logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oświetlenie zewnętrzne a przepisy...(postojówki, neony itp)

Dj Rayan 23 Maj 2007 20:00 6254 8
  • #1 3914430
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Nie mogłem znaleźć odpowiedniego tematu, dlatego założyłem nowy.

Chciałem zamienić podświetlanie rejestracji w mojej Omedze na czerwone, z racji, zę kolor mojej Omegi jest taki bordowy, coś z czerwonym. Przepisy mówią, że z tyłu powinny być czerwone światła, więc chcę założyć czerwone podświetlanie.
    Tak samo z postojówkami z przodu. Niebieski jest zastrzeżony przez policję, a czerwony nie może być z wiadomych przyczyn (przód pojazdu). Ale czy może być to kolor np. zielony??
  • #3 3914551
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    Ale nic o kolorach nie wspomniano. Przeczytałem całość.
  • #4 3914705
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Jeżeli posiadasz Prawo Jazdy,to radził bym przeczytać (ze zrozumieniem) kodeks drogowy,warunki techniczne pojazdów (z załącznikami,itp.).Nie zapominaj że żyjemy w "Państwie Prawa" i na wszystko zawsze jest jakiś przepis lub paragraf.Wszystkie światła zewnętrzne muszą mieć homologację i spełniać warunki określone w Dzienniku Ustaw !!! Koniec dyskusji. http://www.prawo.psm.pl/index.phtml?x=D1999_44_432_7#z6

Ps.Miłej lektury :D
  • #5 3915616
    k.marcin
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Psss. no ludzie nie mozecie po prostu powiedziec TAK albo NIE ? z tego co ja wiem za bajery typu neon sa mandaciki :D rejestracja musi być czytelna i oswietlona.. co do koloru to nie wiem ale na allegro znajdziesz niebieskie diodowe "zarówki". hehe.. no pozostaje upiększyć autko i wozić niebieski papierek w dowodzie jakby co :)
  • #6 3915794
    Qbuś
    Poziom 38  
    k.marcin W linku który podałem w ostatnim poście jest tabela która określa w sposób jednoznaczny gdzie,jakiego koloru,jak umieszczone,itd.mają być światła (jest też o oświetleniu tablicy).Nawet nie raczyłeś zajrzeć ! Jest też wiele innych ciekawych przepisów które powinien znać osobnik który chce robić zmiany w autku.Link podałem po to żeby każdy zainteresowany miał możliwość zapoznania się z obowiązującymi przepisami (i stosował je),a nie pisał postów typu.....A ja mam niebieskie,zielone,neonowe,jeżdżę już dwa lata i nic mi nie zrobili,to chyba wolno ? ........
  • #8 3918274
    Qbuś
    Poziom 38  
    Cieszę się że pomogłem :D Temat chyba możesz zamknąć.
  • #9 3920195
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    Może komuś jeszcze sie przyda ten temat :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zgodności oświetlenia zewnętrznego pojazdu, w szczególności podświetlenia tablicy rejestracyjnej i świateł postojowych, z obowiązującymi przepisami prawa. Autor planuje zamianę podświetlenia rejestracji w Omedze na czerwone, zgodnie z wymogiem, że tylne światła muszą być czerwone. Pojawia się pytanie o dopuszczalność innych kolorów świateł postojowych z przodu, np. zielonego, gdyż niebieski jest zastrzeżony dla służb, a czerwony z przodu jest zabroniony. W odpowiedziach wskazano na konieczność stosowania homologowanych świateł zgodnych z kodeksem drogowym i warunkami technicznymi pojazdów, podając link do oficjalnych przepisów UE (Dyrektywa 97/30/WE) oraz polskich aktów prawnych. Podkreślono, że kolory świateł są ściśle określone i nie można ich dowolnie zmieniać, a niezgodne oświetlenie, takie jak neony czy inne nieautoryzowane kolory, może skutkować mandatami. Dyskusja kończy się potwierdzeniem, że znajomość i stosowanie przepisów jest kluczowe przy modyfikacjach oświetlenia pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA