, moc, kolor, kształt wiązki świateł i cała reszta, są bardzo dokładnie opisane i skodyfikowane w kodeksie. I wszelkie odstępstwa od tego, czyli dodatkowe kolorowe świtełka, zmiana koloru, mocy, są podstawą do zabrania dowodu i wszęcia postępowania przeciwko posiadaczowi takiego "zmodyfikowanego" pojazdu.
  • #4 2830223
    kuras147
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    a czy na drodze nie publicznej mozna je uzywac ?
  • #5 2830349
    207skyline
    Poziom 11  
    no z tego co koledzy wyzej napisali wynika ze jak cie zobacza to zapłacisz mandaciek ale ja nigdzie nie wyczytałem ze to nielegalne jedynie aby zeby nie były błyskotliwe czy cos takiego czerwone czy niebieskie bo tych uzywają pojazdy uprzywilejowane
  • REKLAMA
  • #6 2830379
    Błażej
    Włączenie jakiegokolwiek innego oświetlenia niż dopuszczalne jest NIELEGALNE i grozi mandatem lub utratą dowodu rejestracyjnego. Legalne jest tylko to, co dopuszczone kodeksem. I nic więcej. Dlatego też mandat masz za: świecące spryskiwacze, wentyle, neony, a także za kolorowe postojówki. I teoretycznie (bo jakoś niestety tego nie sprawdzają) za zbyt mocne żarówki.
  • #7 2831965
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2832302
    207skyline
    Poziom 11  
    no cóż nie zamierzam rezygnowac z ich instalacji więc trzeba sie troche poczuc jak w szybkich i wściekłych(moze ktos to oglądał) trzeba wieć koniecznie wyłącznik w miejscu zeby mozna było nagle je wyłączyc a wentyle jakos moze przejda
  • #9 2832902
    Błażej
    Nie wiem chłopie ile masz lat.Ale jeśli zamierzasz jeździć z tak oświetlonymautem, to życzę ci częstych kontroli. Nie ze złośliwości, ale w trosce o bezpieczeństwo innych użytkowników i swoje własne.
  • #10 2834796
    207skyline
    Poziom 11  
    oswietlonym bede jeździł wieczorem po mieście tak jak juz sie troche sciemni zeby ten efekt było widac a z drugiej strony juzby te prawo takie przesrane mogło nie byc i jak tu ma sie tuning optyczny rozwijac jak nawet neonów nie wolno miec
  • #11 2835343
    kuras147
    Poziom 19  
    tuningowac mozesz co chcesz aby by nie bylo neonow itp :D (ale to podstawa)
  • #12 2836304
    207skyline
    Poziom 11  
    ale to potrafi dobić:D:cry:
  • #13 2838525
    mroova81
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Nie jestem zwolennikiem WT, no ale jeżeli już musisz to podłącz to np. do lampki oświetlającej wnętrze pojazdu. Zapalą się przy wsiadaniu a i na upartego podczas jazdy na chwile można włączyć. Albo najlepiej dać neony do środka:)
  • #14 2838571
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    207skyline napisał:
    no cóż nie zamierzam rezygnowac z ich instalacji więc trzeba sie troche poczuc jak w szybkich i wściekłych(moze ktos to oglądał) trzeba wieć koniecznie wyłącznik w miejscu zeby mozna było nagle je wyłączyc a wentyle jakos moze przejda

a to bardzo ciekawe stwierdzenie czyli bedziesz wylaczal neony jak zobaczysz policje ? ;] zwykle mandaty dostaje sie kiedy nie posdziewamy sie kontroli ..<na logike> jak bysmy sie spodziewali zobaczyc munduowych to nikt w pl nie mial by mandatow

Neony sa Mocno tempione przez policje zobaczymy kto pierwszy polegnie .. ty czy oni
    btw zapsawywanie klamek tez jest nie legalne ;]
  • #15 2839159
    kuras147
    Poziom 19  
    btw zapsawywanie klamek tez jest nie legalne ;]
    jest na to jaki artykol? :D
  • REKLAMA
  • #17 2858090
    kuba773
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    sa niestety nielegalne bo kiedys tam zatrzymalio mojego kumpla :D
  • REKLAMA
  • #18 2860113
    207skyline
    Poziom 11  
    ej kuba a nie wiesz moze jakie miał konsekwencje
  • #19 2860230
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    207skyline napisał:
    ej kuba a nie wiesz moze jakie miał konsekwencje

zobaczmy 3 posty wyzej

"Włączenie jakiegokolwiek innego oświetlenia niż dopuszczalne jest NIELEGALNE i grozi mandatem lub utratą dowodu rejestracyjnego. Legalne jest tylko to, co dopuszczone kodeksem. I nic więcej. Dlatego też mandat masz za: świecące spryskiwacze, wentyle, neony, a także za kolorowe postojówki. I teoretycznie (bo jakoś niestety tego nie sprawdzają) za zbyt mocne żarówki"
    prawda ? juz to pisali co za co ;]
  • #20 2877748
    207skyline
    Poziom 11  
    taaaa tylko ze nasza policje to mozna jakos zagadac wykołowac czy tez przekupic hehe nie no a tak serio to przed sklepem i na osiedlach to mozna wykorzystac niekonieczie jak sie jezdzi gdzies dalej
  • #21 2881024
    fricman
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    dlaczego tylko policja przyjedziesz do mnie na badanie okresowe to masz pewny negatyw
    diagnosta
  • #22 2886351
    207skyline
    Poziom 11  
    na badanie je chwilowo zdejme
  • #23 2913719
    Kris_GT
    Poziom 11  
    Z tego co ja sie dowiadywałem to neony mozna mieć ale nie można ich używać, no chyba że stoi sie na parkingu to wtedy możne sobie z auta zrobic nawet choinkę. Ale podczas poruszania sie na drogach kolor świateł jest opisany w kodeksie i żadnych kolorowych neonów ma nie być widać.
  • #24 2921592
    dudexx
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    ciekawe czy kaczory maczaly w tym palce :D

a tak wogole to tak jak chcesz neony to se zamontuj, najwyzej bedzie mandat. u mnie na osiedlu policja jezdzi rzadko co i tam 70% moich znajomych z neonami jezdzi ;) a najlepiej miec auto na np. niemieckich blaszkach i zawsze sie mozna wytlumaczyc ze ''niewiedzialem ze w polsce to nielegalne'' :P glupie ale skuteczne (i sprawdzone) :D
  • #25 2922591
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    dudex napisał:
    a najlepiej miec auto na np. niemieckich blaszkach i zawsze sie mozna wytlumaczyc ze ''niewiedzialem ze w polsce to nielegalne''

W Niemczech jest to jeszcze bardziej nielegalne... I nasza policja o tym także wie... Zawsze też może wystawić mandat jak dla obcokrajowca - płatny od ręki...
  • #27 3176066
    207skyline
    Poziom 11  
    Jeżdżę już na neonech 3 miesiące zawsze jak sie sciemni to je wlanczam i jakos policja raz kołomnie przejechała jakby nigdy nic i jeżdżę sobie dalej
  • #28 3176904
    piotriix
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    jejciu czy glupota jest zarazliwa ? czy mozna sie tym zarazic przez net? a wracajac do tematu .bardzo mi sie podoba podejscie w niemczech do takich tuuuningowcow . samochod na lawete potem na parking policyjny .dowodzik zabrany spory mandacik koszta za lawete i parking i powtorne badanie i tak taki gostek jest pare tys euro w plecy i b, dobrze.taki tuning jest dozwolony na zloty i wystawy a nie na ulice. marze o dniu kiedy nasi diagnosci beda rownie dokladni jak w niemczech. za duzo tej samowolki na ulicach
  • #29 3177149
    NightHawk121
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Ja pare miesięcy temu widziałem wieczorem jakieś BMW z czerwonymi neonami pod podwoziem. Co ciekawe jechał przez samo centrum Wrocławia :)
  • #30 3177685
    kuras147
    Poziom 19  
    piotriix napisał:
    jejciu czy glupota jest zarazliwa ? czy mozna sie tym zarazic przez net? a wracajac do tematu .bardzo mi sie podoba podejscie w niemczech do takich tuuuningowcow . samochod na lawete potem na parking policyjny .dowodzik zabrany spory mandacik koszta za lawete i parking i powtorne badanie i tak taki gostek jest pare tys euro w plecy i b, dobrze.taki tuning jest dozwolony na zloty i wystawy a nie na ulice. marze o dniu kiedy nasi diagnosci beda rownie dokladni jak w niemczech. za duzo tej samowolki na ulicach
    widze ze jestes zwolennikiem tradycyjnych aut bez zadnego tuningu...mozna i tak... :| ale wg mnie jest to zbyt duza monotonia jak widze na ulicach codziennie te sam auta w identycznych skorupach i w pewnej chwili widze bryczke po tuningu...odrazu lepiej sie patrzy na takie auto oczywiscie to tylko moje zdanie...i kazdy ma prawo sie nie zgodzic ale wg mnie za neonki nie powinni karac
    mi sie podoba podejscie do tuningu w usa robisz co chcesz z autem i nikt sie nie doczepi a sztuka jest znalesc 2 takie same wozy :D

Podsumowanie tematu

✨ Montaż neonów w samochodzie jest w Polsce generalnie nielegalny podczas jazdy po drogach publicznych. Prawo o ruchu drogowym precyzuje dopuszczalne kolory i miejsca montażu świateł – czerwone z tyłu, pomarańczowe kierunkowskazy, białe lub żółte światła drogowe. Neony, zwłaszcza w kolorach niebieskim lub czerwonym, które są zarezerwowane dla pojazdów uprzywilejowanych, są zabronione i mogą skutkować mandatem lub zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego. Dodatkowe oświetlenie, zmiana koloru, mocy lub miejsca montażu świateł jest traktowana jako modyfikacja niezgodna z przepisami. Używanie neonów do oświetlenia wnętrza pojazdu lub na postoju jest dopuszczalne, ale ich aktywne używanie podczas jazdy jest zakazane. Policja często egzekwuje te przepisy, choć w praktyce zdarzają się przypadki ignorowania neonów, zwłaszcza na drogach niepublicznych lub w mniej kontrolowanych rejonach. W Niemczech przepisy są jeszcze bardziej restrykcyjne, a konsekwencje karne poważniejsze. Dyskusja wskazuje na konflikt między entuzjastami tuningu optycznego a obowiązującym prawem, które ma na celu bezpieczeństwo i ograniczenie rozpraszania innych kierowców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA